Economic

Impozitele si taxele ar putea ingheta anul viitor

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 827 vizualizări
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru a apreciat ca o crestere a taxelor ar frina economia n in acelasi timp, reducerea lor ar periclita echilibrul macroeconomic n oficialii BNR spun insa ca este obligatorie restructurarea sectorului public n reprezentantii Guvernului sustin ca impozitul pe profit, TVA si cota unica vor ramine la aceleasi niveluri in 2010

Reducerea impozitelor ar fi o greseala mare pentru Romania, intrucit ar periclita stabilitatea macroeconomica, dar nici cresterea acestora nu este o solutie pentru ca ar frina puternic economia, a spus joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, prezent la deschiderea sedintei BVB. Croitoru a apreciat ca in prezent sunt doua tabere in Romania, una care sustine o reducere a impozitelor si alta care ar vrea sa le creasca pentru a ajunge la un echilibru macroeconomic. "Sunt multi sustinatori ai reducerii impozitelor, dar, in aceasta perioada, eu cred ca ar fi o greseala mare, pentru ca Romania are nevoie sa isi reia cresterea in mod sustenabil si acest lucru depinde de stabilitatea macroeconomica. in momentul de fata avem atit de multe resurse in domeniul cheltuielilor pentru a fi folosite incit o reducere a impozitelor ar reduce background-ul pe care s-ar face acest lucru. Noi avem mai intii nevoie sa reducem cheltuielile si nu ar fi posibil sa mentinem echilibrul macroeconomic cu mai putine impozite", a precizat Croitoru.

Pe de alta parte, cealalta solutie ar fi o crestere a impozitelor, optiune pe care consilierul guvernatorului BNR o respinge deopotriva, deoarece "nu este o solutie buna, pentru ca ar intirzia cu siguranta cresterea economica, ar fi o frina foarte puternica". "Bineinteles ca, daca eforturile de reducere a cheltuielile nu vor fi corespunzatoare, aceasta pedala a impozitelor va fi apasata in final. Dupa parerea mea ar fi o greseala si cred ca trebuie facute toate eforturile astfel incit sa fie evitata", a mai spus Lucian Croitoru.

El a remarcat, de asemenea, existenta unei asimetrii in Romania in legatura cu modul in care s-au adaptat sectoarele public si privat la criza. "Sectorul privat a avut toate resursele si taria necesare sa faca toate ajustarile pe care a putut sa le faca, inclusiv de reducere a cheltuielilor prin eliminarea de personal, in timp ce sectorul public din Romania nu a reusit sa faca acest lucru", mentioneaza Croitoru, care a adaugat ca intreaga ajustare din contul curent a venit exclusiv din sectorul privat, "dar acum este de datoria sectorului public sa faca ajustarile".

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus miercuri ca solutia optimala de ajustare pentru Romania vizeaza cheltuielile publice, in sensul reducerii celor salariale si materiale si concentrarii pe investitii, una din alternative constind in majorarea impozitelor, "care e exact ce nu trebuie in recesiune". "O alta solutie este majorarea impozitelor, care este exact ce nu ne trebuie in recesiune. Daca nici asta nu va fi optiunea, atunci piata va face ajustarea si va fi dura", a mai spus Isarescu.


Pogea: "Suntem in continuare decisi sa nu marim taxele"


Guvernul este in continuare decis sa nu mareasca taxele, deoarece economia se afla in recesiune, a declarat joi ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, mentionind "cota unica - impozit pe profit si pe venit", care vor ramine fixate". "Suntem in continuare decisi sa nu marim taxele, deoarece noi nu suntem pe o curba ascendenta sa ne permitem acest lucru. Cota unica - impozit pe profit, impozit pe venit vor ramine fixate", a spus Pogea.

Cea mai recenta prognoza a FMI pe 2009 indica o contractie a economiei cu 7,5-8%, urmind ca anul viitor economia sa revina pe plus, dar cu o rata slaba de crestere. El a reamintit ca tinta pentru deficitul bugetar in 2009 este de 7,3% PIB, urmind ca in 2010 dezechilibrul sa se corecteze la 5,9% din PIB. Dupa primele zece luni, deficitul bugetar a ajuns la circa 5,2% din PIB.

Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat joi, la un summit economic, ca nivelul taxei pe valoarea adaugata si cota unica de impozitare nu vor creste in 2010, intrucit ar creste fiscalitatea. "Cota unica si TVA nu se vor majora in 2010. Ar fi o greseala sa facem asta. Orice crestere a fiscalitatii ar fi o eroare", a precizat Adriean Videanu.

O serie de economisti au averizat ca deteriorarea situatiei finantelor publice din Romania ar putea face necesara majorarea TVA, insa guvernul in exercitiu a precizat de mai multe ori ca a pregatit proiectul de buget pe 2010 pastrind actualul nivel al principalelor taxe, respectiv TVA de 19% si cota unica de 16%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.