Economic

Cum afectează criza din Turcia economia României

Ziarul de Vrancea
18 iul 2016 1120 vizualizări
Situaţia tensionată din Turcia ar putea afecta pe termen mediu exporturile României către această ţară, dar ar putea avea şi efecte pozitive, precum interesul mai mare al investitorilor străini pentru România, potrivit economiştilor

Tentativa de lovitură de stat de Turcia, organizată de o parte a armatei în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu are efecte negative pe termen scurt în România, în condiţiile în care leul s-a întărit în faţa euro, iar preţurile acţiunilor la Bursa de Valori de la Bucureşti au scăderi nesemnificative.
Totuşi, pe termen mediu, de până la un an, ar putea apărea efecte negative, având în vedere că Turcia este un partener comercial important al României. ”Către Turcia se îndreaptă aproape 5% din totalul exporturilor româneşti, este o cotă importantă. Dacă tensiunile de acolo afectează economia, am putea vedea şi o scădere a exporturilor româneşti către această ţară”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Turcia este cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea dintre toţi partenerii comerciali. Anul trecut, voaloarea totală al schimburilor comerciale a fost de 4,43 miliarde euro. Pentru Turcia, România este un partener comercial mai puţin important, clasându-se pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import.

Turcii, pe locul 16 în topul investitorilor străini

Totuşi, tensiunile tot mai mari cu care se confruntă Turcia ar putea genera şi efecte pozitive asupra României şi altor state din regiune prin schimbarea percepţiei unor investitori străini. Aceştia ar putea alege România, o ţară care pare stabilă prin comparaţie cu ţările de la est sau cu Turcia, ca destinaţie a investiţiilor în cazul în care tensiunile din Turcia continuă. ”România este percepută ca fiind mai stabilă din punct de vedere social şi politic decât Turcia. Au mai fost cazuri în trecut, când investitorii străini au ales România datorită acestei stabilităţi”, a explicat Dumitru.
Anul trecut, investiţiile străine în România au crescut cu aproape 5% şi au ajuns la 3 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Turcia a înregistrat anul trecut o creştere de aproape 32% a investiţiilor străine directe, până la 16,5 miliarde dolari. Investitorii străini erau însă îngrijoraţi de situaţia economică a Turciei încă înainte de tentativa de lovitură de stat. Ritmul de creştere a economiei a scăzut la o rată anuală de 3,3% în primul semestru al acestui an, faţă de 4% din 2015, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
În paralel, un sector esenţial al economiei turceşti, turismul, cu o pondere de aproape 13% din PIB, are deja de suferit din cauza atentatelor teroriste din acest an, iar situaţia actuală ar putea agrava tendinţa.  Tentativa de lovitură de stat va afecta consumul şi companiile, în special în sectorul turismului. Pentru a contracara aceste efecte, banca centrală a Turciei a anunţat că va furniza lichidităţi nelimitate băncilor şi va lua toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară a ţării.
Nu este clar, deocamdată, cum vor evolua planurile turcilor care au afaceri în România.  În România, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) erau înregistrate, în aprilie 2016, aproape 14.500 de companii cu capital turc în România, cu un capital social subscris de circa 500 milioane euro. Turcia ocupă locul 16 în topul investitorilor străini din România.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.