Economic

ANRE va verifica în premieră starea reţelei de electricitate şi gaze

Ziarul de Vrancea
25 aug 2016 837 vizualizări
instituţia a angajat deja în acest scop o firmă de consultanţă

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie energie electrică şi gaze naturale, prima astfel de inspecţie de la concesionarea acestora unor companii private, în urmă cu 12 ani, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.  ANRE a angajat deja în acest scop o firmă de consultanţă.  "Vom face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza şi reţelele de distribuţie de electricitate, şi pe cele de distribuţie de gaze. Multe dintre aceste reţele sunt supradimensionate faţă de nevoile de consum existente", a spus Calotă, într-o conferinţă de presă. Cele mai multe dintre reţelele regionale de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale au fost date în concesiune în anul 2004, pentru o perioadă de 49 de ani. În sectorul distribuţiei energiei electrice, piaţa a fost împărţită de către stat în opt distribuţii regionale, din care grupul italian Enel a preluat trei (Muntenia Sud - zona Capitalei, Banat şi Dobrogea), Electrica a păstrat trei (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud), grupul ceh CEZ a preluat distribuţia din Oltenia, iar E.ON în Moldova. În ceea ce priveşte distribuţia de gaze naturale, piaţa a fost împărţită de stat în două zone, firmele de distribuţie fiind vandute către Engie Romania (fosta GDF Suez Romania) şi E.ON. ANRE a demarat controale la furnizorii Electrica, Enel, CEZ şi E.ON, pentru a verifica modul de achiziţie a certificatelor verzi. "Controalele pe care le facem încearcă să identifice elemente de ilegalitate prin care furnizorii de ultimă instanţă au un camp de acţiune mai larg şi sunt situaţii în care au negociat pachete de energie şi certificate verzi în forme pe care le verificăm dacă respectă sau nu prevederile legale", a mai spus Calotă. Potrivit cicepreşedintele ANRE consideră că cota de energie regenerabilă care beneficiază de sistemul de certificate verzi ar trebui să crească anul viitor la 12,5%, de la 8,3%, altfel Romania riscă să nu îşi mai atingă ţinta de energie regenerabilă pentru 2020.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.