Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:BCR are 490 milioane lei pentru Prima Casă

Ziarul de Vrancea
16 feb 2015 944 vizualizări
BCR a primit un plafon de fonduri de 490 milioane lei pentru Prima Casă şi estimează că va acorda peste 7.500 de noi împrumuturi prin acest program, a anunţat luni instituţia de credit.

"Preconizăm că vom utiliza integral plafonul alocat şi vom avea nevoie de plafon suplimentar spre sfarşitul anului", a declarat într-un comunicat Ioana Mihai, şef Departament Credite Garantate din cadrul BCR. Prin Prima Casă 6, banca a acordat aproximativ 6.000 de credite, iar de la începutul programului şi pană în prezent circa 38.000 de împrumuturi, în valoare de peste 6,3 miliarde lei. "Evoluţia vanzărilor de credite ipotecare în 2014 a arătat o creştere a creditului ipotecar standard, ce a egalat vanzările prin programul Prima Casă, dar la finalul plafonului alocat Programului, evoluţiile au indicat vanzări mai puternice pe Prima Casă. Pe perioada derulării Programului, creditul Prima Casă şi-a păstrat atractivitatea în special pentru tinerele familii care au putut beneficia de un avans scăzut şi condiţii avantajoase de costuri", se mai arată în comunicat. Rata la un credit Prima Casă este calculată în funcţie de indicele Robor la 3 luni plus  2,3 marjă pentru clienţii care primesc salariul într-un cont BCR.

Finanţele s-au împrumutat iar la costuri minime record

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 700 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni pe trei ani, la un randament minim record pentru o astfel de maturitate. Trezoreria a primit oferte de 975 de milioane de lei, dar a împrumutat doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie. Randamentul mediu pe an a scăzut la 1,94%, un nou minim record, de la 2,07% în luna ianuarie, cand statul a vandut cel mai recent instrumente fiannciare cu maturitate similară, prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni. Maturitatea reziduală se situează la 2 ani şi 11 luni, faţă de trei ani şi 3 luni la sfarşitul lunii octombrie, cand Finanţele au lansat această emisiune de titluri. Statul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 105 milioane de lei. Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vanzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începand din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an. În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul are planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei. Pană în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de luni, suma de 3,57 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 pană la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Ministrul german de Finanţe este sceptic că Grecia se va înţelege cu creditorii

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, s-a declarat sceptic în privinţa ajungerii la acord între Grecia şi creditorii internaţionali, în timp ce omologul său francez, Michel Sapin, s-a arătat dispus să negocieze termenii returnării datoriei de către guvernul elen. Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro se întalnesc luni după-amiază pentru a discura despre plata datoriei Greciei şi apartenenţa statului la uniunea monetară. "Din ce am auzit despre discuţiile tehnice care au avut loc în weekend sunt foarte sceptic. Dar vom primi un raport astăzi şi vom vedea", a afirmat Schaeuble, citat de BBC News. Mai mulţi oficiali greci s-au întalnit în weekend cu reprezentanţi ai creditorilor internaţionali, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a stabili termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o înaintează luni miniştrilor de finanţe din zona euro. Schaeuble a precizat că Germania nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro, dar pentru ca această situaţie să fie evitată guvernul de la Atena trebuie să îndeplinească "un minim de cerinţe". "Problema este că nimeni nu mai vrea să dea bani Greciei fără garanţii", a declarat ministrul german. Datoria Grecie se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro. În 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro din partea UE, BCE şi FMI, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a ţării. Pe de altă parte, ministrul francez de Finanţe s-a arătat mai optimist decat omologul său german în ceea ce priveşte rezultatul întalnirii de luni, subliniind disponibilitatea Franţei de a negocia condiţiile în care Grecia va returna datoria, transmite MarketWatch. "Grecii trebuie să spună că vor da înapoi plătitorilor de taxe din Europa datoria pe care o au. Dar nu cred că acest lucru trebuie să se facă exact în aceleaşi condiţii. Maturitatea obligaţiunilor, dobanzile, toate acestea pot fi discutate", a declarat Sapin.

Vanzările de electrocasnice au urcat masiv

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din Romania a crescut anul trecut cu 13,7%, la peste două miliarde euro, susţinută de promoţiile retailerilor, în special de Black Friday şi sărbătorile de iarnă, şi creşterea încrederii cumpărătorilor, potrivit companiei de cercetare a pieţei GfK. În trimestrul al patrulea, vanzările au totalizat 723 milioane euro, în creştere cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. "Creşterea pieţei bunurilor de folosinţă îndelungată din Romania în T4 2014 s-a datorat evoluţiei favorabile a cinci din cele şapte sectoare monitorizate de GfK TEMAX – electronice (plus 23%), telecom (plus 19%), electrocasnice mari (plus 19%), electrocasnice mici (plus 14%) şi IT (plus 1%). Piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile (-1%) dar şi cea foto (-9%) au continuat să scadă în T4 2014", se arată într-un comunicat al companiei. Piaţa electronicelor a atins cea mai mare valoare din 2014 în ultimul trimestru, avand vanzări de 148 milioane euro. Cererea din această perioadă a fost mai mare datorită activităţilor promoţionale mai intense în perioada Black Friday şi a sărbătorilor de iarnă, fapt ce a generat o majorare de 23%, comparativ cu T4 2013.

Nuclearelectrica, venituri în scădere

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut venituri din exploatare de 1,8 miliarde lei (408,5 milioane euro), în scădere cu 12% faţă de nivelul de 2 miliarde de lei din 2013, şi un profit net de peste trei ori mai mic, de 137 milioane de lei (30,8 milioane euro). Compania de stat a avut în 2013 un profit net în valoare de 423 milioane de lei. Nuclearelectrica arată, într-un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucureşti, că profitul net preliminat pentru anul trecut este peste nivelul ţintă bugetat. Cheltuielile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut în 2014 cu 2%, la 1,6 miliarde de lei, de la nivelul de 1,59 miliarde de lei din 2013. Profitul EBITDA al Nuclearelectrica a coborat anul trecut la 606 milioane de lei (136,4 milioane euro), de la 894 milioane de lei în 2013. Rezultatele financiare aferente anului 2014 sunt preliminare şi neauditate. Nuclearelectrica este operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania şi este controlată de Ministerul Energiei. Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică arată că producţia centralei a crescut anul trecut cu 0,5% şi a reprezentat 18,4% din producţia naţională de electricitate.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.