Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Îngrijorător: Stăm pe un butoi cu pulbere! BCE: 25 de bănci europene au picat testele de stres

Ziarul de Vrancea
26 oct 2014 874 vizualizări
Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacităţii lor de a face faţă unei noi crize economice, avand un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunţat duminică Banca Central Europeană (BCE) cu prilejul publicării rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse a anunţat principalele 130 de bănci europene, informează Reuters.

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în randul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, precum şi în randul băncilor greceşti şi cipriote, cu cate trei instituţii din fiecare ţară. Urmează cate două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de cate o bancă din Franţa, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda şi Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro. 'Această analiză amănunţită a poziţiilor celor mai mari bănci va conduce la creştere încrederii în sectorul bancar' a declarat vice-preşedintele BCE, Vítor Constancio. 'Identificarea problemelor şi riscurilor va ajuta la repararea bilanţurilor şi va face băncile mai rezistente şi mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creşterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creşterea economică' a adăugat Constancio. Pentru a trece testele de stres al BCE, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămani cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

Economia lui Ponta: Bine că e soare şi plouă la timp!

u premierul susţine că agricultura rămane unul dintre motoarele de creştere economică a Romaniei

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, într-o emisiune televizată, că agricultura rămane şi în acest an unul dintre motoarele de creştere economică pentru Romania, subliniind că şi în 2014, la fel ca în 2013, acest domeniu va fi pe plus. "Agricultura rămane şi în 2014 unul dintre motoarele de creştere economică pentru Romania, deci ieşim pe plus cu agricultura cum am ieşit şi în 2013. Din punct de vedere politic, agricultura şi energia au fost şi vor rămane cele două motoare de creştere constantă a Romaniei pentru că avem un potenţial foarte mare. Am încercat şi am oferit sprijinul pentru ca banii să ajungă la timp pentru că una este dacă fermierii îşi primesc banii în ianuarie cand îi dă Uniunea Europeană şi alta este dacă îi primesc acum în octombrie de la bugetul de stat şi noi ni-i recuperăm în ianuarie. Absolut toate politicile, şi cele de la UE, dar şi cele bugetare de creştere a sprijinului pentru diverse categorii şi diverse situaţii, inclusiv despăgubirile pentru cand a fost secetă în 2012, anul acesta a fost mai multă apă, dacă agricultura romanească continuă să se dezvolte, dacă energia romanească continuă să ne ofere energie ieftină şi sigură, atunci, pe aceste două motoare, tot restul producţie industrială, infrastructură, fonduri europene, toate celelalte vor merge bine", a afirmat Victor Ponta la TVR 1. Prim-ministrul a menţionat că este un mare susţinător al producţiei romaneşti de agricultură bio, dar marea problemă cu care se confruntă producătorii de profil sunt exporturile vrac, care ulterior sunt ambalate cu etichete care nu arată adevărata origine a produselor. În acest sens, Guvernul şi Ministerul Agriculturii au în plan creşterea proiectelor de sprijin atat pentru producătorii din agricultura bio, cat şi pentru procesatori.

Irlandezii încep să descopere modelele Dacia

Irlandezii au cumpărat în primele nouă luni ale acestui an peste 2.400 de automobile marca Dacia, în creştere cu 111% în ritm anual, ceea ce face din subsidiara Renault marca cu cel mai puternic ritm de creştere de pe piaţa din Irlanda, informează un articol publicat ieri în cotidianul Irish Independent. Succesul înregistrat de Dacia i-a făcut pe directorii de la subsidiara irlandeză a grupului Renault să compare marca auto romanească cu succesul înregistrat de companiile low cost din alte industrii precum compania aeriană Ryanair şi grupul de distribuţie Lidl. 'Poate în urmă cu caţiva ani nu era ceva normal să zbori cu Ryanair sau să îţi faci cumpărăturile la Lidl sau Aldi însă lucrurile stau altfel în prezent. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Dacia. Oamenii ştiu care este valoarea banilor iar în cele din urmă totul se reduce la accesibilitate' a declarat directorul de operaţiuni din Irlanda al Renault Group, Patrick Magee. Se estimează că Dacia va contribui cu pană la 30 de milioane de euro la vanzările de 120 de milioane de euro pe care Renault Group se aşteaptă să le înregistreze pe piaţa din Irlanda în acest an iar pe termen mediu marca Dacia şi-a propus să ajungă la o cotă de piaţă de 4-4,5% în Irlanda. Preşedintele director general al grupului auto francez Renault, Carlos Ghosn, a declarat recent că se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a pieţei auto europene în 2015, în condiţiile în care piaţa îşi revine de pe urma crizei economice globale, transmite AFP. Ghosn, care în paralel este şi directorul general de la Nissan Motor Co, susţine că în acest an piaţa auto din Europa a înregistrat o creştere de 6%, cea mai bună performanţă de după criza din 2007.

La producţia de lapte stăm bine, însă la vanzări ne-am împotmolit

Producţia de lapte raportată a crescut, în acest an, cu 14,7% datorită dublării subvenţiei în acest sector, dar acum există probleme cu desfacerea, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. 'Pană în 2014 aveam o mare temere, că se importă lapte din Ungaria şi din alte ţări, pentru că aveam o producţie scăzută sau grad de colectare scăzut. Am reuşit în 2014, pentru că aproape am dublat subvenţia, să creştem producţia de lapte raportată cu 14,7%. Acum avem producţie prea mare şi nu prea avem unde să o desfacem', a spus Daniel Constantin, adăugand că se caută soluţii în acest sens. El a precizat că exclude reducerea efectivelor de animale, pentru că abia s-a înregistrat o creştere în acest sector. În opinia sa, o soluţie ar consta în stimularea consumului de produse romaneşti prin programe derulate la nivel naţional. 'Să consumăm produse din Romania! Am reuşit să introducem acele produse consacrate, pentru paine, pentru carne şi o să meargă şi pentru produsele lactate. Asta înseamnă că punem pe produsele premium din Romania un anumit logo al Ministerului Agriculturii şi oamenii vor avea certitudinea calităţii', a subliniat ministrul Agriculturii.

Bangladesh va cumpăra grau din Ucraina

Bangladesh va importa 250.000 de tone de grau la un preţ de 297,5 dolari per tonă în conformitate cu un acord interguvernamental convenit cu Ucraina, a declarat ieri un înalt oficial din conducerea Agenţiei de stat pentru achiziţia de cereale din Bangladesh, transmite Reuters. Preţul include costul mărfii, precum şi toate cheltuielile legate de transport şi asigurare.  Agenţiei de stat pentru achiziţia de cereale din Bangladesh intenţionează să importe o cantitate totală de 900.000 de tone de grau în exerciţiul financiar care a început în luna iulie. Aceasta în condiţiile în care de la începutul acestui sezon şi pană acum Bangladesh a cumpărat deja o cantitate de 350.000 de tone de grau din regiunea Mării Negre. Vineri seara preţul graului a scăzut atat pe piaţa din Europa cat şi la bursa de la Chicago, după ce anterior a atins cea mai ridicată valoare din ultimele şase săptămani. La bursa Euronext de la Paris cotaţia futures la grau cu livrare în luna ianuarie era în scădere cu 1,70 de euro pană la 167,75 euro pe tonă, după ce în cursul şedinţei a atins un maxim de 172,25 euro.

CE va restitui Romaniei 31,4 milioane euro

Uniunea Europeană va returna Romaniei o sumă de 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013, ca urmare a ajustărilor efectuate în urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre. Potrivit calculelor preliminare ale Comisiei Europene, obţinute de Financial Times, contribuţia Romaniei la bugetul UE pentru perioada menţionată a fost revizuită în scădere cu 106,5 milioane de euro, la 75,1 milioane de euro (331,3 milioane lei). Diferenţa rezultată, de 31,4 milioane de euro, va fi returnată în contul ţării la începutul lui decembrie, potrivit Comisiei, care notează că cifrele sunt provizorii. Varianta oficială a documentului va fi comunicată statelor membre în noiembrie. Bugetul UE este alcătuit în proporţie de aproape 99% din sume încasate de la statele membre pentru veniturile din TVA şi venitul naţional brut. Din suma de 331,3 milioane de lei pe care Romania trebuie să o plătească la bugetul blocului comunitar, 9,5 milioane de lei provin din încasările de TVA, în timp ce 328,1 milioane de lei din venitul naţional brut.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.