Economic

Balanta de plati a reintrat pe deficit in septembrie

Ziarul de Vrancea
12 nov 2009 858 vizualizări
Excedentul din august a fost doar temporar n "capsunarii" au trimis in tara pina in septembrie doar 5 miliarde euro, cu un sfert mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut

Balanta de plati a Romaniei a redevenit deficitara in septembrie, dupa excedentul de circa 150 milioane euro inregistrat in august, deficitul la noua luni ajungind la 3,313 miliarde euro, in scadere cu 74,6% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele publicate miercuri de BNR. Fata de primele opt luni, cind deficitul balantei de plati a insumat 2,45 miliarde euro, deficitul extern a urcat cu 864 milioane euro in a noua luna din acest an. in august, Romania a inregistrat primul excedent lunar al balantei de plati din ultimii sapte ani.

In primele noua luni din 2008, deficitul de cont curent insumase 13,043 miliarde euro. Deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - s-a comprimat in intervalul ianuarie-septembrie al acestui an cu 67,3%, pina la 4,769 miliarde euro, de la 14,598 miliarde euro in acelasi interval din 2008.

Balanta serviciilor a trecut pe deficit in primele noua luni din 2009, cu un minus de 194 milioane euro, fata de excedentul de 370 milioane euro din perioada echivalenta din 2008, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Principala cauza a deficitului balantei serviciilor a fost segmentul "alte servicii", care a trecut pe un deficit de 162 milioane euro, de la un excedent de 597 milioane euro din primele noua luni din 2008.

In plus, segmentul "turism-calatorii" s-a mentinut pe minus, cu un deficit de 55 milioane euro, fata de -136 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut. In schimb, balanta externa a serviciilor de transport a trecut pe plus, realizind un excedent de 23 milioane euro in primele noua luni din 2009, fata de un deficit de 91 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Deficitul balantei veniturilor s-a redus cu 53,3%, de la 3,444 miliarde euro in primele noua luni din 2008 pina la 1,607 miliarde euro in perioada similara a acestui an.


Mai putini bani de la romanii din strainatate


Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au scazut cu 24,5% in primele noua luni din acest an, pina la 5,079 miliarde euro, de la 6,725 miliarde euro in perioada similara din 2008. Astfel, in luna septembrie, intrarile de bani din transferuri curente au insumat 405 milioane euro, sub jumatate din nivelul inregistrat in luna precedenta, de 932 milioane euro.

Pe de alta parte, si iesirile de bani s-au redus, cu 13%, de la 2,096 miliarde euro in ianuarie-septembrie 2008 pina la 1,822 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an.

Excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a scazut, astfel, cu 29,6%, de la 4,629 miliarde euro la 3,257 miliarde euro.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei si-a incetinit ritmul de crestere la 1,2%, ajungind la 16,877 miliarde euro, dupa un avans de peste 60% in 2007. Raportat la produsul intern brut (PIB), deficitul extern al Romaniei s-a restrins anul trecut la 12,3% din PIB, de la 13,5% din PIB in 2007.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.