Economic

Merenii pun presiune pe Prefectura

Ziarul de Vrancea
24 mar 2010 643 vizualizări
Oamenii au cerut institutiei sa nu mai faca recurs in instanta pentru a-si putea primi totusi padurile inapoi

Merenii au venit din nou la Prefectura pentru a-si cere drepturile. Alaturi de cei 40 de localnici din Mera, la audientele sustinute ieri de prefectul Ion Oprea a fost si liderul Propact, Costel Ichim, un fel de consultant al acestora. Oamenii cer sa fie urgentata procedura de retrocedare a suprafetelor de padure fara ca Prefectura sa se mai opuna si sa faca recurs la actiunile cistigate in instanta de catre mereni. Taranii si-au propus ca la fiecare program de audinte al prefectului sa vina in numar cit mai mare la Prefectura si sa puna presiune pina cind vor intra in posesia padurilor. Ieri ei au cerut ca membrii comisiei judetene de fond funciar sa nu se mai opuna deciziilor judecatoresti. "Avem o hotarire judecatoreasca prin care 76 de persoane si-au cistigat dreptul de proprietate asupra a peste 250 ha de padure si au cerut Comisiei locale de aplicare a fondului funciar sa puna in aplicare sentinta. Acum nu stiu de ce Prefectura a mai facut recurs, in conditiile in care timp de un an si jumatate nici nu s-a prezentat la instanta. Acum se opune. In loc ca oamenii sa-si primeasca padurile, ei sint pusi iar pe drumuri", a spus Costel Ichim in numele petentilor. In prima instanta vina pentru aceste intirzieri o poarta comisiile locale care tergiverseaza din capul locului intocmirea dosarelor, iar atunci cind in final le trimit spre validare comisiei judetene de multeori sint incomplete. Prefectul Ion Oprea a discutat ieri cu oamenii, dar fara a le oferi prea multe solutii, spunind ca era in atributul Comisiei Judetene sa inainteze recurs si sa-si apere sansele. Oamenii mai sustin ca la comisiile locale si judetene dosarele se analizeaza cu dificultate. "Am vrut sa semnalez citeva lucruri grave care se petrec atit la comisiile locale unde avem informatii ca s-ar falsifica dosare, iar la comisia judeteana nu sint discutate cu prioritate dosarele micilor proprietari, ci ale marilor mosieri. Vreau sa mai spun si ca reprezentantii institutiilor care fac parte din comisie chiulesc sistematic de la sedinte", a mai spus Costel Ichim, membru in Comisia judeteana de aplicare a fondului funciar. (Doina GANEA)


Dosare invalidate pe banda rulanta la Paunesti


Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din cadrul Prefecturii Vrancea a respins in cadrul sedintei de luni aproape toate dosarele depuse de comisia locala Paunesti, adica 76 din cele 77 dosare de retrocedari. "Un numar mare de dosare luate in discutie la aceasta sedinta au fost cele intocmite de Comisia Locala Paunesti. Astfel, din cele 77 de dosare depuse de aceasta comisie, 76 au fost invalidate, neindeplinind conditiile legale, in speta nu a fost facuta dovada dreptului de proprietate", transmit reprezentantii Prefecturii. De asemenea, in cadrul sedintei au fost discutate procesele verbale privind solutionarea cererilor, formulate in baza Legii nr. 247/2005 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, intocmite de comisiile locale ale comunelor Spulber, Tanasoaia, Cirligele, Nanesti, Ruginesti, Popesti, Cimpineanca, Movilita, Paunesti si Tifesti. Majoritatea solicitarilor s-au bazat pe sentinte civile si au fost validate de Comisia judeteana de fond funciar. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.