Economic

Trezoreria, la un pas să devină acceptator de plăţi electronice

Ziarul de Vrancea
18 nov 2014 818 vizualizări
Persoanele fizice vor putea plăti cu cardul, online şi la terminalele Trezoreriei, impozitele şi taxele administrate de către ANAF, primării şi alte instituţii publice

MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finanţelor Publice pentru începerea procedurilor de licenţiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al plăţilor electronice cu carduri MasterCard şi Maestro, astfel încat populaţia să-şi poată plăti taxele şi impozitele cu cardurile din martie 2015. Persoanele fizice vor putea plăti cu cardul, online şi la terminalele Trezoreriei, impozitele şi taxele administrate de către ANAF, primării şi alte instituţii publice, din 2015, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern, care creează cadrul legal pentru implementarea acestei modalităţi de plată. MasterCard a fost prima companie de plăţi care a comunicat Ministerului Finanţelor Publice disponibilitatea pentru licenţierea Trezoreriei Statului ca acceptator, în condiţiile solicitate, licenţierea directa a Trezoreriei putand deveni, astfel, o premieră mondială, se arată într-un comunicat al operatorului de plăţi. "Proiectul actual, care permite licenţierea directă a Trezoreriei Statului şi ataşarea unei soluţii de plată la Spaţiul Virtual Privat este, de fapt, soluţia optimă pe care o căutam, atat pentru contribuabili, cat şi pentru stat. Ea permite posesorilor de carduri MasterCard şi Maestro să-şi plătească nu unele taxe, ci toate taxele şi impozitele, de oriunde din ţară ar decurge acestea, într-un singur loc, printr-o singură soluţie de plată", a declarat în comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania. Compania a anunţat că va depune imediat documentaţia necesară pentru licenţierea Trezoreriei şi va începe demersurile în cadrul organizaţiei pentru tratarea întregului proces cu prioritate. Procedurile de licenţiere şi implementare pot dura, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, între 6 şi 12 luni. MasterCard îşi propune ca termen de finalizare a procedurilor de licenţiere şi implementare a soluţiei de plată online luna martie a anului viitor, termen de plată pentru multe dintre obligaţiile fiscale ale contribuabililor. "Cu aceasta formulă, în care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza şi plăti tot ce datorează statului într-un singur loc, vom dispune de varianta cea mai simplă, mai sigură, mai confortabilă şi mai directă de a ne plăti taxele. Pentru stat, aceasta înseamnă o colectare mai rapidă şi mai eficientă, pentru contribuabil înseamnă economii de timp şi efort atat de mari, încat sunt greu de cuantificat", a arătat Vladimirescu. Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat la începutul lunii octombrie că, potrivit ordonanţei de urgenţă, comisioanele bancare sunt de 0,3% şi vor fi suportate din bugetul de stat, nu de către contribuabili sau de către instituţiile cărora le sunt plătite diferitele impuneri fiscale.

Piaţa auto romanească, locul 3 în topul celor mai mari creşteri din UE

Romania a consemnat a treia mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din UE, de 26,2%, în primele zece luni din acest an, pe o piaţă europeană în urcare, în timp ce Dacia a avut cel mai important avans dintre mărcile cu volum ridicat de vanzări, de 28,7%, la 304.405 unităţi. În Romania, vanzările de autoturisme noi au crescut la 58.908 unităţi în intervalul ianuarie-octombrie, de la 46.667 unităţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşteri mai mari decat cea înregistrată de piaţa auto romanească au avut Portugalia (34,7%), la 119.186 unităţi şi Irlanda (29,6%), la 95.211 unităţi, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). La nivelul Uniunii Europene (UE), vanzările de maşini noi au urcat cu 6,1% în comparaţie cu acelaşi interval din 2013, la 10.645.907 unităţi, pe fondul creşterii marilor pieţe din Europa. Astfel, piaţa auto a avansat în Spania cu 18,1%, în Marea Britanie cu 9,5%, în Italia cu 4,2%, în Germania cu 3%, iar în Franţa cu 1,4%. De asemenea, vanzările Dacia au urcat cel mai mult dintre mărcile cu volum ridicat de vanzări, la 304.405 unităţi în primele zece luni, faţă de 236.496 unităţi în aceeaşi perioadă din 2013. Avansul Dacia a fost depăşit doar de Jeep, în urcare cu 51,2%, la 27.257 maşini, şi Mitsubishi, cu o creştere de 42,4%, la 77.123 maşini. Grupul francez Renault, care deţine marca Dacia, a înregistrat o urcare a vanzărilor de 15,3% în perioada ianuarie-octombrie, la 1.028.451 maşini. Renault este al treilea mare producător auto din Europa. Cel mai mare producător auto european, grupul german Volkswagen, a raportat o creştere de 7,9%, la 2.691.957 maşini, în timp ce înmatriculările PSA Peugeot Citroen, plasat pe poziţia a doua, au urcat cu 4,4%, la 1.159.936 unităţi.

Nokia a prezentat prima sa tabletă N1

Nokia a prezentat marţi tableta N1, primul echipament de acest tip al companiei finlandeze, care urmează să fie dezvoltat în parteneriat cu Foxconn, producătorul IPad-urilor Apple, Nokia marcand astfel reintrarea pe piaţa dispozitivelor de larg consum, relatează Financial Times. Tableta N1 este primul dispozitiv lansat de Nokia din luna aprilie, de cand Microsoft a încheiat preluarea diviziei de telefoane a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, pană în prezent. Potrivit termenilor contractului, Nokia nu are voie să producă smartphone-uri pană în 2016. Reprezentanţii companiei din Finlanda au declarat că N1 este prima tabletă care va avea un "motor predictiv" care va "învăţa" treptat obiceiurile utilizatorului şi va crea scurtături către cele mai folosite aplicaţii, contacte şi conţinuturi web. Tableta are un ecran de 7,9 inci, un procesor quad-core de 2.4 GHz şi o memorie de stocare de 32 GB. Dispozitivul rulează sistemul de operare Android Lollipop al Google. În urmă cu trei luni, Ramzi Haidamus, unul dintre directorii Nokia, a afirmat că tableta N1 va fi la fel de bună precum iPad mini al Apple şi va costa mai puţin. El a precizat că tableta N1 este doar primul dintre echipamentele care vor fi produse sub marca Nokia.

Linie de finanţare pentru energie regenerabilă

Banca Transilvania (TLV) împrumută de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) 15 milioane euro pentru finanţarea IMM-urilor care investesc în proiecte de eficienţă energetică şi energie regenerabilă, a doua facilitate de acest tip după cea de 10 milioane euro din 2012. Tranzacţia face parte din Facilitatea de Finanţare pentru Energie Sustenabilă a IMM-urilor din Romania, un instrument al BERD pentru promovarea folosirii mai eficiente a energiei, ca modalitate de reducere a cheltuielilor şi de creştere a competitivităţii IMM-urilor. "Pe măsură ce economia îşi revine, este timpul ca IMM-urile să se concentreze pe modul în care pot deveni mai competitive, să reducă consumul de energie şi costurile aferente", a declarat într-o conferinţă de presă Phil Bennett, prim-vicepreşedintele BERD, cu ocazia semnării contractului de împrumut. Banca Transilvania a mai obţinut un astfel de împrumut la sfarşitul anului 2012, în valoare de 10 milioane euro, care a fost utilizat integral. În cadrul acestuia, 34 de IMM-uri au investit în îmbunătăţirea eficienţei energetice, în urma cărora reducerea consumului de energie a depăşit echivalentul consumului tuturor gospodăriilor din Bucureşti pe o perioadă de un an.

Eşec al negocierilor cu privire la bugetul UE

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European nu au reuşit să ajungă la un acord asupra bugetului UE pentru 2015 luni, termenul-limită pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anunţat o purtătoare de cuvant a Comisiei pentru Buget din cadrul PE, relatează AFP. "În lipsa unui acord asupra bugetului european, Comisia Europeană (CE) va prezenta un nou proiect de buget pentru 2015", a rezumat purtătoarea de cuvant într-un mesaj postat pe Twitter. Negocierile între miniştrii europeni cu privire la buget, care urmează să atingă suma de 140 de miliarde de euro în 2015, au fost întrerupte vineri, din cauza unor dezacorduri între membri. Parlamentul European condiţionează - la fel ca în anii precedenţi - aprobarea bugetului pentru 2015 de ajungerea la un acord asupra ajustărilor bugetului din 2014, grevat cu aproape 30 de miliarde de euro reprezentand facturi neplătite. "Este necesar să dăm un răspuns concret problemei insuportabile a facturilor neplătite care se strang pe birourile Comisiei", a declarat deputatul francez Jean Arthuis. Aceste facturi neachitate "pun în pericol credibilitatea autorităţii europene şi alimentează argumentele eurofobilor", a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.