Economic

Legile salarizarii si reorganizarii agentiilor, publicate in Monitorul Oficial

Ziarul de Vrancea
10 nov 2009 1123 vizualizări
Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar si Legea care se refera la reorganizarea agentiilor guvernamentale si prevede acordarea unor zile de concediu fara plata bugetarilor au fost publicate luni in Monitorul Oficial, odata cu decretele de promulgare semnate de presedintele Traian Basescu.

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pe cele doua acte normative, dar aplicarea lor a fost intirziata de contestatiile depuse la Curtea Constitutionala de reprezentantii opozitiei. Ambele legi sunt impuse de Acordul cu FMI si reprezinta conditii pentru virarea celei de-a treia transe din imprumutul contractat de Romania de la institutiile financiare internationale.

Initial, CCR trebuia sa se pronunte in data de 28 octombrie pe cele trei Legi, dar a aminat dezbaterile pentru 9 decembrie, motivind decizia prin "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta". intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie.

Cele doua Legi prevad, printre altele, acordarea de zile de concediu fara plata bugetarilor, pina la finele anului, si reorganizarea agentiilor si autoritatilor guvernamentale, fie prin comasare, fie prin desfiintare. Zilele de concediu fara plata pot fi acordate in lunile noiembrie si decembrie, dupa promulgarea Legii privind reorganizarea unor institutii publice, reducindu-se numarul acestora proportional cu timpul ramas pina la finalul anului, a declarat saptamina trecuta secretarul de stat Mihai Seitan.

In ceea ce priveste reorganizarea agentiilor guvernamentale, Seitan a declarat ca trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecarei institutii in parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotariri de Guvern si pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urma trebuie gasita o formula juridica. Un Guvern demis poate emite doar Hotariri de Guvern, neavind posibilitatea de a adopta Ordonante sau de aproba proiecte de Lege.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.