Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Grawe va deveni al nouălea jucător piaţa asigurărilor RCA

Ziarul de Vrancea
31 aug 2016 740 vizualizări
Piaţa asigurărilor obligatorii pentru răspundere civilă auto (RCA) va avea un nou jucător, al nouălea, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri solicitatea în acest sens înaintată de către subsidiara din Romania a grupului austriac Grawe.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Eurooins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF. În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA răman doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa. Însă piaţa va avea din nou în curand nouă jucători, după intrarea companiei Grawe pe piaţă. Miercuri, consiliul ASF a aprobat "autorizarea societăţii Grawe Romania Asigurare SA în vederea practicării asigurărilor de răspundere civilă auto - RCA, precum şi a asigurărilor de vehicule terestre, exclusiv material feroviar rulant - CASCO", a precizat autoritatea, într-un comunicat.

Inspectorii antifraudă au sancţionat peste 2.000 de firme de pe litoral

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat 2.080 de firme de pe litoral în perioada 1 iulie – 26 august, au aplicat sancţiuni totale de 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro), potrivit unui comunicat publicat ieri. Inspectorii au aplicat 2.444 de sancţiuni contravenţionale, din care 2.001 de amenzi şi 443 de avertismente, valoarea acestora fiind de 9,66 milioane lei. În plus, inspectorii au confiscat sume de bani şi bunuri în valoare totală de 696.337 lei. Totodată, inspectorii antifraudă au suspendat activitatea a 23 de firme, dintre care 12 pentru neutilizarea casei de marcat şi pentru că nu aveau aparat de marcat. În plus, trei firme au fost sancţionate pentru că vindeau produse accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau erau marcate necorespunzător. Alte sancţiuni au fost date pe litoral de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Aceştia au aplicat 306 amenzi în valoare totală de 1,06 milioane de lei doar în luna iulie firmelor de pe litoral care nu au respectat legea, a declarat recent preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, într-un interviu acordat News.ro. Evaziunea din sezonul de vară de pe litoral este un fenomen larg răspandit şi cunoscut de către jucătorii din piaţă. Recent, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a declarat pentru News.ro că numărul total de locuri de cazare de pe litoralul romanesc este în jur de 140.000, din care 21,4%, adică 30.000, sunt neclasificate, adică ilegale, în principal din cauza impozitelor prea mari, multe dintre pensiuni fiind declarate case particulare pentru evitarea plăţii taxelor.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute cel puţin 4,3 miliarde lei

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci cel puţin 4,3 miliarde lei în luna septembrie prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, fără a lua în calcul licitaţiile suplimentare, calendarul fiind similar cu cel anunţat iniţial pentru luna august, potrivit Raiffeisen Bank. Ministerul Finanţelor nu a publicat încă prospectul de emisiuni pentru luna septembrie, dar Raiffeisen Bank, a una dintre cele mai mari bănci de pe piaţă după active, a anunţat că ministerul a programat emisiuni de certificate de trezorerie în valoare de 1,5 miliarde lei şi emisiuni de obligaţiuni benchmark de 2,8 miliarde lei, cu scadenţe cuprinse între 2 ani şi jumătate şi 11 ani. "Ţinta de emisiuni stabilită pentru septembrie şi scadenţa medie reziduală a emisiunilor (3,9 ani) nu sunt departe de cele planificate iniţial pentru august (4 miliarde lei, respectiv 4 ani). Totuşi, cererea puternică de la investitori au permis Ministerului Finanţelor să împrumute mai mult decat şi-a planificat", se arată într-un raport al Raiffeisen trimis miercuri investitorilor. Statul şi-a propus pentru august să împrumute 4,435 miliarde lei de la băncile locale, din care 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,335 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, însă valoarea totală împrumutată a fost de 4,8 miliarde lei. Faţă de lunile precedente, Finanţele au crescut şi maturitatea medie în august, de 5,1 ani, fiind cea mai mare valoare din ultimul an şi jumătate. În iulie, ministerul şi-a propus să atragă de la băncile locale 3,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, sub nivelul din iunie, de 3,76 miliarde lei. Însă dobanzile în scădere au împins Ministerul Finanţelor să împrumute o sumă de 3,7 miliarde lei în iulie, recurgand la mai multe licitaţii suplimentare. În primul semestru al anului, statul a împrumutat 26 miliarde lei (5,8 miliarde euro) de pe piaţa internă şi 2,25 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, reprezentand circa jumătate din nevoia brută de finanţare pentru întreg anul.

De ce întarzie livrările de Galaxy Note 7

Samsung Electronics a anunţat miercuri că livrările de smartphone-uri Galaxy Note 7 sunt întarziate de controalele suplimentare de capitate, relatează Reuters. ”Livrările de Galaxy Note 7 sunt întarziate din cauza testelor suplimentare care sunt efectuate pentru calitatea produselor”, se arată într-un comunicat al Samsung, care nu a oferit alte informaţii, referitoare la tipul de teste sau pieţele unde au loc întarzierile. Potrivit presei sud-coreene, unii utilizatori ai smartphone-urilor Galaxy Note 7, care au fost lansate în această lună în Coreea de Sud şi alte pieţe, au spus că bateriile telefoanelor au explodat. Problemele legate de calitate, dacă vor fi confirmate, ar putea da o lovitură majoră celui mai mare producător de smartphone-uri la nivel global, care mizează pe vanzările noului model de telefon pentru menţinerea ritmului livrărilor diviziei de dispozitive mobile, în a doua jumătate a anului. Samsung a anunţat anterior că cererea pentru noul Galaxy Note 7 depăşeşte cu mult oferta, creand un deficit care obligă compania să amane lansarea telefonului pe unele pieţe.

Inflaţia din zona euro a stagnat la 0,2%

Inflaţia preţurilor de consum din zona euro a stagnat în august la 0,2%, indicatorul fiind la fel de îndepărtat de ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de aproape 2% ca în urmă cu peste doi ani, cand instituţia a lansat măsurile de stimulare a economiei regiunii, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat, transmite MarketWatch. Stagnarea reprezintă o surpriză pentru analiştii intervievaţi de Wall Street Journal, care anticipau că preţurile vor creşte în august cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preşedintele BCE, Mario Draghi, avertizase deja în iulie că rata inflaţiei va rămane la un nivel foarte scăzut în lunile următoare, înainte de a accelera spre sfarşitul acestui an. Datele scot în evidenţă dificultăţile de stimulare a inflaţiei, într-o perioadă în care creşterea cererii este scăzută nu doar în zona euro ci şi în restul lumii. Decizia britanicilor de ieşire din zona euro riscă să încetinească şi mai mult redresarea modestă din zona euro, iar BCE a indicat că ar putea fi nevoită să ofere noi stimuli, pentru atingerea obiectivului.
























































       




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.