Economic

Managerii prevad scaderi de activitate si personal in toate sectoarele

Ziarul de Vrancea
29 dec 2009 828 vizualizări
Managerii firmelor romanesti se asteapta la scaderea moderata a activitatii din industrie si comert in perioada decembrie-februarie, la reducerea activitatii in servicii si la un declin pronuntat in constructii, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele, arata o ancheta a INS.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere "moderata" a productiei, soldul conjunctural fiind de -14%, comparativ cu -16% in ancheta din noiembrie, potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS). Companiile din industria prelucratoare prevad in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -21%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -24%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -63%, -46%, respectiv -36%). Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta de relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 5%). Potrivit estimarilor din decembrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere accentuata atit a productiei (sold conjunctural -53%), cit si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -49%). Estimarile s-au inrautatit de la ancheta din noiembrie, cind soldurile conjuncturale din acest sector erau de -49%, respectiv -47%. Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea semnificativa a numarului de salariati (sold conjunctural -48%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -6%). Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vinzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%). Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -11%), in timp ce preturile de vinzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural plus 26%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.