Economic

Fiscul le-a luat banii afaceriştilor cu potenţial ridicat de ... fraudă fiscală

Mihai Boicu
19 ian 2016 1207 vizualizări
eprezentanţii Finanţelor au comunicat o depăşire a planului de încasări cu 2,18% u cei mai mulţi bani adunaţi de la contribuabili au fost la bugetul de stat şi la bugetul pensiilor u pentru că nu şi-au recuperat, Finanţele au solicitat insolvenţa pentru 168 de firme

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea este prima instituţie care şi-a prezentat bilanţul activităţii pe care a realizat-o în anul 2015, prin intermediul unui comunicat de presă. Reprezentanţii instituţiei se laudă şi în acest an cu o depăşire a planului de încasări, cu 2,18%, după ce au reuşit să colecteze de la contribuabili 836,62 milioane lei. La bugetul de stat încasările au fost de 384,28 miliaone lei, la cel al asigurărilor sociale de stat de 303,88 milioane lei, la şomaj de 10,42 milioane lei, iar la sănătate de 138,04 milioane lei. La bugetul de stat cei mai mulţi bani au fost aduşi de impozitul pe venit – 173,57 milioane lei (45,17%) şi de TVA – 104,95% (27,31%). O alternativă de recuperare a obligaţiilor fiscale neachitate la termen o reprezintă eşalonarea la plată în conformitate cu OUG 29/2011. Finanţele au aprobat 173 de cereri de înlesniri şi au încasat 15,81 milioane lei. AFJP Vrancea a aplicat măsuri de executare silită pentru recuperarea datoriilor la stat. Printre acestea s-a numărat comunicarea a 42.037 somaţii de plată, în valoare de 203,19 lei şi s-au blocat 10.494 conturi bancare, în valoare de 79,72 milioane lei. Urmare a acţiunilor de executare silită, s-a încasat la bugetul general consolidat suma de 93,94 milioane lei.

Cele mai multe bunuri s-au vândut la a treia licitaţie

AJFP a organizat 50 de licitaţii publice pentru vânzarea bunurilor sechestrate, evaluate la 3,86 milioane lei. Conform Codului de Procedură Fiscală preţul de pornire a licitaţiei este preţul de evaluare pentru prima licitaţie, diminuat cu 25% pentru a doua licitaţie şi cu 50% pentru a treia licitaţie. Valoarea bunurilor confiscate şi predate spre valorificare Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea în 2015 a fost de 419,34 mii lei. „Valorificarea bunurilor confiscate şi intrate în patrimoniul statului în 2015 s-a făcut prin intermediul vânzării directe (384,99 mii lei), consignaţii (9,19 mii lei) şi a magazinului propriu (21,15 mii lei). Suma încasată urmare valorificării a fost de 415,33 mii lei, gradul de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în patrimoniul statului fiind de 98,46%”, se arată în comunicatul de presă al AJFP. Pentru 168 de agenţi economici, AJFP a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei deoarece s-a constatat insuficienta fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile la bugetul general consolidat. Numărul total de dosare de insolvenţă este de 613, iar AJF Vrancea s-a înscris la masa credală cu o creanţă de 356,59 milioane lei. În timpul procedurii s-a recuperat suma de 2,59 milioane lei.

Inspecţiile fiscale au scos la lumină taxele neplătite

Acţiunile de inspecţie fiscală au vizat, prioritar, contribuabilii cu potenţial de evaziune şi fraudă fiscală ridicat, selectaţi în baza analizei de risc. AJFP Vrancea a realizat 1.136 acţiuni de inspecţie financiar fiscală la agenţii economici de pe raza judeţului (810 la contribuabili persoane juridice şi 326 la persoane fizice). Urmare acestor acţiuni de control, s-a stabilit ca obligaţie suplimentară de plată suma de 163,64 milioane lei. Cele mai mari sume au provenit din diferenţe de impozite, taxe şi contribuţii sociale – 132,7 milioane lei. În urma inspecţiilor efectuate în 2015 au fost instituite 88 măsuri asiguratorii  în valoare de 58,45 milioane lei atunci când s-a considerat că există pericolul ca agentul economic să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând colectarea. În cazurile în care în timpul inspecţiilor fiscale au fost depistate fapte ce întrunesc elemente de natură infracţională au fost înaintate dosarele către organele abilitate pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii îndeplinirii condiţiilor privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În  2015 au fost înaintate pentru continuarea cercetărilor şi 33 sesizări penale  pentru un prejudiciu de 42 milioane lei. Tot cu ocazia inspecţiilor fiscale desfăşurate în anul 2015, a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 41,25 milioane lei, după cum mai susţin cei de la Fisc, care au planuri mari şi pentru acest an. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
LENDE, acum 3019 zile, 3 ore, 25 minute, 18 secunde
mergeti in talciocul de masini sa vedeti evaziune si la ce scara!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.