Economic

Ce obligaţii fiscale sunt anulate de Finanţe

Mihai Boicu
24 iul 2015 1098 vizualizări
Anumite obligaţii datorate de contribuabili au fost anulate de Parlament u anularea efectivă se face din oficiu de către organul fiscal competent

O serie de obligaţii fiscale sunt anulate prin Legea 209/2015 privind anularea unor obligaţii fiscale. Principalele prevederi ale acesteia se referă, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea, la patru aspecte. Legea prevede că se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţii fiscale accesorii aferente acestora stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi de activitate dependentă pentru perioadele fiscale de până la 1 iulie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare Legii 209/2015. Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul altei ţări aferente perioadelor fiscale de până la 1 iulie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Se anulează diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului ca urmare a depăşirii plafonului şi neînregistrării ca plătitor de TVA pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Scutiri pentru cei cu venituri mici

Potrivit Legii 209/2015 se anulează contribuaţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul minim brut pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi. Prevederilor se aplică şi persoanelor care nu realizează venituri şi pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănănătate este salariul de bază minim brut  pe ţară. Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent prin emiterea unui decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului. “În cazul în care, anteriror intrării învigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor prevăzute mai sus, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică de plătitor pe bază de borderou de scădere. Procedură de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la intrarea acesteia în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.