Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Analişti: Investitorii speriaţi de Grecia şi China să se îndrepte spre România

Ziarul de Vrancea
12 aug 2015 945 vizualizări
Investitorii sunt sfătuiţi de mai mulţi analişti economici din Occident să-şi îndrepte atenţia spre Europa Centrală şi mai ales spre Romania

Investitorii neliniştiţi de evoluţia pieţelor în ultima perioadă ar trebui să privească către Europa de Est şi în special către România, pentru a găsi un refugiu în contextul volatilităţii bursei din China şi al crizei datoriilor Greciei, potrivit analiştilor consultaţi de CNBC. "Europa Centrală şi România arată chiar un pic atractive", a declarat Charles Robertson, economist şef la banca de investiţii Renaissance Capital, concentrată pe pieţele emergente.
Regiunea este o investiţie sigură într-o perioadă în care investitorii vor să evite expunerea la declinul preţurilor materiilor prime, la intervenţiile autorităţilor chineze în piaţă şi la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei. Bursa de Valori Bucureşti este până în prezent piaţa de frontieră cu cea mai bună evoluţie la nivel global în acest an, a spus Robertson, avansul BVB de la începutul anului fiind de 9%. "Atunci când nu-ţi plac materiile prime - investitorii fiind precauţi faţă de Rusia şi Africa de Sud - şi nu-ţi place nici situaţia din Turcia, unde ajungi? Ajungi în Polonia, Cehia, Ungaria. Acestea nu sunt ţări lovite de scăderea cotaţiilor materiilor prime, cauzată de China, din contră, sunt beneficiari", a declarat Robertson.
Temerile legate de ritmul creşterii economice din China, de intervenţiile în piaţă şi de volatilitatea bursei au lovit pieţele materiilor prime şi au accelerat scăderea acestora, în contextul în care cotaţia petrolului se află deja la jumătate faţă de mijlocul anului trecut.
Banca centrală a Chinei a şocat ieri pieţele financiare pentru a doua zi consecutiv, după ce depreciat yuanul în raport cu dolarul american. Aceste măsuri au venit după intervenţii masive în ultimele săptămâni pentru stabilizarea pieţei de capital. Indicele Shanghai Compozit se află cu aproximativ 25% sub maximul înregistrat în iunie.

Europa Centrală, tractată de economia în expansiune a Germaniei

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt beneficiare ale preţurilor mai mici la petrol şi materii prime, puţine dintre acestea având legături comerciale cu China, a afirmat Timothy Ash, analist pentru pieţe emergente la Nomura International. "Analizând pieţele emergente, locuri în care «poţi fugi să te ascunzi» sunt probabil în Europa Emergentă - Europa Centrală, Ţările Baltice şi Balcanii", a scris Ash într-o notă către analişti şi investitori.
Totodată, regiunea a beneficiat de legăturile strânse cu Germania, cea mai mare economie din Europa, a declarat Bob Parker, consilier pentru investiţii, strategie şi cercetare la Credit Suisse.
Ţările precum România şi Bulgaria au fost afectate de legăturile puternice ale sectoarelor bancare cu Grecia, dar multe economii din regiune continuă să exporte semnificativ în Germania. "Dacă accepţi raţionamentul că măsurile masive de stimulare din zona euro susţin economia Germaniei şi consideri, ca mine, că în Germania creşterea accelerează şi trece de 2%, atunci trebuie să investeşti în Europa Centrală, care este ieftină şi îşi trage o mare parte din forţă din recuperarea Europei", a spus Parker.
Grecia rămâne, însă, un motiv de îngrijorare pentru cei care investesc în regiune, potrivit Capital Economics. Cele mai vulnerabile la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro sunt Serbia şi Bulgaria, dar şi alte ţări din regiune, printre care şi România, au legături semnificative la nivel de sistem bancar cu Grecia.

 

 


Lucrările de construcţii au crescut în primul semestru cu peste 10%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10,3% ca serie brută şi cu 10,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 14,0% (serie brută, n.r.), la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,0% şi la lucrările de construcţii noi cu 9,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 13,5%, construcţiile inginereşti cu 10,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 4,9%", arată INS. În iunie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 21,9%, respectiv cu 3,5%. Faţă de iunie 2014, indicatorii sunt mai mari cu 13%, respectiv 13,5%.

Afacerile din comerţ au crescut în iunie cu 8,5% faţă de luna precedentă

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia vânzărilor auto, a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 8,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%.
Evoluţia a fost influenţată de avansul comerţului cu echipamente informatice şi de telecomunicaţii (28,7% ca serie brută), comerţului altor maşini, echipamente şi furnituri (27,4%), al produselor agricole brute şi animalelor vii (20,7%), bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (9,3%), produselor alimentare, băuturilor şi tutunului (9,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (7%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (4,1%). Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 0,9%, arată Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în termeni nominali ca serie brută, cu 8,3%, şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%.

Cat a pierdut economia mondială din cauza catastrofelor naturale din 2015

Dezastrele şi catastrofele naturale au produs în prima jumătate a anului 2015 pierderi economice evaluate la 34,7 miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro), cu 37 % mai puţin decât în perioada similară din 2014, potrivit unui studiu publicat marţi de firma elveţiană de asigurări Swiss Re. Pierderile provocate de catastrofele naturale au fost de aproximativ 33 de miliarde de dolari (din care 16,5 miliarde acoperiţi de companiile de asigurări), faţă de 54 de miliarde de dolari în primul semestru din 2014 şi 99 de miliarde de dolari, media ultimului deceniu pentru primele şase luni din an. Cele mai costisitoare pentru companiile de asigurări au fost pagubele legate de condiţiile climatice din timpul iernii, de furtunile din SUA şi Europa. De exemplu, doar furtuna înregistrată în luna februarie în partea de nord-est a SUA a provocat firmelor de asigurări pierderi de 1,8 miliarde de dolari. În acelaşi interval de timp, pierderile legate de dezastrele produse de om, cum ar fi accidentele industriale, s-au cifrat la 4,4 miliarde de dolari, în scădere cu 9 % faţă de anul trecut. Din această sumă, 3,6 miliarde au fost asumate de companiile de asigurări. Dezastrele şi catastrofele naturale s-au soldat în primele şase luni din 2015 cu 18.000 de morţi, dintre care aproximativ 9.000 în urma cutremurului din Nepal.
Pierderile economice relaţionate cu acest seism au fost evaluate la 5 miliarde de dolari, din care doar 160 de milioane de dolari vor fi plătiţi de companiile de asigurare.

IBM a descoperit un virus conceput să atace băncile din România

IBM a descoperit o versiune de malware Tinba v3 configurată pentru a ataca exclusiv 12 bănci din România.  Noul program are potenţialul de a deveni cel mai prolific troian care atacă bănci în România, detronând Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an, avertizează specialiştii IBM. Cercetătorii IBM Security X-Force au analizat la sfârşitul lunii iulie o nouă variantă a Tinba v3 Trojan, iar aceasta este, potrivit datelor companiei americane, prima de acest fel dedicată băncilor din România. Ţara noastră este recunoscută ca fiind o sursă de atacuri şi este rareori o ţintă.
Tinba Trojan (cunoscut şi ca TinyBanker sau Zusy) a fost descoperit la mijlocul anului 2012. Programul a fost numit Tiny (mic) din cauza dimensiunii reduse a fişierului, de numai 20 KB, care include configuraţia şi kit-ul de webinjections. Programul malware a funcţionat iniţial ca un troian bancar clasic, care viza obţinerea datelor de identificare (nume de utilizator şi parola) ale clienţilor băncilor. Versiunea care vizează băncile din România în prezent este legată de Tinba v3. Chiar de la prima lansare, această variantă a arătat că programatorul a muncit destul de mult la noi funcţii pentru a îmbunătăţi tehnicile programului de a evita sistemele de securitate şi de a contacta gruparea care l-a lansat.
Tinba v3 atacă online clienţi ai băncilor în toată Europa, dar mai ales în Polonia, Italia, Germania şi Olanda. Aceasta este, conform datelor IBM Security X-Force, prima situaţie în care o variantă a acestui program a fost descoperită atacând în România.
Având în vedere că Tinba v3 este proiectat să strângă cantităţi mari de informaţii personale precum şi coduri de autentificare în timpul sesiunilor de utilizare a serviciilor bancare prin internet, IBM Security recomandă băncilor să-şi atenţioneze clienţii despre această ameninţare şi să actualizeze secţiunile site-urilor de informare în privinţa securităţii utilizării online a serviciilor bancare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.