Economic

Inflaţia negativă lasă bani în buzunarul consumatorului

Ziarul de Vrancea
10 aug 2016 679 vizualizări
Costurile reduse de finanţare ajută economia, consideră specialiştii

Menţinerea unei inflaţii negative şi în acest an păstrează puterea de cumpărare a leului şi contribuie, alături de costul redus al finanţării şi de un petrol ieftin, la un climat de încredere în viitor care ajută economia Romaniei să avanseze, chiar dacă sustenabilitatea aceste creşteri economice poate fi pus sub semnul întrebării, potrivit specialiştilor consultaţi de News.ro. Banca Naţională a Romaniei (BNR) a revizuit, luni, în scădere semnificativă, de la 0,6% pană la -0,4%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, şi de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul lui 2017. Preţul ţiţeiului, alătură de scăderea cotei generale a TVA de la 1 ianuarie 2016, are cea mai mare contribuţie în menţinerea inflaţiei la un nivel foarte scăzut. Potrivit teoriilor economice clasice, o inflaţie negativă nu este privită ca un eveniment pozitiv, dar economiştii nu ar trebui să cadă în capcana unei astfel de gandiri, consideră membrul în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania, Doru Lionăchescu. ”În Japonia, preţurile stagnează de 25 de ani, nu cred că o duc mai rău acum decat atunci. Inflaţia negativă lasă mai mulţi bani în buzunarele consumatorilor”, a declarat Lionăchescu pentru News.ro. Un alt aspect care contribuie la creşterea încrederii consumatorilor îl reprezintă costurile de finanţare aflate la un nivel minim istoric. BNR a decis, săptămana trecută, să menţină în continuare rata dobanzii de politică monetară la nivelul minim de 1,75% pe an. Costurile reduse de finanţare îi încurajează pe consumatori să cumpere, chiar dacă uneori peste posibilităţile lor. Numai în primele trei luni ale acestui an, romanii au cheltuit 521 milioane euro pe produse electro-IT. ”Nu poţi să le ceri oamenilor să trăiască mereu în austeritate, cu gandul că peste cinci ani va veni o criză. Dacă le oferi credite ieftine, ei îşi vor face credit, vor avea încredere în viitor şi vor consuma”, mai spune bancherul. Potrivit raportului BNR, unul dintre principalele motive ale menţinerii inflaţiei negative îl reprezintă preţul scăzut al petrolului pe pieţele internaţionale. După ce a scăzut aproape de nivelul de 25 de dolari pe baril în ianuarie, preţul a depăşit pragul de 50 de dolari în luna mai, pentru ca acum să scadă sub 45 de dolari pe baril. La un preţ de 50-60 de dolari pe baril, industria petrolieră poate doar să supravieţuiască, şi asta cu condiţia optimizării drastice a costurilor de operare, a declarat recent pentru News.ro preşedintele Asociaţiei Romane a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan, ceea ce le obligă pe majoritatea dintre ele să îngheţe proiectele de investiţii şi să-şi eficientizeze activitatea pentru a putea supravieţui. ”Este cert faptul că marja de 50-60 dolari/baril asigură doar supravieţuirea industriei, cu condiţia optimizarii drastice a costurilor de operare. Un nivel de peste 60 dolari/baril ar permite reluarea investiţiilor în diverse proiecte”, a declarat recent Artur Stratan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.