Economic

BCR estimeaza ca anul viitor vor fi concediati 150.000 de bugetari

Ziarul de Vrancea
17 dec 2009 944 vizualizări
Banca sustine ca somajul va creste anul viitor pina la 9,4% fata de 7,8% cit este in prezent

Rata somajului va ajunge la 9,4% la fnalul anului viitor, de la 7,8% in decembrie 2009, iar acordul cu FMI presupune reduceri cu cheltuielile salariale aferente unei disponibilizari de 130-150.000 disponibilizari din sectorul public, arata ultimul raport al BCR publicat ieri. "Perspectiva somajului ramine negativa in 2010, cu atit mai mult cu cit, conform acordului cu FMI, reducerile totale de costuri salariale in 2010 ar trebui sa corespunda unui echivalent al disponibilizarilor de circa 130.000-150.000 persoane", arata raportul Bancii Comerciale Romane (BCR). Cu toate acestea, somajul din Romania nu va atinge nici in 2010 nivelul din alte state europene, pe fondul unui "specific labour intensive mai pronuntat al economiei", sustine BCR, estimind o rata a somajului de 9,4% la finalul lui 2010. Pentru sfirsitul lui 2011, analistii BCR prognozeaza un nivel al somajului de 9,2%. "Viitorul guvern va avea o sarcina dificila, aceea de reducere drastica a cheltuielilor cu salariile in sectorul public, in special in administratia centrala si locala, iar pentru acest lucru va fi nevoie de o vointa politica puternica si de un proces eficient de negociere cu sindicatele", arata raportul. Pe de alta parte, corectia din sectorul privat a fost "mult mai rapida si vizibila", pe fondul unei contractii a cererii atit interne, cit si externe si a unui acces mai dificil la finantare al companiilor romanesti, ceea ce a dus si la cresterea falimentelor. Cele mai afectate companii au fost cele din sectoarele de vinzari retail, cu ridicata si constructiilor, care detin peste 50% din totalul falimentelor, arata BCR care citeaza un studiu Coface. "Multe din cazurile de faliment provin din cresterea arieratelor, in timp ce datoriile restante au fost extinse de la 90 la 120 de zile, sau chiar mai mult. Managerii companiilor au invocat deseori blocajul financiar ca principal factor pentru aceasta situatie, in special in industrie", sustin analistii BCR.


Surse noi de venituri


Atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) in 2010 va impune luarea din trimestrul intii a unor masuri de eficientizare a cheltuielilor bugetare si gasirea unor noi surse de venit, a spus ieri economistul-sef al Bancii Comerciale a Romaniei (BCR), Lucian Anghel. "Este nevoie de masuri nepopulare, masuri care nu trebuie luate in iulie, ci inca din trimestrul intii din 2010 pentru ca Romania sa ajunga la un deficit bugetar de 5,9% in 2010%, a precizat Anghel.


Investitii in usoara crestere


Lucian Anghel a mai spus ca BCR estimeaza ca in 2010 investitiile straine directe vor fi de circa 4,5-5 miliarde euro, in usoara crestere fata de valoarea anticipata pentru acest an. "Estimam investitii straine directe in jur de 4-4,5 miliarde euro in 2009. Pentru 2010 estimam investitii straine directe de 4,5-5 miliarde euro", a precizat Anghel. El a adaugat ca 2010 va reprezenta o oportunitate de a achizitiona active pentru investitori. Investitiile straine directe in Romania s-au redus in primele zece luni cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pina la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent. Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5% fata de 2007, pina la 9,02 miliarde euro.

(POZA: final/monitor/economic/poze-bugetari.jpg) LEGENDA: Concedierile din sectorul public au fost foarte rare si nesemnificative ca numar in anul 2009



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.