Economic

Criza produce someri pe banda rulanta

Ziarul de Vrancea
9 mar 2010 621 vizualizări
Datele oficiale arata ca in februarie numarul somerilor a sarit de 760.000 de persoane, iar rata somajului a ajuns la 8,3%

Rata somajul in luna februarie a continuat sa creasca, ajungind la 8,3 la suta, fata de 8,1 la suta in luna precedenta si 5,3 la suta in februarie 2009, informeaza, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numarul total al somerilor inregistrati in luna februarie a fost de 762.375 de persoane, din care 311.541 femei, rata somajului in rindul lor fiind de 7,4 la suta. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 468.863 sint indemnizati, iar 293.512 neindemnizati. Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele: Mehedinti (14,6 la suta), Vaslui (14,2 la suta), Alba si Teleorman (cite 13 la suta), Dolj (12,9 la suta), Ialomita (12,8 la suta), Covasna (12,4 la suta), Galati (12,3 la suta), Gorj si Harghita (cite 11,5 la suta), Caras Severin (11,1 la suta), Hunedoara si Salaj (cite 10,9 la suta), Buzau (10,2 la suta), Calarasi (9,9 la suta), Arges, Neamt si Olt (cite 9,7 la suta), Prahova (9,4 la suta), Brasov, Dimbovita si Tulcea (cite 9,2 la suta), Bacau si Bistrita (cite 9,1 la suta). Judetele cu cele mai mici rate ale somajului, sub procentul inregistrat la nivel national sint: Ilfov (2,7 la suta), Timis (4,6 la suta), Bihor (6,3 la suta), Cluj (6,7 la suta), Arad si Maramures (cite 6,9 la suta), Satu-Mare (7 la suta), Constanta (7,3 la suta), Iasi (7,9 la suta), Vrancea (8 la suta), Botosani si Giurgiu (cite 8,1 la suta). In Bucuresti rata somajului in luna februarie a fost de 2,4 la suta.


1.900 de someri la Autostrada Transilvania


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a primit, ieri, de la Bechtel o notificare privind disponibilizarea a peste 1.900 de angajati de pe santierul Autostrazii Transilvania, insa institutia a avertizat compania ca nu a respectat procedura legala de concediere colectiva. "Am primit, luni, notificarea din partea companiei Bechtel privind intentia de disponibilizare colectiva a unui numar de 1.915 angajati, incepind cu luna aprilie. Procedura legala de disponibilizare nu este respectata si le vom comunica acest lucru. De la inceput, procedura a pornit cu nerespectarea legii, in sensul ca nu au fost initiate in prealabil negocieri cu sindicatele", a declarat, ieri, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.


Concedieri si de la CFR


Peste 10.300 de angajati de la CFR vor fi disponibilizati, din care 4.000 incepind de ieri, iar restul in aprilie, acestia urmind sa primeasca, la data incetarii contractului de munca, doua salarii medii nete pe economie, indemnizatia de somaj si un venit de completare timp de 12-15 luni. Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a spus ca disponibilizarile vor fi facute esalonat pentru ca unii salariati au fost in concediu de odihna si abia la finalul acestuia au primit preavizele. Liderul sindical a mai spus ca sindicalistii au contestat deja la organismele internationale de munca OG 9/2010 privind disponibilizarile. El a explicat ca acest act normativ a fost contestat la organismele internationale pentru ca daca acest lucru se facea pe plan intern exista riscul ca angajatii disponibilizati sa nu mai primeasca nici macar salariile compensatorii. Paisprezece societati si companii din domeniul feroviare urmeaza sa disponibilizeze 10.301 angajati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 8 ore, 43 minute, 19 secunde
MAI MERGETI LA VOT DRAGI SOMERI ! ALEGETI PARTIDELE PE BANDA RULANTA F...VN...G ...RA.ACUM E BINE NU? PSD,PNL,PDL,UDMR VOTATII .! SA NE VEDEM PESTE CATEVA LUNI CE VOM FACE ATUNCI?>! MERGEM LA VOT !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.