Economic

Instabilitatea legislativă nu încurajează dezvoltatorii de rezidenţial

Ziarul de Vrancea
22 sep 2016 647 vizualizări
Specialiştii JLL se aşteaptă în acest an ca volumul tranzacţiilor imobiliare, pe segmentele de retail, de birouri şi industrial, să ajungă la 600-700 de milioane de euro

Investitorii imobiliari sunt ezitanţi cand vine vorba despre Romania, chiar dacă oferă posibilităţi de caştig mai bune decat Cehia, Polonia sau Ungaria, deoarece modificările legislative crează haos şi instabilitate în piaţă, susţin analiştii companiei imobiliare Jones Lang LaSalle (JLL). Specialiştii JLL se aşteaptă în acest an ca volumul tranzacţiilor imobiliare, pe segmentele de retail, de birouri şi industrial,  să ajungă la 600-700 de milioane de euro, nivel comparabil cu cel din 2015. Totuşi, Romania ar avea un potenţial anual de 1 miliard de euro, estimează experţii, care spun că nu se atinge acest nivel deoarece investitorii sunt ezitanţi din cauza instabilităţii din mediul legislativ, care nu le permite să facă planuri pe termen lung. “Nu pot să spună că este bătut în cuie pentru următorii cinci ani, dacă fac apartamente sub 100.000 de euro le pot vinde sau închiria”, a declarat directorul departamentului Capital Markets din cadrul JLL, Silviana Badea, într-o conferinţă de presă. Spre exemplu, arată analistul, unui investitor îi este dificil să facă, în Romania, calcule exacte pe piaţă.  “Dacă investitorul cumpără un teren pentru a-l putea preţui, el trebuie să ştie la ce preţ va vinde apartamentul, cum şi cat de repede. Este foarte greu de controlat acest aspect, avand în vedere cat de repede se schimbă lucrurile în Romania”, a completat Badea. Un impediment pentru investitori este şi perioada haotică pe care o traversează crediarea bancară, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată. “Este haos. După legea Dării în Plată, băncile au ridicat avansul la 30%. Acum, instituţiile bancare au început să micşoreze acest avans. Unele bănci mari, dacă vorbesc cu tine şi ştiu că eşti un bun platnic îţi spun: îţi duc avansul de la 40% la 25%. De aceea vă zic că în prezent este un haos total”, a afirmat directorul Departamentului Office al JLL, Marius Şcuta. Legea dării în plată se aplică din 13 mai, iar bancherii s-au opus vehement adoptării actului normativ pe motiv că, în acest fel, statul intervine în contractele încheiate între două părţi. Barometrul Bancar ARB & EY ediţia 2016, publicat miercuri de Asociaţia Romană a Băncilor (ARB), arată că bancherii din Romania estimează, în proporţie de peste 90%, că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării şi ieftinirea locuinţelor. Dintre bancherii care au participat la sondaj, 20% se aşteaptă la o scădere semnificativă a preţurilor locuinţelor, iar 75% estimează o ieftinire moderată, în timp ce doar 5% consideră că Legea dării în plată nu va influenţa preţurile imobiliare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.