Economic

Furnizorii de telefonie, obligaţi să transmită în 20 de secunde informaţiile de localizare

Ziarul de Vrancea
12 aug 2016 1163 vizualizări
Proiectul urmează să fie operaţional începand cu data de 1 iunie 2017 u astfel, ANCOM preconizează că timpii de intervenţie se vor reduce semnificativ

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, vineri, în consultare publică un proiect de decizie care ar putea să-i oblige pe furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă să furnizeze informaţiile de localizare către Sistemul Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), în maximum 20 de secunde de la momentul iniţierii unui apel de urgenţă.  Dacă acest proiect va fi adoptat, administratorul SNUAU va putea stabili, după data de 1 iunie 2017, mai exact şi mai repede poziţionarea celor care solicită ajutorul apeland numărul de urgenţă 112, ceea va reduce timpii de intervenţie, potrivit reprezentanţilor ANCOM. ”Potrivit proiectului de decizie, pană la data de 1 iunie 2017, furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă au obligaţia de a lua toate măsurile necesare astfel încat să permită transmiterea către administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului de urgenţă, a informaţiilor de localizare care să conţină latitudinea şi longitudinea care caracterizează poziţia geografică în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile de tip smartphone”, se arată în comunicatul remis News.ro. Tot pentru a îmbunătăţi capacitatea SNUAU de a localiza apelurile de urgenţă, furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă vor pune la dispoziţie orice alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea pentru determinarea cat mai exactă a localizării apelantului. În prezent, dispeceratele de urgenţă realizează localizarea apelurilor pe baza metodei “cell-ID”, folosită pe scară largă la nivel european, care este însă insuficientă pentru o localizare foarte precisă şi rapidă a apelantului, potrivit ANCOM. Prin această metodă sunt generate zone de căutare cu raze mari, în cazul unor spaţii puţin populate, cand celula acoperă suprafeţe mai mari, sau cu raze de căutare mai mici, dar insuficient de precise, în cazul unor spaţii dens populate, acurateţea localizării fiind influenţată de obstacolele existente pe calea de propagare radio. Proiectul ANCOM are ca scop şi completarea metodei de localizare “cell-ID” cu metode de localizare mai precise, prin intermediul unor tehnologii noi. ”Astfel de soluţii de localizare avansate includ, de exemplu, funcţionalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu o acurateţe sporită, pe baza informaţiilor generate de sistemele globale de navigaţie prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi şi/sau de metoda “cell-ID” ”, se arată în comunicat. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă emisă de guvern în 2008, ANCOM poate analiza şi stabili condiţiile tehnice prin care furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă furnizează informaţiile de localizare către SNUAU, fiind stabilită metoda “cell-ID”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.