Economic

Investitorii straini, din groapa in groapa pe drumurile din Romania

Ziarul de Vrancea
2 feb 2010 511 vizualizări
Consiliul Investitorilor Straini considera ca avem nevoie de investitii masive in infrastructura u durata unei calatorii in Romania este dubla fata de tarile din vestul Europei

Infrastructura de transport din Romania necesita investitii importante, care pot fi atrase de la UE, in conditiile in care starea precara a acesteia face ca parcurgerea unei distante sa dureze de doua ori mai mult fata de statele vest-europene, potrivit Consiliului Investitorilor Straini (CIS). "Este foarte greu sa atragi investitii daca nu ai infrastructura", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului, Shachar Schaine. El a afirmat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri in Romania dureaza dublu fata de tarile din vestul Europei. Consiliul Investitorilor Straini a avansat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achiziilor publice de infrastructura rutiera, segment unde atragerea de fonduri europene si eficientizarea proiectelor ar putea compensa nivelul redus al fondurilor de la buget.


Reguli noi pentru licitatii


Propunerile au vizat in principal licitatiile publice, stabilirea preturilor si procedurile de contestare. In cazul licitatiilor publice, Consiliul sustine drept criteriu general de atribuire cel mai mic cost evaluat pentru lucrari, bunuri si servicii generale, precum si cea mai bine cotata propunere pentru servicii de consultanta. In plus, Consiliul sustine ca practicile europene in domeniul achizitiilor publice ar trebui utilizate ca referinta obligatorie, iar cerintele licitatiei ar trebui adaptate la nevoile reale ale proiectului. Totodata, ar trebui introduse contracte de lucrari multianuale sau pe termen lung. Legat de stabilirea preturilor si mecanismele financiare, structura de lobby sustine ca riscurile ar trebui impartite intre partile contractante. De asemenea, in ceea ce priveste procedurile de contestare, Consiliul apreciaza ca sistemul judiciar ar trebui optimizat, de exemplu prin imbunatatirea si accelerarea procedurilor de actiune in pretentie. Consiliul a organizat mai multe grupuri de lucru pe diferite segmente, care propun diverse recomandari autoritatilor pentru imbunatatirea mediului de afaceri.


Focus pe fondurile europene


Grupul de lucru pentru infrastructura a elaborat o luare de pozitie cu aceste propuneri, transmisa presedintelui Traian Basescu si ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, la finalul anului trecut. "Avind in vedere rezultatele nesatisfacatoare ale anului 2009, este esential ca Guvernul sa atinga un nivel inalt de atragere de fonduri UE. Romania este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene", a declarat Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Straini si director general al producatorului de ciment Holcim (Romania). El a apreciat ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura in acest an sint suficiente daca vor fi utilizate pentru proiecte clare, care sa fie finalizate, la acestea urmind sa se adauge bani proveniti de la Uniunea Europeana. Wirth a explicat ca alocarea a 380 milioane de euro pentru lucrari de infrastructura permite angajarea a 10.000-15.000 de oameni, numarul acesta putind urca la 30.000-50.000, in cazul in care bugetul ar totaliza un miliard de euro. Consiliului Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si are 110 companii, care au investit pina in prezent in Romania peste 30 de miliarde de euro si au aproximativ 180.000 angajati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.