Economic

Va apasa din nou BNR pe pedala reducerii dobinzilor?

Ziarul de Vrancea
3 feb 2010 559 vizualizări
Analistii se asteapta ca banca centrala sa taie astazi inca 0,5 puncte din dobinda cheie, de la 7,5% la 7% pe an

Consiliul de Administratie al BNR va reduce, astazi, pentru a doua oara de la inceputul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobinzii de politica monetara, de la 7,5% la 7%, ca urmare a performantei bune in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii, apreciaza analistii. Opinie diferita fata de restul analistilor in privinta reducerii dobinzii de politica monetara au analistii ING Bank Romania, singurii care anticipeaza o reducere cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75% pe an, nivel care ar reprezenta minimul istoric al ratei bancii centrale. O dobinda de 7% pe an a mai fost aplicata in perioada iunie- noiembrie 2007. "Avind in vedere nivelul inalt al dobinzii reale, o reducere de 75 puncte de baza este mai potrivita pentru a atinge un nivel mai jos al ratei reale. O reducere de numai 50 de puncte de baza ar mentine nivelul actual al dobinzii reale, sau chiar l-ar mari, daca avem in vedere ca previziunile bancii centrale privind evolutia inflatiei sint mult mai optimiste decit ale noastre", a comentat economistul sef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.


Putine sanse de reducere a rezervelor obligatorii


El spune ca politica monetara a fost prea restrictiva pe parcursul anului trecut pentru a compensa, intr-o anumita masura, pierderile din policia fiscala. Astfel, BNR a cistigat credibilitate pentru investitorii straini, dar activitatea economica interna a avut de suferit, crede economistul sef ING. "Un alt motiv pentru o astfel de reducere il constituie atentia pe care banca centrala o acorda variatilor cursului de schimb. Intrarile de fonduri de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) ar putea amplifica presiunea pentru aprecierea leului, alaturi de fluxurile deja atrase de ratele inalte ale dobinzilor. Prin urmare, banca centrala ar putea face leul mai putin atractiv printr-o reducere mai ampla decit se asteapta piata", considera Alexandru-Chidesciuc. Analistii ramin rezervati in privinta vreunei modificari a ratelor la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bancii, desi se asteapta la relaxari pe parcursul anului 2010. Dintre analistii intervievati, numai economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, estimeaza ca banca centrala ar putea decide scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% din pasivele cu maturitate sub doi ani. "In ceea ce priveste RMO, reducerea ar fi oportuna data fiind intrarea in scurt timp a transelor trei si patru de la FMI, ca urmare a deblocarii programului de finantare. Un alt argument pentru reducerea RMO la valuta este si nivelul excedentar al rezervei valutare a BNR, care la finalul lui 2009 acoperea circa noua luni de importuri, fata de aproximativ 5,7 luni la finele lui 2008", isi argumenteaza opinia economistul sef al BRD.


Ajutor de la leu


Niciun analist nu ia in calcul o mentinere a actualului nivel de dobinda sau o reducere cu mai putin de 0,5 puncte procentuale a ratei de politica monetara. "Cred ca se pune in discutie cu cit va reduce BNR dobinda de politica monetara. Eu as miza pe 0,5 puncte procentuale. Motivul principal il reprezinta incadrarea in termen foarte scurt, pina in februarie, in culoarul tintit de inflatie, si ca urmare a aprecierii monedei nationale. In al doilea rind, respectarea acordului cu FMI si CE permite relaxarea politicii monetare, fiind aproape sigur ca vom primi transele a treia si a patra. Nu in ultimul rind, trebuie avuta in vedere incercarea de relaxare a creditarii prin intermediul unor dobinzi in scadere", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. La rindul sau, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, crede ca o scadere cu 0,5 puncte procentuale a dobinzii de politica monetara este justificata de inflatia in scadere si sentimentul mult mai bun pentru moneda nationala din parte investitorilor straini. "In primele sase luni vedem inflatia in jur de 3,5%, ceea ce e un factor important pentru dobinzi mai mici. Cumulat cu aprecierea monedei nationale, pe fondul sentimentului mai bun, reprezinta motive suficiente pentru o reducere de 50 de puncte de baza", a explicat Dumitru. Pe scenariul unei reduceri cu 0,5 puncte a dobinzii de politica monetara merge si Florian Libocor, avind ca principal argument tot rezultatul pozitiv din planul dezinflatiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.