Economic

Oficialii FMI ne transmit semnale pozitive

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 430 vizualizări
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks sustine ca acordul Romaniei va continua, chiar daca tinta de inflatie a fost ratata

Acordul de finantare externa va continua, chiar daca inflatia a depasit usor la finalul anului trecut tinta stabilita, a declarat ieri seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks. "Avem motive sa credem ca programul va continua. Tinta de inflatie a fost ratata cu foarte putin. Daca ne uitam la scrisoarea de intentie cu FMI, exista o banda de un punct procentual in jurul obiectivului de inflatie", a afirmat Franks, la iesirea din sediul BNR, unde a avut discutii cu reprezentantii bancii centrale. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fixat pentru finalul anului trecut o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), insa obiectivul a fost ratat pentru al treilea an la rind, in conditiile in care indicele anual al preturilor de consum a urcat in decembrie la 4,74%. In opinia lui Franks, programul stabilit de autoritatile romane cu FMI este "foarte ambitios si agresiv", in conditiile in care scopul principal al FMI este sa ajute tarile sa aiba stabilitate macroeoconomica, care sa puna bazele cresterii economice. Intrebat daca Romania ar putea sa continue acordul cu FMI, dar sa nu mai primeasca alte transe dupa cele doua ce urmeaza sa intre la inceputul lui 2010, Franks a spus: "Fiecare tara decide daca vrea sa se imprumute de la noi. Asa ca este o decizie suverana pentru Romania". Franks a mai spus ca Romania va inregistra o crestere economica lenta pe termen scurt, insa la finalul lui 2010 recuperarea economica va fi sesizabila, iar stabilitatea macroeconomica ar putea duce la o revenire mai rapida si mai puternica. "Pe termen scurt, in urmatoarele luni, cel mai probabil va fi o crestere economica lenta, dar probabil ca pina la sfirsitul lui 2010, recuperarea se va face simtita", a afirmat Franks. El a adaugat ca, daca Romania ajunge la o stabilitate macroeconomica, "cresterea economiei va reveni mai rapid si mai puternic". De asemenea, seful misiunii FMI a subliniat in continuare nevoia de ajustare a deficitului bugetar al Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.