Economic

Dezvoltatorii imobiliari scapă de impozitul local pe clădiri

Ziarul de Vrancea
1 nov 2016 723 vizualizări
Clădirile construite de către dezvoltatorii imobiliari în vederea vanzării vor fi scutite de impozit se arată într-un propunere legislativă adopată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, marţi, o propunere legislativă a senatorului PSD şerban Nicolae, potrivit căreia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiţi de plata impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile, construcţie nouă, scutirea urmand a se aplica de la momentul finalizării construcţiei pană la data valorificării acesteia prin vanzare sau cedarea folosinţei. Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptată de plen cu 50 de voturi ”pentru” şi 12 abţineri şi are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respective ”clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exlusiv în scopul comercializării”. Scutirea se aplică de la momentul finalizării construcţiei pană la data valorificării acesteia prin vanzare sau cedarea folosinţei. Iniţiatorul proiectului, senatorul şerban Nicolae, precizează în expunerea de motive că dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii, în cadrul şi potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de producţie – o clădire, obţinand un produs finit destinat ulterior comercializării, ca marfă. ”În prezent, potrivit legii, după finalizarea construcţiei şi obţinerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite şi taxe locale, în vederea impozitării”, se mai menţionează în expunere, precizandu-se că ”similitudinea dintre producătorul de imobile construite şi producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă”. ”Diferenţa, potrivit cadului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare/înmatriculare, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea şi impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcţiei, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, se mai arată în expunerea de motive. Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, apreciind că ”prevederea impusă este lipsită de precizie şi claritate”. În plus, spune Executivul, prin propunerea legislativă este afectat bugetul autorităţilor locale, fără ca iniţiatorul să menţioneze sursa de acoperire a acestor minusuri la bugetul local.  Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.