Economic

Imprumuturile in valuta ridica rezervele valutare la un nou virf istoric

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 832 vizualizări
Conform datelor oferite de catre BNR, rezervele bancii centrale au urcat pina la 28,7 miliarde euro

Rezervele valutare au atins in noiembrie un nou virf istoric, de 28,737 miliarde euro, in crestere usoara, cu 335 milioane euro (1,18%) fata de finalul lui octombrie, pe fondul alimentarii conturilor MFP ca urmare a imprumuturilor in euro pe piata interna, arata datele BNR. Astfel, rezervele ajung la un nou nivel record pentru a cincea luna consecutiv, dupa ce in octombrie se plasau la 28,402 miliarde. Luna trecuta, MFP a atras 2,2 miliarde euro din piata interna, prin doua emisiuni de obligatiuni in valuta, cu maturitati de trei ani, respectiv un an. Astfel, pe 26 noiembrie, MFP a luat 1,4 miliarde euro printr-o emisiune de titluri in valuta pe piata interna, cu maturitate de 364 zile si la un randament de 4,25% pe an, dupa ce, pe 6 noiembrie, atrasese 793,8 milioane euro printr-o alta emisiune de titluri de stat cu maturitate de 3 ani, pentru a finanta deficitul bugetar dupa aminarea transei a treia de la FMI. In acest context, in noiembrie 2009, intrarile au insumat 2,693 miliarde euro, reprezentind "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunile de obligatiuni de stat in valuta de pe piata interna), venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat miercuri de BNR. Totodata, iesirile din noiembrie au fost de 2,358 miliarde euro, reprezentind "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobinzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, plati din contul Comisiei Europene si altele", mai arata comunicatul bancii centrale. Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in noiembrie cu 1,91%, respectiv 587 milioane euro, pina la 31,334 miliarde euro, de la 30,747 miliarde euro la finalul lui octombrie. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu aproape 11%, la 2,597 miliarde euro, de la 2,345 miliarde euro in luna precedenta. De asemenea, platile scadente in luna decembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 76 milioane euro, fata de 113 milioane euro in luna precedenta. In august si in septembrie, rezervele valutare au crescut pe fondul intrarii, in doua etape, a alocarilor generale de DST de la FMI, in valoare de 1,417 miliarde dolari, a transei a doua din imprumutul extern de la Fondul Monetar International (FMI), dar si a emisiunii de obligatiuni in valuta pe piata interna.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.