Economic

Banca centrala scade rezervele minime la valuta la 25%

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 685 vizualizări
In urma masurii de ajustare a rezervelor minime la valuta in piata va fi eliberata o suma de pina la 1,5 miliarde euro u cel mai probabil banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetar, adica pentru plata pensiilor si a salariilor

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri, intr-o sedinta surpriza, sa coboare rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, argumentind decizie prin "aminarea intrarilor programate de fonduri externe". "In contextul aminarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", precizeaza banca centrala. Oficiali ai BNR au confirmat, pentru NewsIn, ca suma care ar urma sa fie astfel eliberata in piata este de peste un miliard de euro, putind ajunge pina la 1,5 miliarde de euro. Eliberarea in piata a sumei respective va acoperi o parte din necesarul de finantare a deficitului bugetar, prin noi emisiuni ale MFP de titluri de stat in valuta sau un nou club loan, spun analistii. "In conditiile in care Ministerul de Finante se incapatineaza sa nu plateasca mai mult de 10% (la randamentele pentru titluri de stat, n.r.), finantarea deficitului bugetar devine practic imposibila. Banii vor fi folositi ori pentru noi emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna ori pentru un club loan, despre care s-a si vorbit in ultima perioada", a spus, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care estimeaza ca banca centrala a lasat in piata circa 1-1,2 miliarde euro prin decizia de luni.


Greu cu riscul de tara


El estimeaza necesarul de finantare al statului pina la finalul acestui an la 12-15 miliarde lei (3-3,5 miliarde euro), in conditiile in care la finalul lunii octombrie se situa la 19-20 miliarde lei, insa intre timp Finantele au realizat o emisiune de titluri de stat in valuta de aproape 794 milioane euro, cu maturitate de 3 ani. In aceste conditii, Chidesciuc considera ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va fi constrins sa accepte randamente mai ridicate de 10% pentru emisiunile de titluri de stat. "Este greu insa sa faci emisiuni de titluri de stat si un club loan, ce se poate ridica la 2-3 miliarde euro, astfel incit sa acopere tot necesarul de finantare, luind in calcul si riscul de tara ridicat. Ramine o parte destul de mare care nu poate fi acoperita decit daca vor accepta randamente peste 10% la titlurile in lei", a comentat Chidesciuc. Secretarul de stat Bogdan Dragoi a declarat, saptamina trecuta, ca MFP nu va mai accepta randamente peste 10% la emisiunile de titluri de stat in moneda nationala facute pina la finalul lui 2009. In primele zece luni din acest an, finantele au emis titluri de stat in valoare de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), de aproape 5 ori mai mult decit in anul 2008. in primele patru licitatii din noiembrie, MFP a luat aproape 1,2 miliarde lei.


Suma corecta


Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca Finantele nu vor accepta randamente mai mari de 10% la titlurile de stat, insa estimeaza ca necesarul net de finantare se situeaza mai jos, la 6 miliarde lei. "Tinind cont de deficitul bugetar pe ultimele doua luni, de ceea ce va ajunge la maturitate in aceasta perioada (din emisiunile de pina in prezent ale MFP, n.r.), din ce au reusit sa traga prin emisiunea de titluri de stat in valuta pe piata interna, precum si de banii pe care ii mai au in Trezorerie, necesarul net de finantare este la circa 6 miliarde lei pe ultimele doua luni din 2009", a spus Dumitru. FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit, iar jumatate din transa FMI si intreaga transa de la CE erau destinate finantarii deficitului bugetar. Fondul a aminat insa acordarea catre Romania a celei de-a treia transe din imprumutul de 12,95 miliarde euro, dupa ce Comisia Europeana anuntase aminarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.