Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Auchan deschide 15 magazine în staţiile OMV Petrom

Ziarul de Vrancea
5 apr 2017 1134 vizualizări
Subsidiara din România a grupului francez Auchan, unul dintre cei mai mari retaileri de pe piaţă, a reuşit să semneze un contract de parteneriat cu grupul OMV Petrom, care domină piaţa locală de distribuţie de carburanţi, care îi oferă retailerului acces la reţeaua de distribuţie a companiei petroliere

Anunţul parteneriatului a fost făcut miercuri de cele două companii, iar contractul prevede că Auchan va deschide 15 magazine de proximitate în benzinăriile Petrom până la sfârşitul anului. Magazinele vor funcţiona sub marca MyAuchan şi vor dispune de până la 4.500 de produse. Auchan operează în prezent în România hipermarketurile Auchan şi este pentru prima dată când grupul francez deschide pe piaţa locală magazine sub acest format. Zona de case de marcat va fi comună atât pentru achiziţiile de carburanţi, cât şi pentru magazinul MyAuchan. "Consumatorul modern este mereu în viteză şi vrem să ne adaptăm acestei tendinţe. Astfel, vom oferi clienţilor staţiilor Petrom oportunitatea de a-şi face cumpărăturile de zi cu zi, odată cu alimentarea cu carburant, economisind astfel timp”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. OMV Petrom a realizat în 2016 un profit net de 1,04 milioane lei (circa 231 milioane euro), după pierderi înregistrate în anul precedent, pe fondul reducerii vânzărilor cu 10%, la 16,25 miliarde lei (3,6 miliarde euro), potrivit unui raportul publicat în luna februarie de companie.

Apartamentele din marile oraşe ale României s-au scumpit cu 6,5% în ultimul an

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România erau mai mari cu 6,5% în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, în luna martie cea mai mare creştere a preţurilor fiind înregistrată în Iaşi, arată datele publicate miercuri de portalul imobiliare.ro. Astfel, în a treia lună a acestui an, proprietarii de apartamente solicitau un preţ mediu de 1.092 de euro pe metrul pătrat pentru o locuinţă, în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,1% faţă de februarie. În martie 2017, cele mai mari creşteri faţă de aceeaşi perioadă din 2016 s-au înregistrat în Cluj-Napoca. Astfel, în Cluj- Napoca, preţul a ajuns la 1.260 de euro/mp, cu 7,2% peste nivelul din martie 2016. Pe poziţia a doua se află oraşul Iaşi, cu un avans de 5,4% în ultimele 12 luni, la 914 euro/mp. Pe locul al treilea în funcţie de creşterile anuale se află Timişoara, unde preţul mediu a ajuns la 1.065 de euro/mp, cu 5,3% peste nivelul din martie 2016. A patra creştere anuală a fost în Braşov, de 4,6% faţă de martie 2016, la 925 euro/mp. Faţă de februarie, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,3% în martie, la 930 de euro/mp, iar cele noi s-au ieftinit cu 0,5%, la 912 euro/mp. Pe locul al cincilea se află Bucureştiul, preţul mediul al apartamentelor din martie a crescut cu 3,3% la 1.175 euro/mp, faţă de aceeaşi perioadă din 2016. În Constanţa, preţul mediul al locuinţelor a crescut în martie cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 992 de euro/mp.

Statul taie cu 21% sprijinul pentru agricultori prin reducerea accizei la motorină

Sprijinul de care beneficiază agricultorii prin reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură va fi în 2017 de 1,4185 lei/litru, în scădere cu 21% faţă de valoarea sprijinului acordat în 2016, arată datele transmise miercuri de Ministerul Agriculturii, care motivează scăderea prin modificările aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie, dată de la care a fost eliminată supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi. Guvernul a alocat, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată în 30 martie, suma de 349,4 milioane de lei pentru plata ajutorului de stat, în acest an, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, banii fiind asiguraţi de la bugetul de stat. Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014, prin Hotărâre de Guvern, iar valoarea maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3,33 miliarde lei. Pentru acest an, valoarea efectivă a sprijinului este de 1,4185 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 şi rata accizei reduse. Ministerul Agriculturii a precizat că prin Codul Fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015, s-a prevăzut un nivel diferenţiat al ratei standard a accizei la motorină pentru anul 2016, respectiv anul 2017.

Preţurile petrolului au urcat aproape de maximul ultimei luni

Preţurile petrolului au urcat miercuri aproape de cel mai ridicat nivel din ultima lună, ca urmare a semnelor de scădere a stocurilor mondiale şi a îngrijorării legate de probleme la o exploatare britanică din Marea Nordului a cărei producţie este luată în considerare la stabilirea preţului de referinţă al ţiţeiului Brent, transmite Reuters. La bursa de mărfuri de la New York, cotaţia petrolului cu livrare în luna mai este în urcare cu 0,6%, la 51,34 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în iunie, este în creştere cu 0,5%, la 54,44 dolari pe baril. În ambele cazuri, cotaţiile au atins cel mai ridicat nivel după 8 martie. ”Motivul imediat pentru această evoluţie este oprirea neaşteptată a producţiei în Marea Nordului”, a spus Sukrit Vijayakar, directorul firmei de consultanţă în energie Trifecta. Exploatarea britanică Buzzard din Marea Nordului are o producţie zilnică de 180.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit traderilor, un alt motiv al creşterii preţurilor petrolului este scăderea ofertei, datorită reducerii livrărilor de către OPEC.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.