Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Sănătatea, educaţia şi protecţia socială, priorităţile Guvernului la rectificarea bugetară

Ziarul de Vrancea
10 aug 2016 688 vizualizări
Guvernul a avut ca prioritate la rectificarea bugetară sănătatea, educaţia şi drepturile sociale, astfel că cea mai mare alocare suplimentară este destinată asistenţei sociale, de 2,8 miliarde lei, în timp ce educaţia va beneficia de un miliard de lei în plus, iar sănătatea va primi 560 milioane de lei, prin diferite bugete, alte fonduri mergand către agricultură, mediu, investiţii şi organizarea alegerilor parlamentare.

Din suma pentru asistenţa socială se va asigura plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a ajutoarelor sociale, a alocaţiilor de stat pentru copii, dar se vor achita şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. Totodată, vor fi asigurate pensile pană la finele anului. Educaţia beneficiază de 1 miliard de lei în plus, din care vor fi plătite salariile majorate pentru 280.000 de cadre didactice şi auxiliare. Suma acoperă “corectarea unor nedreptăţi” şi finanţarea unor programe educaţionale, potrivit Executivului. Cele 560 de milioane de lei destinate sănătăţii vor fi utilizate pentru plata salariilor crescute, avand în vedere că peste 163.000 de persoane vor avea venituri mai mari. De asemenea, vor fi finanţate programele de sănătate şi se vor asigura medicamentele compensate şi gratuite. Totodată, 860 milioane de lei vor fi acordaţi sub forma unor credite de angajament pentru programe de sănătate pentru pacienţi, în special cei cu afecţiuni grave. Agricultura primeşte la rectificarea bugetară 405,3 milioane de lei, din care subvenţiile pentru motorină reprezintă 308,8 milioane lei aferente trimestrelor II şi III ale anului, iar 95,5 milioane lei vor fi ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic. La bugetul de stat se vor înapoia însă 168,4 milioane de lei.

Indicele global al acţiunilor a atins maximul ultimului an

Indicele global al acţiunilor, MSCI, a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimul an, dar dolarul a scăzut, din cauza datelor sub aşteptări referitoare la productivitatea din SUA, care reduc probabilitatea de majorare a dobanzilor de către băncile centrale, transmite Reuters. Cererea de obligaţiuni a crescut la randul ei, fapt scos în evidenţă marţi de incapacitatea Băncii Angliei de a atrage suficiente titluri de la investitori pentru a îndeplini obiectivul fixat în cadrul planului de stimulare a economiei britanice. ”Băncile centrale par să adopte politici tot mai relaxate, niciuna nu pare să meargă împotriva acestui trend care susţine toate preţurile activelor”, a spus Anton Heese, director pentru strategie în domeniul dobanzilor în Europa la Morgan Stanley, în Londra. El a adăugat că perspectivele economiei americane sunt probabil sub cele anticipate de mulţi analişti. Indicele global al acţiunilor, MSCI, care reuneşte 46 de pieţe, a avansat miercuri la cel mai ridicat nivel atins în ultimul an. În regiunea Asia-Pacific, excluzand Japonia, indicele MSCI a crescut cu 0,3%, la cel mai ridicat nivel de după august 2015. În Europa, indicele Stoxx 600 este în coborare cu 0,3%, din cauza evoluţiei negative a titlurilor companiilor petroliere, pe fondul declinului cotaţiilor ţiţeiului. Indicele londonez FTSE 100 este în declin cu 0,2%, DAX 30 al bursei din Frankfurt cu 0,5%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,45%. Indicele italian FTSE MIB este în stagnare, iar IBEX 35 al bursei din Madrid în coborare cu 0,17%.

OMV Petrom a afişat un profit în scădere cu 61%

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din Romania, controlată de grupul austriac OMV, a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), în scădere cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pem fondul scăderii vanzărilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro), arată raportul financiar semestrial, publicat miercuri de companie.  În prima jumătate a anului trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net de 1,04 miliarde lei, la vanzări de 8,81 miliarde lei. Rezultatele mai slabe ale companiei sunt explicate în principal prin scăderera preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale. “În prima jumătate a anului 2016, mediul de piaţă dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anuland efectele performanţei operationale îmbunătăţite şi ale disciplinei stricte în privinţa costurilor şi gestionării numerarului. EBIT excluzand elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, parţial compensată de reducerea costurilor de producţie”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată în comunicatul companiei.

Comenzile din industria prelucrătoare au urcat cu 17,8%

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în a şasea lună din acest an, comenzi noi mai mari cu 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai înalt ritm din februarie 2014, avansul fiind susţinut, ca şi în lunile precedente, de cererea mai mare pentru bunuri de folosinţă îndelungată, arată datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna mai, comenzile noi au avansat cu 6,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. "Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iunie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 17,8%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (plus 30,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 9,5%) şi industria bunurilor intermediare (plus 5,6%)", se precizează în raportul INS.  Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în iunie a fost industria bunurilor de uz curent, cu un declin de 4,9%.







































       









































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.