Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Contribuabilii au caştigat 480 de procese intentate ANAF

Ziarul de Vrancea
20 feb 2015 604 vizualizări
Instanţele de judecată au dat caştig de cauză contribuabililor, anul trecut, în aproape 500 de cazuri în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le-a stabilit eronat, şi menţinut în urma contestaţiilor, obligaţiile de plată, suma totală depăşind 110 milioane lei.

Anul trecut, instanţele s-au pronunţat pe fond în 1.247 de cauze avand ca obiect deciziile structurilor ANAF de soluţionare a contestaţiilor. "Instanţele s-au pronunţat asupra legalităţii si temeiniciei obligării contribuabililor la plata debitelor şi conformarea faţă de măsurile stabilite de organele fiscale si menţinute de către structurile de soluţionare a contestaţiilor, hotărand că suma de aproape 400 milioane de lei, în 734 de cazuri, a fost corect stabilită în sarcina contribuabililor, în timp ce pentru suma de peste 110 milioane de lei, în 483 de cazuri, au dat caştig de cauză contribuabililor. Pentru suma de 13 milioane de lei instanţele au pronunţat, în 30 de cazuri, alte soluţii", arată ANAF, într-un comunicat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile specializate de soluţionare contestaţii, a verificat anul trecut peste 7.800 de dosare, cu o sumă totală contestată de aproape 1,5 miliarde lei, privind acte administrativ fiscale. "Procentual, soluţiile emise de către structurile de soluţionare a contestaţiilor, pe sume, reprezintă: 52,83% respingere, 5,51% desfiinţare, 6,83% admitere si 35,83% alte soluţii", arată ANAF. În categoria "alte soluţii" se regăsesc anularea actelor administrativ fiscale, lipsa competenţei de soluţionare a contestaţiilor, renunţarea de către contribuabil la contestaţie, precum si suspendarea soluţionării cauzei pe cale administrativă de atac.

Investiţiile McDonald’s Romania au depăşit 13 milioane lei anul trecut

Investiţiile lanţului de restaurante McDonald's în Romania au depăşit 13 milioane lei anul trecut, priorităţile companiei din 2014 vizand, printre altele, dezvoltarea reţelei de cafenele McCafé şi lansarea unor produse noi. În 2014, lanţul de restaurante a livrat peste 49 de milioane de burgeri şi 4 milioane de cafele în Romania, cele mai vandute produse fiind sandvişul Big Mac şi cartofii prăjiţi. Compania a renovat sau extins patru restaurante din Bucureşti şi provincie în 2014, iar numărul total de McCafé-uri a ajuns la 14 cafenele. "Din perspectiva business-ului, ne aşteptăm ca anul 2015 să fie unul cel puţin la fel de bun ca 2014", a declarat, într-un comunicat, Daniel Boaje, directorul general al McDonald’s Romania. Compania are peste 4.000 de angajaţi şi colaborează cu o reţea de 600 de parteneri locali. McDonald's a intrat pe piaţa romanească în 1995 cu un restaurant în Piaţa Unirii şi operează în prezent 67 de restaurante, în 21 de oraşe, avand zilnic 150.000 de clienţi. Afacerile McDonald’s Romania s-au ridicat în 2013 la 94,8 milioane euro (415 milioane lei). Compania concurează pe piaţa restaurantelor fast-food cu reţele precum KFC, Subway sau Pizza Hut.

Asociaţia Romană a Cărnii: Reducerea TVA va salva multe firme

Scăderea TVA la carne şi produse din carne, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la creşterea consumului şi va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, potrivit Asociaţiei Romane a Cărnii. Totodată, reprezentanţii asociaţiei cred că măsura va determina şi o scădere a preţurilor în magazine pentru carne şi produsele din carne. "Considerăm că această măsură va duce la reducerea preţurilor la raft şi la o creştere a consumului în zona cărnii şi a preparatelor de carne cu cel puţin 20%. De asemenea, reducerea TVA va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, venituri care se vor situa la un nivel de cel puţin 160 milioane euro numai din creşterea consumului", se arată într-un comunicat semnat de Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Romane a Cărnii. Potrivit sursei citate, evaziunea fiscală se va reduce considerabil, asigurandu-se venituri bugetare de pana la 300 de milioane de euro anual.

Certificatele verzi n-au stimulat investiţiile în unităţi mici
 
Producătorii de energie din surse regenerabile sunt dependenţi, deocamdată, de ajutorul de stat prin certificate verzi, deşi sistemul nu a stimulat investiţiile în unităţi mici, astfel că un sprijin dedicat acestora, precum tariful reglementat, ar fi binevenit, potrivit Schoenherr şi Asociaţii. "Cel puţin în Romania, tehnologiile care exploatează sursele regenerabile nu au ajuns încă la un stadiu de dezvoltare care să le permită funcţionarea în lipsa unei scheme de sprijin, respectiv nu au atins «grid parity». Mai mult, ultimii ani au demonstrat că sistemul certificatelor verzi nu a stimulat investiţiile în capacităţi mici de producere. Prin urmare, introducerea unui sprijin dedicat acestora ar putea fi binevenit", a declarat Anca Velicu, avocat colaborator în firma de avocatură. La începutul lunii februarie, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Emil Calotă spunea că eliminarea din consum a energiei produse din surse regenerabile ar majora cu 50% preţul angro al electricităţii, dar vremea proiectelor mari de producţie a energiei eoliene şi fotovoltaice a trecut şi a venit timpul microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz, surse de energie neglijate pană acum.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.