Economic

Cum se recuperau datoriile în vremuri apuse

Sorin Tudose
26 apr 2015 2492 vizualizări
Notificare de plată emisă de Societatea “Mercur” în Focşaniul lui 1909

La începutul secolului trecut cărţile poştale erau folosite şi pentru alte scopuri decat acela de a ilustra o localitate anume. Unele societăţi bancare, dar nu numai ele le foloseau pentru a-şi înştinţa clienţii că au datorii sau că perioada plăţii diverselor împrumuturi se apropie. În acest caz, una din feţele cărţii poştale era folosită pentru adresă, în vreme ce faţa cealaltă reprezenta un formular tipizat pe care se puteau adăuga date personale. Cartea poştală în posesia căreia ne aflăm a fost folosită de Societatea Cooperativă de Credit şi Economie “Mercur”din Focşani în vederea unei notificări către debitorul St. Jinga din Crucea de Jos, Panciu. “Prin prezenta vă înştiinţăm că poliţa dumneavoastră scontată de Marcu Solomon Panciu în sumă de 655.65 lei expiră la 31 octombre şi vă rugăm a îngriji negreşit cu achitarea sumei la scandenţă direct la adresa noastră. Cu toată stima Societatea Cooperativă de Credit şi Economie Mercur din Focşani”, este mesajul de pe cartea poştală. Mai trebuie precizat că această nouă mărturie din Focşanii de altădată datează din octombrie 1909, adică de mai bine de un veac! (S. T.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.