Economic

Spatiile comerciale, inchiriate la pret redus

Ziarul de Vrancea
8 mai 2009 3201 vizualizări
Se golesc vazind cu ochii! Spatiile comerciale golite de recesiune se inchiriaza foarte greu, cu preturi reduse cu pina la 50 %, fata de anul trecut u cei care vor sa inceapa acum o afacere pot inchiria chiar si cu citiva euro metrul patrat in zonele semicentrale u firmele isi inceteaza sau isi muta activitatea in locuri mai ieftine, mai mici si pozitionate mai bine u agentii imobiliari spun ca in ultimele luni contractele de inchiriere se renegociaza la singe, pentru ca vinzarile au scazut u chiriile vor scadea usor pina in toamna

Chiriile pentru spatiile comerciale din Focsani s-au redus in primul trimestru al anului cu sume cuprinse intre 30 si 50%, comparativ cu ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor furnizate de proprietari si companiile imobiliare consultati de Ziarul de Vrancea. Efectele renegocierii contractelor de inchiriere semnate inainte ca recesiunea economica sa se faca simtita in Romania vor lovi in continuare proprietarii care detin spatii situate pe principalele artere comerciale. Potrivit imobiliarilor, chiriile vor continua sa scada, cel putin pina in toamna, in medie cu 15%. Renegocierea contractelor a inceput sa se faca simtita si in centrele comerciale mari, precum magazinul Milcovul, Complexul Miorita si chiar Promenada Mall. In ultimele luni, zeci de spatii centrale au fost scoase la inchiriat. "O sa mergem pe bulevard si nu o sa avem unde sa mai intram, daca va continua tot asa. Deja, magazinele au ajuns muzee", ne-a spus un proprietar de magazin de pe bulevardul Unirii.


Spatiile comerciale stradale se golesc pe capete, chiar si in zona centrala, tendinta care se va pastra si pentru perioada urmatoare. Orasul este din ce in ce mai lipsit de manechinele din vitrine, iar in ferestre stau lipite cu scotch super-ofertele de inchiriere. Posesorii de spatii au ajuns sa se roage de clienti sa inchirieze, in conditiile in care chiriile au scazut din cauza crizei financiare care a redus drastic vinzarile. Unele firme si-au incetat activitatea, altele au profitat si s-au mutat in alte spatii mai bune si implicit mai ieftine, astfel incit zeci de spatii au ramas libere. In plin centrul Focsaniului, pretul pentru metrul patrat poate ajunge la 25-40 de euro, in zonele semicentrale ajunge pina la 10 euro pentru ca la periferie sa coboare chiar sub un euro, in conditiile in care preturile din 2008 erau aproape duble. De exemplu, un spatiu comercial de 125 de metri patrati in zona Teatru se inchiriaza cu 1.250 de euro pe luna, in conditiile in care anul trecut nimeni nu se putea atinge fara cel putin 2.000 de euro. Un spatiu similar in Piata Moldovei, de 110 metri patrati, se inchiriaza tot cu aproximativ 10 euro metrul. Alti proprietari au scazut si mai mult preturile, cel putin in cazul spatiilor semicentrale. Proprietarii nu sint increzatori in perioada care urmeaza si pun blocajul pe seama lipsei creditarii. "Inchirierile merg prost. Nu se misca bine pentru ca e criza, lantul se inchide si astfel suferim cu totii. Nu speram pina in toamna sa se schimbe ceva. Impozitul forfetar determina orice firma sa suspende din activitati", ne-a declarat Corneliu Harabagiu, directorul FederalCoop. Proprietarii sint contactati de persoane interesate, dar se concretizeaza cu greu un contract. "Se poate sa inchiriem si miine, sint destui care au venit si au ramas sa ia o decizie. Pretul este discutabil, noi am plecat de la 12 euro si poate sa coboare chiar si pina la 10 euro pentru un metru patrat. Pretul in aceasta zona este mai mic cu 5 euro fata de spatiile din centru", spune un proprietar de spatiu din Strada Cuza Voda. De altfel, pe aceasta strada s-a construit nu de mult o cladire destinata inchirierii. "Inchirierile merg in pas cu vremea, cu timpurile, adica mai lejer. Clientii migreaza catre locuri mai bune si chirii mai scazute, dar sint si care se intorc. Au venit multi sa inchirieze in ultima vreme dar vor spatii mici. Preturile se negociaza in functie de nivel, de perioada inchirierii, cam intre 5 si 10 euro", spune Petrica Paraschiveanu, detinatorul spatiului, care asteapta de aproape un an sa gaseasca un chirias potrivit.


Firmele renegociaza chiriile


In ultimele luni, falimentul multor societati a dus la eliberarea a zeci de spatii comerciale si birouri, a caror intretinere costa. Cei care nu au ajuns inca in acest punct s-au vazut totusi pusi in situatia de a renunta la birourile extravagante si s-au reorientat spre spatii mai ieftine, pentru a taia din costuri. "Efectele crizei economice i-a adus pe multi chiriasi, fie ca vorbim despre persoane fizice sau despre agenti economici, in situatia de a nu-si mai putea achita chiria la timp. Multe dintre companii au trecut la renegocierea chiriilor pentru spatiile comerciale sau de birouri pe care le ocupa, cu scopul de a taia din principalele costuri, intr-un an in care toata lumea se concentreaza pe a-si dramui lichiditatile. Nu este cea mai buna perioada pentru a gasi chiriasi solvabili", spune Dan Stefan, administrator la agentia imobiliara Casa de Vis din Focsani. Anul 2009 a debutat cu incercarea de a reduce pina la extrem costurile. "Am primit cereri de renegociere. O parte din contracte le-am renegociat. In prezent avem 80% din efectiv ocupat la un pret cuprins intre 1 si 6 euro", spune managerul FederalCoop, care detine in portofoliu zeci de spatii pentru birouri. Scaderea cifrelor de afaceri a paralizat si activitatea agentiilor imobiliare. Agentiile se pling de clienti, explicind ca anul trecut, in acceasi perioada, 70% din clienti cumparau sau demarau afaceri cu ajutorul creditelor bancare. Asa se explica si tendinta de a evita imobiliarii, chiar daca multi au redus comisionul pina la 1%. (Daniel GIRLEANU, Eduard POPESCU)


  • Iata citeva preturi orientative pentru spatiile comerciale din Focsani


  • Spatiu comercial zona Teatru - 125 mp ""1250 Euro/ luna

    Spatiu comercial central, 60 mp "" 600 Euro/luna

    Spatiu comercial zona semicentrala, 70 mp "" 350 Euro/luna

    Spatiu comercial zona Finante, 35 mp "" 350 Euro/luna

    Spatiu central, 100 mp "" 400 Euro/luna

    Spatiu zona Strada Pictor Grigorescu, 32 mp "" 250 Euro /luna

    Spatiu comercial, zona Autogara, 70 mp - 10 euro/mp negociabil

    Spatiu comercial stradal, 450 mp - 10 Euro fara TVA / mp

    Spatiu ultracentral, 210 mp- 30 euro/mp

    Spatiu central, utilat, 65 mp, 450 Euro / luna.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 18 ore, 23 minute, 4 secunde
    Oprisan se lauda saptamana asta cu inca o mare "realizare", respectiv aducerea magazinul Praktiker. De 20 de ani in Focsani se deschid doar magazine, crasme si bordeluri. In acelasi timp industria s-a citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.