Economic

Lucrările de construcţii s-au prăbuşit

Ziarul de Vrancea
11 nov 2014 629 vizualizări
In primele nouă luni s-a înregistrat o reducere a volumului lucrărilor de construcţii cu 10,8%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele nouă luni cu 10,8% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu toate că în septembrie a avansat cu 22,3% serie brută comparativ cu august, potrivit datelor INS. Ca serie brută, s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 19,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,2% şi cele de construcţii noi cu 7,8%, se arată înr-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor s-a redus cu 26% la construcţiile inginereşti, în timp ce clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale au consemnat un plus de 31,2%, respectiv 10,3%. Ca serie ajustată, scăderea evidenţiată pe industrie s-a regăsit în lucrările de reparaţii capitale (-19,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13%) şi în cele de construcţii noi (-10,5%). Construcţiile inginereşti au avut un regres de 28,3%, pe cand clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale au crescut cu 33,6%, respectiv cu 8,1%. În septembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de august cu 22,3% serie brută, datorită lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (plus 28,4%), celor de construcţii noi (plus 23,6%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (plus 5%). Construcţiile inginereşti au avut un avans de 28,6% în septembrie, clădirile rezidenţiale de 19%, iar cele nerezidenţiale de 15%. În funcţie de seria ajustată, construcţiile au consemnat un plus de 7,8%. Faţă de septembrie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,5% serie brută, dar ca serie ajustată s-a redus cu 1,8%, influenţat de lucrările de reparaţii capitale, care s-au redus cu 22,4%, şi cele de întreţinere şi reparaţii curente, în scădere cu 4,4%. Lucrările de construcţii noi au crescut însă cu 9,8%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.