Economic

Contabilii, taiati de la audit si consultanta fiscala

Camelia Stănilă
7 oct 2008 1928 vizualizări
Reprezentantii CECCAR sint nemultumiti ca activitatile sint reglementate separat, desi au facut parte din profesia liberala a contabilitatii

Expertii contabili din Vrancea, alaturi de colegii lor din tara, sint nemultumiti de situatia auditului si consultantei fiscale din Romania, activitati la care nu au acces decit prin examene suplimentare, considerate inutile. Reprezentantii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), reuniti luna trecuta in cel de-al 17-lea Congres al Profesiei Contabile, au reclamat masurile monopoliste in domeniu, ce le aduc prejudicii, astfel ca au solicitat Guvernului schimbarea acestei situatii, ce duce la discriminarea specialistilor romani. "Auditul si consultanta fiscala au facut parte din profesia liberala in cadrul CECCAR, insa au fost sustrase pentru a deveni activitati sub tutela statului si a functionarilor publici. Expertul contabil, definit in doctrina europeana ca fiind specialistul cu cea mai ampla arie de cuprindere a serviciilor contabile, avind acces nelimitat la prestarea oricarui serviciu contabil, este obligat prin reglementarile statului roman sa sustina examene repetate la aceleasi discipline, pentru a obtine pe rind calitatea de expert contabil, auditor financiar si, mai nou, consultant fiscal", a explicat Liliana Manescu, director executiv CECCAR filiala Vrancea. Nemultumirile expertilor in ale cifrelor au fost reunite in cadrul unei Declaratii cu 11 puncte, ce a fost citita si la manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Contabilului Roman. Primul deziderat se refera exact la problema reintregirii activitatilor la care au acces expertii contabili si contabilii autorizati. "Profesia contabila se constituie intr-un tot unitar format din zeci de activitati (servicii profesionale). Intreprinderile, in calitatea lor de beneficiari, trebuie sa aleaga liber serviciile de care au nevoie si furnizorii doriti. Reglementarea de o maniera monopolista si exclusivista, de catre Guvern, a uneia sau alteia din activitatile componente ale profesiei contabile, s-a dovedit a fi daunatoare pietei si prejudiciaza atit profesionistii contabili cit si intreprinderile si chiar bugetul statului, de dragul rotunjirii veniturilor unor grupuri interesate", se arata in Declaratia membrilor CECCAR. Acestia au mai solicitat adoptarea unor norme legislative adecvate, care sa interzica prestarea serviciilor contabile pe piata libera de catre persoane neautorizate, precum si extinderea colaborarii cu organele de control si judiciare, pentru ca expertul sa-si sporeasca aportul pe linia combaterii fraudelor, a crimei organizate si a evaziunii, dar si pentru apararea intereselor societatilor comerciale in fata oricaror abuzuri. De altfel, expertii contabili considera ca trebuie sa sprijine dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, sa ajute la ridicarea calitatii informatiilor financiar-contabile si a declaratiilor fiscale. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.