Economic

Ajutorul pentru cultivatorii de roşii este praf în ochi

Ziarul de Vrancea
19 apr 2017 943 vizualizări
Cultivatorii de roşii din judeţul Arad care deţin sere sau solarii reclamă că Ministerul Agriculturii a impus condiţii ”prea aspre” pentru obţinerea ajutorului de 3.000 de euro pentru producerea tomatelor timpurii.

În judeţ, în zonele cu tradiţie în cutivarea roşiilor, doar câteva cereri au fost depuse, deşi există sute de sere şi solarii, dar proprietarii nu îndeplinesc cerinţele. Zona Macea - Curtici este renumită pentru culturile de roşii, sute de localnici având sere şi solarii în care produc tomate timpurii, însă majoritatea nu se încadrează în condiţiile impuse de Ministerul Agriculturii pentru subvenţia de 3.000 de euro acordată o dată pe an începând din 2017. Cultivatorii arădeni spun că ministerul a impus condiţii ”prea aspre” şi că acest ajutor se adresează unui număr mic de producători de tomate. În judeţul Arad, există mii de solarii, mai ales în zonele Curtici, Macea, Seleuş şi Socodor, însă doar câţiva localnici din fiecare comună pot primi bani. La Macea sunt 50 de producători care cultivă în spaţii închise şi îşi vând marfa în pieţe, dar numai patru şi-au depus dosare pentru a obţine subvenţia. ”Am solicitat aceşti bani, dar am aflat că nu mă încadrez în condiţii. Trebuie să ai minimum 1.000 de metri pătraţi de seră sau solariu. Eu am un solariu de 570 de metri pătraţi în grădină şi am vrut să mai construiesc unul pentru a beneficia de ajutorul de la stat, dar totuşi nu merită investiţia, pentru că subvenţia este mică, având în vedere costurile cu încălzirea acestor sere, lucru absolut necesar pentru a putea avea roşii în extrasezon”, spune Florin Mariţa, din Macea. Şi producătorii din Curtici sunt dezamăgiţi că nu pot primi bani de la stat. Aici există 200 de solarii sau sere din care tomatele ajung în pieţe, dar numai trei localnici au depus în termen cereri pentru cei 3.000 de euro. ”Puţini au sere atât de mari. Vă daţi seama că aici grădinile au 1.200 de metri pătraţi, nu ai cum să pui un solariu de 1.000 de metri pătraţi doar pentru roşii dacă mai vrei să cultivi şi altceva. În plus, o altă condiţie este să se cultive iarna şi producţia să fie vândută până în luna mai inclusiv. Asta înseamnă cheltuieli imense cu încălzirea solariilor, dacă vrei ca în lunile de iarnă să ai producţie”, a declarat primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.