Economic

Trei oraşe din ţară pot intra în orice moment în zona euro

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 1273 vizualizări
Nivelul de trai în zonele bogate ale Romaniei este semnificativ mai mare decat în zonele sărace

Cateva oraşe bogate ale Romaniei, precum Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ar putea intra oricand în zona euro, dar există diferenţe foarte mari între acestea şi zonele sărace ale ţării, diferenţe care s-au adancit în ultimii ani, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe în care a fost prezentat un studiu legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Romania înainte de aderarea la zona euro. Nivelul de trai în zonele bogate ale Romaniei este semnificativ mai mare decat în zonele sărace, arată calculele News.ro, pe baza statisticilor judeţene ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Caştigurile medii nete au depăşit în iunie nivelul de 2.200 de lei (aproximativ 500 euro) doar în Capitală şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş, dar în 17 judeţe din ţară, caştigul mediu net a rămas sub 1.600 de lei. Diferenţele dintre regiunile ţării pot fi rezolvate inclusiv prin instrumente fiscale, consideră şeful Consiliului Fiscal. ”Bucureşti, Timişoara sau Cluj ar putea intra maine în zona euro. Există însă disparităţi regionale mari în Romania, iar acestea s-au adancit în ultimii ani. Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale”, a spus Dumitru. Economia Romaniei are de surmontat decalaje structurale mari, potrivit studiului prezentat miercuri, iar ţara are discrepanţe regionale interne considerabile, care trebuie rezolvate înainte de aderarea la zona euro. Una din condiţiile esenţiale ale adoptării euro de către Romania este ca romanii să ajungă la 75% din media puterii de cumpărare a cetăţenilor din statele membre ale zonei euro, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Enache Jiru, în cadrul unei conferinţe în care a fost prezentat un studiu legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Romania înainte de aderarea la zona euro. În 2015, Romania se afla la 57% din media de dezvoltare reală din Uniunea Europeană, calculată după indicatorul produsul intern brut (PIB) pe locuitor, ajustat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare.  Comparativ cu zona euro, formată din 19 state, procentul este şi mai scăzut, în condiţiile în care, potrivit Eurostat, în 2015 zona euro era, ca nivel real de dezvoltare, cu 6% peste media Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.