Economic

Doar 18% dintre romani vor educaţie financiară în şcoli

Ziarul de Vrancea
20 oct 2016 603 vizualizări
Un studiul publicat recent de BCR arată că romanii au cele mai slabe cunoştinţe financiare din UE

Doar 18% dintre romani se aşteaptă ca educaţia financiară să fie predată în şcoală, iar 42% consideră că aceasta trebuie oferită de bănci şi de specialişti în finanţe, în condiţiile în care romanii sunt codaşii Europei în privinţa nivelului de cunoştinţe financiare, potrivit unor studii prezentate ieri de Banca Comercială Romană (BCR), în cadrul unei conferinţe de presă.  Romanii se numără printre cei mai puţin educaţi oameni la nivel global din punct de vedere financiar, Romania ocupand locul 123 într-un top care cuprinde 143 de ţări, iar la nivelul Uniunii Europene se clasează pe ultima poziţie, potrivit unui studiu prezentat recent de Adrian Marin, membru în Comitetul Director al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din Romania (UNSAR). În aceste condiţii, procentul celor care aşteaptă educaţie financiară din partea unei bănci este de peste două ori mai mare decat cei care consideră că aceasta ar trebui predată în şcoală, potrivit studiului ”Romanii şi educaţia financiară”, realizat de BCR şi compania de cercetare Unlock. ”O explicaţie a acestei diferenţe ar fi că sistemul de învăţămant are lipsuri, se luptă cu anumite probleme, iar oamenii se simt mai aproape de bănci, cu care au o relaţie mai stransă”, a declarat vicepreşedintele de retail al BCR, Dana Demetrian, într-o discuţie cu jurnaliştii. Prin educaţie financiară, 75% dintre romanii înţeleg că trebuie să împrumute bani numai atunci cand sunt siguri că îi pot da înapoi, iar 66% dintre ei consideră că educaţia financiară înseamnă să nu cheltuiască mai mult decat caştigă. ”Procentul celor care înţeleg prin educaţie financiară a fi capabil să faci economii este abia pe locul al treilea. Există o diferenţă faţă de ţările mai dezvoltate, unde această a treia categorie este pe prima poziţie”, a spus Demetrian. BCR a inaugurat joi un nou concept de agenţie bancară, denumit Centrul de Dialog Financiar, prin care vrea să le ofere clienţilor educaţie financiară. Din 2009 pană acum, aproape 200.000 de clienţi ai BCR au decis să facă refinanţări, restructurări sau ajustări de costuri, potrivit datelor prezentate de bancă. BCR, cea mai mare bancă din Romania după valoarea activelor, a obţinut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an. Activele băncii au crescut cu 2,5% în prima jumătate a acestui an, pană la 63,94 miliarde lei (14,2 miliarde euro) la finalul lunii iunie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.