Economic

Suntem printre puţinele ţări din lume cu datorii în scădere

Ziarul de Vrancea
6 feb 2015 684 vizualizări
Micşorarea datoriilor raportate la PIB este datorată reducerii creditelor deţinute de companii

Romania se află printre puţinele ţări care au înregistrat o scădere a datoriei raportate la PIB, începand cu 2007, de 7 puncte procentuale, alături de Israel, Egipt, Arabia Saudită şi Argentina, ca urmare a reducerii datoriei companiilor cu 35 de puncte procentuale, potrivit McKinsey&Company. În schimb, datoria guvernamentală a Romaniei a crescut cu 26 de puncte procentuale din 2007. În ceea ce priveşte datoria consumatorilor, aceasta a crescut cu 1 punct, în timp cea datoria sectorului financiar a coborat cu 4% în intervalul analizat. Analiza se bazează pe datele disponibile pentru anul 2007 şi la sfarşitul trimestrului al doilea al anului trecut pentru economiile dezvoltate, în timp ce pentru economiile în curs de dezvoltare, categorie unde a fost inclusă şi Romania, sunt folosite datele corespunzătoare anilor 2007 şi 2013. Israel a consemnat cel mai mare declin al datoriei naţionale, de 22 puncte procentuale, fiind urmată de Arabia Saudită, cu o scădere de 14 puncte procentuale, şi Argentina, cu o reducere de 11 puncte procentuale, conform analizei realizate de firma de consultanţă americană. Cele mai mari creşteri procentuale ale datoriei totale din 2007 pană în 2014 au fost consemnate de Irlanda (cu 172 puncte procentuale), Singapore (129 puncte procentuale) şi Portugalia (100 puncte procentuale). În ceea ce priveşte nivelul datoriei naţionale raportat la produsul intern brut (PIB), Romania ocupă locul 39 în randul celor 47 de ţări luate în considerare de firma de consultanţă americană. Astfel, datoria Romaniei reprezenta 104% din PIB în 2013, la egalitate cu Turcia. Clasamentul este condus de Japonia, cu o datorie de 400% din PIB, urmată de Irlanda, cu o datorie de 390% din PIB şi Singapore, cu o datorie de 382% din PIB. La nivel global, datoria a avansat cu 57.000 miliarde de dolari din 2007 pană la jumătatea anului trecut şi reprezintă 286% din PIB-ul mondial, potrivit datelor McKinsey&Company. Datoria guvernamentală la nivel mondial a crescut cu 25.000 miliarde de dolari în perioada analizată, iar analiştii firmei de consultanţă estimează că aceasta va continua această evoluţie în Europa şi Japonia în acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.