Economic

Isărescu critică băncile fiindcă au scăzut dobanzile la depozite prea mult

Ziarul de Vrancea
8 mai 2015 676 vizualizări
"la depozite, unele bănci au coborat ceva mai mult decat trebuie, dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente”, a atenţionat guvernul BNR instituţiile financiare

Unele bănci au redus prea mult dobanzile la depozite, în condiţiile unui exces de lichiditate, în timp ce altele şi-au păstrat nivelul în jur de 2%, a afirmat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a apreciat că pe segmentul creditării mai este loc pentru reducerea costurilor. "La depozite, unele bănci au coborat ceva mai mult decat trebuie, dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul în lei ea va fi absorbită", a declarat vineri Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei, aprobat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie. El a arătat că alte bănci au fost mai prudente şi au păstrat dobanzile la plasamentele atrase la circa 2%, apreciind faptul că acestea au o viziune pe termen mai lung. "Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele îşi fac calculul ca unităţi independente, în acest interval mai îngust îşi vor face socotelile", a mai spus Isărescu. CA al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri să reducă dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Totodată, a hotărat îngustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobanzii de politică monetară de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte. Răspunzand unei întrebări, Isărescu a menţionat că BNR va încerca să îngusteze cordiroul simetric pentru a ajunge la 1% într-o perioadă de un an - un an şi jumătate. Rata dobanzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%, măsura aplicată de joi. În ceea ce priveşte dobanzile la credite, guvernatorul apreciază că nivelul se mai poate reduce, în condiţiile în care pot scădea şi marjele întrucat indicatorul ROBOR este mult mai stabil. "La credite cred că mai este camp de reducere de dobandă. Băncile au reclamat, pe bună dreptate, că şi-au păstrat şi ele o marjă datorită faptului că indicatorul de referinţă ROBOR la trei luni avea variaţii mai mari. Acum ele vor citi, sper corect, faptul că acest indicator, fiind mult mai stabil, nu vor mai avea această motivaţie. Bineînţeles că îşi vor face politica de dobanzi, dar vor avea un confort mai mare şi la nivel de operaţiuni de creditare şi la nivel de operaţiuni trezorerie", a menţionat Isărescu. El apreciază că reacţia băncilor va fi pozitivă în urma deciziilor de politică monetară, considerand că era riscantă amanarea deciziei. "Per total, cu depăşirea micilor orgolii, că le-am făcut o surpriză, nu cred totuşi că a fost o surpriză negativă. Aţi văzut prognoza de preţ. Era imposibil să nu reacţionăm la acea prognoză. Era şi riscant să amanăm decizia. Eu cred că reacţia băncilor va fi una pozitivă", a conchis guvernatorul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.