Economic

Negustorii de altadata, pomeniti la Gala Oamenilor de Afaceri

Camelia Stănilă
22 dec 2007 721 vizualizări
Prima editie a "Galei oamenilor de afaceri" i-a comemorat pe negustorii de altadata, printr-un colocviu despre inceputurile comertului u festivitatea de premiere a fost prezidata de cunoscuta actrita Adriana Trandafir u putini afacerisi si-au ridicat distinctiile personal

Oamenii de afaceri vrinceni, de ieri si de azi, au fost in centrul atentiei, in cadrul manifestarilor reunite sub genericul "Gala oamenilor de afaceri", prima editie organizata de Patronatul intreprinderilor mici si mijlocii, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate de comert Vrancea. Evenimentul a debutat cu o slujba de pomenire pentru negustorii de altadata, dar si pentru eroii Revolutiei din decembrie \'89. In prezenta afaceristilor, a istoricilor si oamenilor de cultura a avut loc si un colocviu pe tema "Rolul si importanta negustorilor de altadata - oamenilor de afaceri in evolutia comunitatii locale". "Aceasta premiera aduce o binemeritata recunostinta roulului oamenilor de afaceri in dezvoltarea vietii civile. Incercam sa punem in valoare traditiile comerciale ale orasului si sa realizam astfel un viitor comercial prosper", a spus Nicu Mazere, reprezentantul Patronatului IMM, AF-urilor si PF-urilor din Comert. Pe parcursul celor 8 interventii, cei prezenti la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" au aflat despre inceputurile comertului din Focsani si din tot tinutul Puntei. Directorul Arhivelor Nationale Vrancea, Petru Obodariu, a facut o interesanta incursiune in trecutul comercial al Focsaniului, impartit pe vremuri in doua, amintind si despre taxele la care erau supuse produsele la trecerea granitei dintre cele doua provincii romanesti, Moldova si Tara Romaneasca. Abia din 1848 a existat o libera circulatie a marfurilor, singura taxata fiind sarea. Breslele negustorilor, aparitia tirgurilor lunare, unele transformate apoi in orase, momente din istoria invatamintului comercial au fost alte aspecte discutate de reprezentantii Arhivelor Nationale sau de profesorul Stefan Neagu, autorul mai multor monografii vrincene.


Adriana Trandafir i-a laudat pe afaceristi


Ziua dedicata intreprinzatorilor vrinceni s-a incheiat cu o festivitate de premiere si un spectacol de gala, ce a inceput in jurul orelor 18.30 la sala "Tara Vrancei". Introducerea a fost facuta de citeva frumoase colinde, interpretate de un grup de copii si tineri condusi de Maria Murgoci. Amfitrioana a galei a fost cunoscuta actrita Adriana Trandafir, care nu a contenit in a-i lauda pe afaceristi pentru activitatea lor. "Incercam sa-i convingem pe cei din jur, acum cind lumea e impartita in oameni cu bani si oameni cu suflet, dar fara bani, ca ne aflam in fata unei categorii speciale, a oamenilor cu bani, dar si cu mult suflet", si-a inceput prezentarea Adriana Trandafir, care a recitat apoi si putin din "Avem timp" a lui Octavian Paler. La "Gala oamenilor de afaceri" au fost prezenti si presedintele executiv al Clubului Investitorilor 01 Bucuresti, Vasile Dumbrava, dar si reprezentantul organismului la Viena, Traian Mierluta. Acestia au laudat initiativele presedintelui filialei Vrancea, democratul Nicu Mazere, care a venit cu proiecte legate de dotarea cu statii de salvare performante, procesarea deseurilor sau infiintarea unor centrale pentru energie termica, electrica si eoliana la Panciu, cu ajutorul investitorilor austrieci, proiecte pentru care se vor depune eforturi in a fi concretizate in 2008. Primii premiati au fost primarul Decebal Bacinschi, consilierii locali, reprezentati aseara de Gheorghe Ivu, reprezentantul Institutului National pentru IMM-ului, dar si cei doi oficiali ai Clubului Investitorilor 01. Acestia au primit diplome de excelenta si plachete, ca si cei circa 45 de afaceristi vrinceni. Mare parte din acestia n-au venit sa-si ridice premiile si nici n-au trimis reprezentanti, insa au fost scuzati de edilul sef Decebal Bacinschi si de catre organizatori, care au precizat ca aveau "treburi importante". Astfel, aseara doar 15 plachete au reusit sa fie inminate, printre intreprinzatorii care au onorat invitatia numarindu-se Marcel Doaga de la Stela Com, Nicusor Scinteianu de la Scorpion Exim, Vasile Andrei de la Prodcombilc, Doru Malinoiu de la Conf Binale sau notarul Constantin Ivan. Organizatorii au pregatit in finalul galei si un specatcol, la care au fost invitati sa cinte Carmen Radulescu, Raoul, Gabriel Dorobantu si Ansamblul "Tara Vrancei". (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.