Economic

Precizări importante privind poliţele de asigurare Astra

Ziarul de Vrancea
29 feb 2016 732 vizualizări
Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate deschide dosare de daună în cazul Astra doar pentru cazurile înregistrate pană la 4 martie

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate deschide dosare de daună pentru poliţele emise de Astra Asigurări doar pentru evenimentele produse pană vineri, 4 martie, urmand ca lichidatorul judiciar, KPMG Restructuring SPRL, să se ocupe după această dată de îndrumarea solicitanţilor. "Fondul de Garantare a Asiguraţilor(FGA) informează potenţialii creditori de asigurări ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului că, pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare ale societăţii Astra, după data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de daună, respectiv la constatarea tehnică a avariilor", se arată într-un comunicat al FGA. Ulteiror, Fondul va putea primi cereri de deschidere a dosarelor de daună doar pentru evenimente asigurate produse între data închiderii procedurii de redresare financiară a societăţii Astra şi data de 3 martie 2016, inclusiv, termen la care se împlinesc 90 de zile de la data pronunţării hotărarii instanţei de judecată privind deschiderea procedurii falimentului. Pentru evenimente produse după această dată, potenţialii creditori de asigurări ai Astra se pot adresa lichidatorului judiciar al Astra, KPMG Restructuring SPRL, pentru a fi indrumaţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le facă. FGA primeşte în continuare cereri de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai Astra, pentru încasarea de la Fond a indemnizaţiilor/despăgubirilor cuvenite. "În acest sens, precizăm că cererile de plată se pot depune la FGA, pană la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data rămanerii definitive a hotărarii judecătoreşti de faliment împotriva Astrei. În acest moment, hotărarea judecatorească nu a ramas definitivă, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti fiind în curs de soluţionare apelurile declarate împotriva acestei hotărari", se menţionează în comunicat. Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămanerea definitivă a hotărarii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Astra s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, avand că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, la finele lunii august 2015, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Vicepreşedinte ASF: Piaţa romanească are nevoie de un fond suveran

Romania are nevoie de un fond suveran care să activeze fie în domeniul energiei, fie în sectorul imobiliar, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Ziarului Financiar. "Dacă vă uitaţi la principalii indicatori ai bursei o să vedeţi că Fondul Proprietatea, SIF-urile, deci fondurile de investiţii, alături de alţi caţiva emitenţi, ţin astăzi bursa de la Bucureşti. Avand în vedere modelul altor state de a promova fonduri suverane, cred că şi piaţa ro¬ma¬nească are nevoie astăzi de un astfel de jucător", a decla¬rat Mircea Ursache la o conferinţă organizată de Finmedia la Sinaia. Ursache spune că nu poate acum să dea sfaturi, soluţii, însă ar putea să fie "consultat" în ipoteza în care va demara un astfel de proiect, avand în vedere că el iniţia încă din 2009 proiecte privind înfiinţarea unui fond suveran. Franţa, Italia, Norvegia, China sunt cateva dintre ţările care au dat undă verde fondurilor suverane de investiţii. Fondul suveran al Norvegiei, unul dintre cele mai mari din lume, este unul dintre cei mai mari investitori la Bursa de Valori Bucureşti. Fondul suveran al Norvegiei, chiar dacă poartă numele oficial de Fondul Guvernamental de Pensii Global, nu este folosit pentru plăţi curente ale pensiilor, în condiţiile în care statul a avut excedent bugetar. Rolul fondului este de a economisi veniturile din petrol pentru a putea acoperi, în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat, un posibil deficit al bugetului de pensii, conform ZF. "Poţi să pui toate pachetele minoritare care atarnă de economia naţională. Nimeni nu ştie de ce mai sunt ţinute. Sunt peste 100 de pachete minoritare de care ar trebui scăpat repede, dintre care unele la Telekom, Petrom sunt ale statului şi ar putea să fie imediat valorificate. Uitaţi-vă că fondul suveran din Norvegia intră în Romania din ce în ce mai serios". Ursache a adus în discuţie problema restituirii proprietăţilor. "De cand scandalul cu ANRP, Romania nu mai restituie proprietăţi. Cum continuăm procesul ăsta? Nu există altă soluţie decat Fondul Proprietatea 2. Pentru ca Romania să-şi îndeplinească această obligaţie, să nu mai piardă procese la Strasbourg, să rezolve odată problema restituirii faţă de oamenii care sunt îndreptăţiţi. Asta ar fi soluţia. Eu nu văd altfel cum ar putea Romania să-şi îndeplinească această obligaţie elementară faţă de cetăţenii ei", a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.