Economic

Contabilii se simt discriminati profesional

Camelia Stănilă
30 ian 2008 1240 vizualizări
Membrii CECCAR Vrancea doresc sa poata face audit, mai exact sa aiba acces neîngradit la toate activitatile care compun profesia contabila

Contabilii vrinceni, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) filiala Vrancea, nu sint de acord cu proiectul de lege privind auditul statutar, pe care-l considera discriminatoriu. Prin protestul initiat de cei din breasla se cere acces neingradit la toate activitatile care compun profesia contabila. Reprezentantii CECCAR considera ca proiectul de lege, publicat pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor, complica si mai mult problemele din profesia contabila romaneasca, deoarece porneste de la o premiza eronata: considera auditul statutar ca o activitate izolata, de sine statatoare, pe cind acesta este o parte a intregului pe care il constituie profesia contabila. "Expertii contabili sint bine pregatiti in acest domeniu: auditul este disciplina de examen atit la inceperea stagiului, cit si la examenul de final de stagiu. Cunostintele profesionale dobindite in perioada de stagiu sint aprofundate periodic, in cadrul programelor de dezvoltare profesionala continua destinate membrilor nostri experti contabili. Cu toate acestea, conform Proiectului de lege, expertului contabil roman nu i se recunosc competentele in acest domeniu", spun Nicolae Marin si Liliana Manescu, presedintele, respectiv directorul executiv al CECCAR filiala Vrancea. Acestia spun ca legea are ca efect discriminarea intre un expert contabil roman si un expert contabil continental. Forma actuala a Proiectului de lege poate aduce situatii in care un contabil francez sau englez sa poata fi autorizat sa efectueze audit in Romania, pe cind un contabil roman nu, desi poate derula o astfel de activitate peste hotare. Concret, solicitarea expertilor contabili vizeaza posibilitatea de a fi autorizati ca auditori statutari in urma sustinerii unui test-interviu referitor la organizarea si functionarea Camerei Auditorilor Financiari, fara a mai fi nevoiti sa o ia de la capat cu pregatirea: examen de acces, 3 ani de stagiu si examen de competenta profesionala. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.