Economic

Isarescu: Volatilitatea rezonabila a cursului e benefica

Ziarul de Vrancea
6 feb 2010 485 vizualizări
u daca se apreciaza cursul, preturile nu prea se misca, in schimb deprecierea este primul motiv de majorare a preturilor , sustine guvernatorul BNR

Volatilitatea rezonabila a cursului este benefica, iar anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu face bine, in conditiile in care variatiile se transpun cu precadere in cresterea preturilor, si mai putin in scaderea lor, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "In aceasta tara, vizibilitatea cursului a ramas foarte mare si atunci cind exista variatii mici, absolut normale, lumea misca din cap in toate directiile. (...) Volatilitatea excesiva nu ne face bine. O volatilitate mai mica face bine economiei. O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica. Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente. Pina si etalonul aur avea doua puncte de fluctuatie, care inseamna noua bani din ziua de azi", a aratat Isarescu. El a precizat ca si anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu ne face bine. "Stim ca variatiile cursului sint total asimetrice in ceea ce priveste preturile. Daca se apreciaza cursul, preturile nu prea se misca, in schimb deprecierea este primul motiv de majorare a preturilor", a spus Isarescu. El a mai aratat ca presiunile in sensul deprecierii leului se diminueaza comparativ cu anul 2009. Totodata, el a reluat comentariile privind comparatiile analistilor cu situatia Poloniei, care a lasat cursul sa se deprecieze si a fost singura tara din UE care a inregistrat crestere economica. "Nu vedem o conexie intre volatilitatea zlotului si cresterea economica. Polonia nu a trebuit sa faca o corectie de deficit de cont curent, ca la noi.(...) Nici inflatia nu a fost ca in Romania", a continuat guvernatorul BNR.

"Procesul de creditare va fi reluat"

Mugur Isarescu mai sustine ca procesul de creditare se va relua treptat in urmatoarea perioada, dar nu va fi generalizat, urmind sa existe diferente semnificative de la o banca la alta. "Procesul de creditare va fi reluat. Nu credem ca va fi brusc, rapid, nu va exista o linie de demarcatie (...) Procesul se va relua treptat, si nu va fi generalizat la nivelul tuturor bancilor. Deja se vede o departajare intre banci", a spus Isarescu. El opineaza ca unele banci vor ramine preponderent cu activitati pe pietele financiare si ar putea sa se specializeze pe astfel de operatiuni. Guvernatorul BNR crede ca reluarea creditarii nu va aduce presiuni importante pe evolutia inflatiei. Guvernatorul mai spune ca masurile de politica monetara urmaresc sa mearga cu pasi precauti, relativ mai mici, pentru a vedea cum sint absorbite de piata. "Deciziile noastre au incercat sa pastreze un echilibru, o directie, nu numai logica, dar si care sa minimalizeze riscul unor reveniri", a afirmat Isarescu. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus in final ca Romania va trece la crestere economica in prima jumatate a acestui an, calculata trimestru la trimestru, sau chiar dupa primele trei luni. "Cred ca in Romania va fi vorba de o cifra pozitiva trimestru la trimestru in prima jumatate a lui 2010, poate chiar in primul trimestru", a explicat Popa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.