Economic

Restantele in euro si franci elvetieni au urcat puternic in ianuarie

Ziarul de Vrancea
6 mar 2010 568 vizualizări
Sumele intirziate la plata peste 30 de zile aproape s-au dublat, de la 133 de milioane lei in decembrie la 250 milioane lei

Restantele populatiei la creditele in euro si franci elvetieni au urcat mult mai rapid in ianuarie fata de ritmul inregistrat pe parcursul anului 2009, in timp ce totalul intirzierilor la plata mai mari de 30 de zile a avansat cu 14,7% fata de decembrie, la 3,26 miliarde lei, potrivit datelor BNR. Astfel, dupa o crestere lunara a restantelor la creditele in euro de sub 100 de milioane de lei in 2009, in prima luna din acest an intirzierile la plata mai mari de 30 de zile pe aceasta categorie de imprumuturi au avut cea mai ampla crestere, cu 155 de milioane lei, la 1,02 miliarde lei. Statistica publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe baza datelor de la Biroul de Credit, arata in ianuarie o majorare a restantelor mult peste media anului anterior la categoria imprumuturilor acordate in alte monede, care sint denominate in cea mai mare masura in franci elvetieni. Sumele intirziate la plata peste 30 de zile aproape s-au dublat, de la 133 de milioane lei in decembrie la 250 milioane lei. De remarcat ca in prima luna a anului, moneda nationala s-a apreciat atit in raport cu euro cit si cu francul elvetian, ceea ce inseamna ca, exprimate in monedele de baza, restantele au avut dinamici superioare ritmurilor evidentiate prin statistica BNR. Restantele la imprumuturile in lei se mentin pe prima pozitie, cu un volum de 1,97 miliarde lei, cu 147 milioane lei peste nivelul de la finele anului trecut. Numarul restantierilor nu a avansat semnificativ, fiind inregistrati 1.041.649 clienti cu intirzieri la plata, cu 28.279 mai multi decit in decembrie, dar suma medie a noilor restantieri este substantial mai ridicata, undeva la 14.800 lei/client. in aceste conditii, restanta medie pe total a urcat de la 2.804 lei/imprumutat la 3.130 lei/imprumutat. Majoritatea restantelor reprezinta intirzieri mai mari de 90 de zile, cu un total de 2,44 miliarde lei, fata de 2,19 miliarde lei in decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.