Economic

Criza loveste in educatie: 33.000 de posturi reduse in invatamint

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 1321 vizualizări
Guvernul a decis ca 33.000 de locuri de munca din invatamintul preuniversitar sa fie desfiintate in prima parte a anului viitor, pentru reducerea costurilor din sistemul public n in masura sint cuprinse 6.000 de posturi ocupate de dascali iesiti la pensie, cit si posturi auxiliare

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, diminuarea cu 10% a numarului de posturi finantate pentru invatamintul preuniversitar de stat in 2010 fata de nivelul aprobat in 2004. Reducerea numarului de locuri de munca se va face in doua etape: pina la 31 august si 31 decembrie 2010. Astfel, in prima parte a anului, peste 15.000 de dacali vor ramine fara un loc de munca. Potrivit unor surse citate de agentiile de stiri, se pare ca principalii vizati vor fi tinerii, intrucit acestia isi pot gasi mai usor un loc de munca. Masura vizeaza 6.000 de posturi ocupate de dascali iesiti la pensie, diferenta fiind acoperita de posturi auxiliare. Decizia a fost luata in prima sedinta dupa votul de investire primit din partea Parlamentului. Actul normativ stabileste ca numarul maxim de posturi finantat pentru invatamintul preuniversitar de stat in 2010 este de 321.677 posturi in intervalul 1 ianuarie - 31 august 2010 (dintre care 14.518 posturi finantate din bugetul propriu al consiliului judetean si 307.159 locuri finantate din bugetele consiliilor locale) si de 306.677 posturi in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2010 (14.133 locuri finantate din bugetul consiliului judetean si 292.544 posturi finantate de consilii locale).

Nivelul de posturi din invatamintul preuniversitar stabilit in OU 38/2004 era de 339.688 posturi, dintre care 13.533 locuri finantate de consilii judetene si 326.155 finantate de consilii locale. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat saptamina trecuta ca anul viitor circa 70.000-80.000 de bugetari vor fi concediati. Seitan nu a precizat daca este vorba si despre desfiintarea unor posturi care nu au fost ocupate.


Sindicatele vor ataca OUG de diminuare a posturilor si ameninta cu greva


Sindicatele din educatie vor ataca ordonanta Guvernului de diminuare a posturilor din invatamint si ameninta cu greva generala, deoarece Executivul nu a discutat acest act normativ nici in comisiile de dialog social, nici in Consiliul Economic si Social si nu a consultat sindicalistii.Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamint (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca aceasta ordonanta este un abuz cras al Guvernului si sindicatele o vor ataca in instanta. "Este o masura abuziva, in conditiile in care, in 2009, in invatamint au fost reduse 20.000 de posturi", a subliniat Cornea. In mediul urban, cele mai multe clase au 30 de elevi sau chiar mai mult, iar in mediul rural au fost facute toate comasarile posibile, a adaugat Cornea. "Acest abuz va duce din nou la scaderea calitatii in invatamint si va fi din nou bulversat anul scolar", a spus presedintele FSLI.

Liderul Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, crede ca aceasta decizie a Executivului ar putea duce la actiuni de protest. "Am discutat si cu colegi din alte tari, cu organizatii sindicale, care au ramas stupefiati. Sint cele mai dure masuri luate - scaderea salariului si disponibilizari. Aud de un buget pentru anul viitor de 6%, zic ei, insa ii reamintesc domnului premier Boc ca, in momentul de fata, Ministerul cuprinde de fapt trei ministere - cercetare, educatie si sport. In mod cert, oamenii vor fi extrem de revoltati, mai ales ca se aude de alte zile libere neplatite in primele luni ale anului viitor. Vor fi, probabil, actiuni de protest, nu numai in invatamint, ci in toate domeniile. Domnul Boc, in loc sa se uite unde s-a marit in mod nejustificat numarul de salariati, se leaga tot de invatamint si sanatate, care au fost defavorizate si pina acum", spune Isvoranu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
Domnul Funeriu este cetatean francez. Cum fiecare cetatean al unei tari este dator sa-si serveasca tara se pune in cazul domniei sale intrebarea mai mult decat legitima - Dansul ce tara serveste ?
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
Arta cere sacrificii. Educatia o va inghiti si pe aceasta. O solutie ar fi fost sa se renunte temporar la serviciile dascalilor, care oricum executa manevrele strambe ale unor reformatori citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
Nu vedeti ce seamana Funeriu cu base amandoi sunt cam intr-un ochi asa ca sa nu ne mire de aceste masuri. Ce am votat asta avem.Majoritatea dascalilor au votat base
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
Prea desteptul db il aclama sus si tare pe Base inainte de alegeri. Ii ridica in slavi pe portocalii. Acum ce face? Se dezice? Debilul lui peste prajit, vorba lui Badea. ;)
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
ASA VA TREBUIE! LA-TI VRUT PE BASESCU SI PE BOC!! PUPAT-IL IN CUR PE BASESCU K SE DUCE DRACULUI DE RAPA TARA ASTA!
, acum 739399 zile, 10 ore, 12 minute, 27 secunde
Mai draga eu as face si acum campanie pentru Basescu si il sustin in continuare in lipsa unei variante mai bune. Asta nu inseamna ca-i dau cecuri in alb. Basescu nu este un presedinte bun dar a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.