Economic

"Agricultura este una dintre oportunităţile Romaniei"

Ziarul de Vrancea
24 sep 2014 643 vizualizări
Aşa consideră ambasadorul Olandei în Romania, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel

Romania are un potenţial "uriaş" de dezvoltare prin agricultură, însă domeniul are nevoie de tehnologii noi, infrastructură, educaţie, precum şi de o strategie clară, cu investiţii şi o reformare a sistemului legislativ, cu clarificarea titlurilor de proprietate, apreciază ambasadorul Olandei. "Agricultura este una dintre oportunităţile Romaniei, dar agricultura înseamnă tehnologie înaltă, educaţie, tehnologii noi, infrastructură, avem nevoie de sisteme de stocare şi de a transporta bunurile de la ferme la piaţă. S-a demonstrat că există potenţial în Romania, dar pentru a beneficia, pentru a realiza acest potenţial este nevoie de o strategie clară, de investiţii, este nevoie să vă reformaţi sistemul legislativ. Aş menţiona numai sistemul cadastral, este esenţial pentru fermieri să aibă o imagine clară asupra proprietăţii, terenurilor, să aibă actele de proprietate clare pentru că altfel nu pot obţine credite de la bănci, spre exemplu", a declarat miercuri ambasadorul Olandei în Romania, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, la Forbes CEE Forum. El a arătat că un alt aspect important pentru îmbunătăţirea competitivităţii Romaniei îl reprezintă utilizarea fondurilor Uniunii Europene, recomandand cheltuirea banilor alocaţi pentru dezvoltare, pentru construirea unei autostrăzi care să lege Ungaria de Romania. "Dacă Romania nu cheltuieşte jumătate din suma alocată, oamenii din ţara mea (Olanda – n.r.), de exemplu, se vor întreba de ce să se mai aloce fonduri pentru Romania pentru că, aparent, nu are nevoie de ele, pentru că nu le-a folosit. Fondurile neutilizate de Romania ar putea fi folosite în altă parte. Noi, ca Uniune Europeană, am decis ca aceşti bani să meargă în Romania, datorită dezvoltării uriaşe pe care o putem vedea aici, de exemplu creand autostrăzi din Ungaria în Romania, ar avea un avant economic uriaş, dar dacă nu se construieşte, evident consecinţele sunt de creştere economică scăzută, contribuţii fiscale mai mici şi contribuabili întrebandu-se de ce nu se face nimic cu banii puşi deoparte", a spus Van Bonzel. Ambasadorul a precizat că şi în cazul construcţiei de autostrăzi sunt necesare un sistem al cadastrului şi unul de achiziţii publice care să funcţioneaze bine, iar autorităţile trebuie să se asigure că proprietarul terenului expropriat primeşte o compensaţie adecvată şi nu mai mult şi că toate sistemele funcţionează. El a făcut referire şi la reformele fiscale necesare în Romania, punctand că economia subterană repezintă între 30% şi 50%, potrivit diferitelor estimări, pierzandu-se astfel cateva miliarde prin neplata impozitelor, bani care ar putea fi utilizaţi în sănătate sau educaţie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.