Economic

Patronii considera nejustificata cererea de crestere a pretului gazelor

Ziarul de Vrancea
18 dec 2009 790 vizualizări
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera nejustificata cererea de crestere a pretului de furnizare a gazelor naturale cu 15% de la 1 ianuarie 2010, in conditiile in care pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant in primele 9 luni ale anului

AOAR solicita, in conditiile in care autoritatile competente nu vor putea sa limiteze "cererile abuzive ale acestor companii", impozitarea suplimentara cu pina la 80% a profiturilor acestora, practica aplicata, in prezent, de mai multe tari membre ale Uniunii Europene (UE). "AOAR nu poate accepta ca cererile de cresteri de preturi, motivate exclusiv de obtinerea unor profituri facile, sa afecteze in mod incorect mediul de afaceri din Romania. Asa cum am propus, daca aceste companii nu au capacitatea manageriala de a realiza profit, decit prin solicitarea unor cresteri nejustificate de preturi, cereri dublate de presiuni politice, este cazul ca acestea sa initieze o procedura de faliment", se precizeaza in comunicatul remis ieri de AOAR. In acest context, AOAR cere Parlamentului Romaniei, Comisiei pentru Industrie si Servicii sa analizeze consecintele "extrem de grave" pentru economia Romaniei, in special intr-un an de criza, generate de comportamentul discretionar a companillor de furnizare si distributie a gazelor naturale. Asociatia mentioneaza ca este preocupata de presiunea constanta exercitata de companiile de furnizare a gazelor naturale, "companii care, prin privatizare, detin o pozitie de monopol sau cel putin de carte". "Desi aceasta situatie este generatoare de abuzuri si este o sursa importanta de crestere a inflatiei in Romania, ea nu preocupa autoritatile legale ale statului, respectiv ANRE, Consiliul Concurentei sau Guvern", se arata in comunicat. AOAR explica faptul ca cererea de majorare a preturilor este "lipsita de orice justificare economic corecta, in conditiile in care, fata de majorarea pretului de furnizare a gazelor naturale cu 20% in 2008, pe fondul cresterii pretului barilului de petrol la 141 dolari/baril la 1 iulie 2008, anul acesta pretul a fost redus cu doar 8%". Astfel, AOAR arata ca pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant, in primele noua luni ale anului 2009, de la 46,51 dolari/Mwh in luna ianuarie, "cind importurile au fost practic zero", pina la 25,36 dolari/Mwh in luna septembrie 2009, cota de import in luna octombrie 2009 fiind de 6% . De asemenea, potrivit Asociatiei, in anul 2008 cota de import a fost sub 30%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.