Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Uber lansează o cursă cu avionul pană la mare

Ziarul de Vrancea
15 iun 2016 768 vizualizări
Biletul va costa 500 de lei u zborurile vor fi operate de pe Băneasa, cu aterizare pe aeroportul din Tuzla, langă Constanţa

Utilizatorii Uber vor putea comanda în aplicaţia UberJet o cursă cu avionul pană la mare, sambătă, 18 iunie. Compania în colaborare cu Regional Air Services va opera zboruri din Bucureşti, Băneasa, cu aterizare pe aeroportul din Tuzla, langă Constanţa  "Misiunea noastră este să facem mobilitatea urbană la fel de accesibilă precum apa curentă. Și, pe parcurs, să oferim puţină magie utilizatorilor noştri. Cu UberJET poţi ajunge pană la mare în doar o oră, dar, mai mult decat atat, poţi să apeşi un buton şi să comanzi o experienţă de neuitat, la înălţime", a spus Nicoleta Schroeder,
general manager al Uber Romania. Costul unei curse este de 500 lei de persoană. Compania americană Uber, care a lansat pe plan global servicii de transport care concurează cu cele clasice de taxi şi care sunt furnizate de proprietari de auto¬turisme care preiau comenzile şi sunt plătiţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru smart-phone-uri, este prezentă pe piaţa din Romania, în Bucureşti, din februarie 2015 cu trei servicii: uberX, UberSELECT şi Uber Child Seat. Regional Air Services este o companie aeriană înfiinţată în 1998, printre primii operatori privaţi în aviaţia romanească. Compania deţine, totodată, primul aeroport cu capital integral privat din Romania. Acesta a ocupat în anul 2015 locul al patrulea în topul aeroporturilor din Romania în ceea ce priveste numărul de mişcări de aeronave (aterizări/ decolări) şi numărul 10 din 18 iîn ceea ce priveşte volumul traficului de pasageri.

Peste 13.700 de instituţii şi-au publicat veniturile şi cheltuielile

Ministerul Finanţelor Publice a publicat execuţia bugetară detaliată şi datele agregate la data de 31 mai pentru peste 13.700 de instituţii din ţară.  "Acolo unde nu au fost completate fişierele şi unde pe coloana «execuţie cumulată» valoarea este zero, înseamnă că nu au fost efectuate plăţi pe un anumit sector bugetar pană la sfarşitul lunii de raportare", a anunţat MFP. Totodata, Ministerul Finanţelor anunţă implementarea funcţionalităţilor privind utilizarea şi raportarea bugetelor anuale aprobate, în format electronic, de către aproximativ 5.800 de instituţii din care 4.400 de subordonare locală şi 1.400 de subordonare centrală. În total, 61.500 de persoane au intrat pe platforma ministerului şi au descărcat aproape 116.600 de documente în format deschis. Pe platforma transparenţă-bugetară.ro informaţiile sunt prezentate într-un format deschis (xls, pdf, xml). Informaţiile pot fi accesate de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tabletă, smartphone).

Serviciile pentru firme au urcat cu aproape 7%

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut în aprilie atat ca serie brută cu 6,7%, cat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,1%, faţă de aceeaşi lună a lui 2015. Ca serie brută, avansul a fost susţinut de creşterile înregistrate la activităţile de transporturi (plus 13,5%), activităţile de comunicaţii (plus 4,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (plus 3,4%)  şi la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (plus 1,9%).Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 16,2%. Comparativ cu martie 2016, indicatorul a scăzut ca serie brută cu 0,7%*, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 1,5%*. Scăderea ca serie brută a fost determinată activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-6,2%), activităţile de comunicaţii (-2,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-2,8%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-0,8%). Creşteri au fost întregistrate la activităţile de transport cu 1,6%. Pe ansamblu, în primele patru luni ale anului, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut cu 7,5%, comparativ cu perioada similară a anului  trecut, pe fondul creşterilor înregistrate la transporturi (plus 12,7%), comunicaţii (plus 7,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (plus 5,0%) şi la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (plus 1,6%). Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 6,5%.

Conpet Ploieşti duce 100% din profitul pe dividende

Transportatorul de petrol Conpet Ploieşti are cea mai mare repartizare a profitului aferent anului 2015 pentru plata dividendelor, compania, controlată de statul roman,avand o rată de distribuţie a profitului de 100%. Pe locul doi în funcţie de nivelul ratei de distribuţie se poziţionează Electrica (EL), cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice. Astfel, din profitul obţinut de companie în 2015 de 300 mil. lei, 99% au mers spre dividende. Faţă de 2014, dividenul plătit de Electrica, de 0,86 lei pe acţiune, este mai mare cu 19%, potrivit datelor agregate de ZF pe baza informaţiilor BVB. Podiumul este completat de Romgaz (SNG), cu 87%. La polul opus se află Romcarbon Buzău (ROCE), cu o rată de distribuire de 35%. Producătorul de mase plastic din Buzău, controlat de investitori taiwanezi, a raportat profit de 6,4 mil. lei în 2015 şi a plătit dividende de 0,0085, mai mari cu 11,8% faţă de 2014. La mică distanţă de compania buzoiană este şi SIF3 Transilvania, cu o rată de distribuţie a dividendelor de 36%. Societatea de investiţii financiare a plătit pentru anul 2015 un dividend pentru o acţiune de 0,045 lei, în scădere cu 37% faţă de anul precedent. Randamentele plătite de 16 dintre cele mai mari 25 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti variază între 3% şi chiar 14% (calculat la preţul acţiunilor de la 31 martie).

Romcab Targu-Mureş prelungeşte două credite la Banca Feroviară

Acţionarii Romcab Targu-Mureş (MCAB), companie cu capitalizare de 68,3 mil. lei, au aprobat prelungirea pe o perioadă de maximum 12 luni a duratei creditului de 1,3 milioane de euro de la Banca Comercială Feroviară şi a unui alt credit de 670.000 de euro de la aceeaşi bancă. Romcab are drept garanţie reală imobilară fără deposedare asupra soldului creditor al conturilor/subconturilor deschise la bancă fără valoare. De asemenea, acţionarii companiei au decis şi prelungirea pe 12 luni a plafonului pentru deschiderea şi derularea de acreditive la intern şi de import în valoare de 7,5 mil. euro de la CEC Bank şi restructurarea plafonului general de exploatare (PGE) în valoare de 4,5 mil. dolari, iar alta de 3,5 mil. dolari de la Banca Transilvania cu maturitatea 9 iunie 2016 prin prelungirea cu 36 de luni şi rambursare graduală.

Fondul Proprietatea şi UniCredit au aderat la AAF

Fondul Proprietatea şi UniCredit Bank intră în Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), ca membri cu drepturi depline, potrivit unui anunţ făcut de asociaţie. "Asociaţia Administratorilor de Fonduri anunţă intrarea în organizaţie ca membri cu drepturi depline a Fondului Proprietatea, cel mai mare fond de investiţii alternative din Romania şi a UniCredit Bank, un jucător important pe piaţa de custodie şi depozitare a activelor fondurilor de investiţii. AAF ajunge astfel la 30 de membri, ale căror active administrate însumate vor creşte cu aproximativ 42,5%, pană la nivelul de 37,6 miliarde lei, sporind astfel gradul de reprezentativitate alasociaţiei.", se spune în anunţ. Asociaţia Administratorilor de Fonduri este organizaţia operatorilor din industria Or¬ga¬nismelor de Plasament Colectiv.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.