Economic

Băncile au făcut în prima jumătate a anului profit de 500 milioane euro

Ziarul de Vrancea
22 aug 2016 573 vizualizări
Rata creditelor neperformante a scăzut de la 16,2% în iunie 2015 şi 13,52% în martie 2016 pană la 11,3% la finalul primului semestru din acest an

Băncile care activează pe piaţa romanească au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, un profit cumulat de 531 milioane euro, arată calculele Raiffeisen Bank pe baza datelor publicate de către Banca Naţională a Romaniei (BNR). Rata creditelor neperformante, una dintre principalele poveri pentru băncile romaneşti după izbucnirea crizei financiare, a scăzut la jumătatea anului la 11,3%, de la 16,2% în iunie 2015.  În trimestrul al doilea, băncile din Romania au înregistrat un profit de 1,2 miliarde lei, echivalent cu 269 milioane euro, potrivit Raiffeisen."Rezultatul din trimestrul al doilea a fost afectat negativ de provizioanele constituite de către bănci ca urmare a intrării în vigoare a Legii dării în plată, în luna mai, dar a fost susţinut de caştigurile înregistrate în bilanţurile băncilor după achiziţia Visa Europe de către Visa", se arată într-un raport publicat luni de analiştii Raiffeisen Bank. Datele BNR arată că activele băncilor romaneşti au ajuns la jumătatea acestui an la 380,1 miliarde lei (84,1 miliarde euro), în creştere cu 2,7% faţă de finalul lunii martie şi cu 4,6% faţă de iunie 2015.  Rata creditelor neperformante a scăzut de la 16,2% în iunie 2015 şi 13,52% în martie 2016 pană la 11,3% la finalul primului semestru din acest an, nivel minim de cand sunt raportate de către BNR date agregate la nivelul sectorului bancar privind creditele neperformante după definiţia ABE. Seriile BNR cuprind date începand din septembrie 2014. Indicatorul ROA (return on assets), al profitului raportat la activele bancare, a crescut de la 1,26% la finalul lunii martie pană la 1,27% la jumătatea anului, în timp ce caştigul raportat la capitalurile proprii (ROE - return on equity) a ajuns la 12,28% în iunie, de la 11,69% în martie. Indicatorul creditelor raportate la depozite, o măsura a gradului în care băncile se finanţează din resurse interne, atrase de la clienţii proprii, a continuat să scadă în trimestrul al doilea şi a ajuns la 83,66% la jumătatea anului, de la 87,02% în martie şi 93,56% în iunie 2015. Cifrele arată că, la fiecare 100 de lei atraşi de la clienţi sub formă de depozite, băncile au acordat credite în valoare de 83,66 lei la jumătatea acestui an, clienţii - firme şi persoane fizice - avand statut de creditori neţi faţă de sectorul bancar romanesc.  Pe piaţa bancară romanească activau la jumătatea anului 36 de bănci, din care şapte sunt sucursale ale unor bănci străine.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.