Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Nuclearelectrica vrea să preia operaţiunilor Enel în Romania

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 1385 vizualizări
Nuclearelectrica şi-a anunţat de anul trecut interesul pentru diversificarea portofoliului prin investiţii strategice, în scopul creşterii sustenabile a companiei

Nuclearelectrica analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în Romania, pe care distribuitorul de energie a anunţat că vrea să le vandă pană la sfarşitul anului, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmand să fie discutată de către acţionari. "SNN (Nuclearelectrica) analizează oportunitatea rezultată din anunţul potenţialei vanzări a operaţiunilor Enel în Romania, fiind în prezent în stadiul de analiză preliminară a unei părţi din perimetrul tranzacţiei. Nicio oferta indicativă sau de altă natură nu a fost înaintată către Enel. O potenţială decizie a managementului SNN cu privire la tranzacţie va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor SNN", se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Nuclearelectrica şi-a anunţat de anul trecut interesul pentru diversificarea portofoliului prin investiţii strategice, în scopul creşterii sustenabile a companiei, în contextul competiţiei de pe piaţă. Enel, care deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din Romania, a anunţat că vrea să vandă operaţiunile din Romania pană la sfarşitul acestui an. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, se află de miercuri la Roma (Italia) pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vanzarea operaţiunilor din Romania. El este însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca. Nicolescu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul roman, mai ales în zona Dobrogea, ţinand cont de ce întamplă în estul ţării. "Nu încurajăm pe nimeni să depună oferta pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat romaneşti", a spus Nicolescu. Consiliul director al grupului italian a aprobat o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vanzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din Romania şi producţia de energie din Slovacia, se arată într-un comunicat al Enel. Grupul vrea să obţină pe operaţiunile din cele două ţări, alături de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro. În Romania, Enel vrea să vandă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel Romania (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

O companie irlandeză vrea să cumpere activele Lafarge Romania

Producătorul irlandez de ciment CRH ia în calcul preluarea activelor pe care Lafarge şi Holcim trebuie să le vandă pentru a putea încheia fuziunea, inclusiv pe cele din Romania, potrivit unor surse citate de Reuters. Holcim şi Lafarge trebuie să vandă o parte dintre activele pe care le deţin, pentru a obţine aprobarea necesară pentru a încheia fuziunea. Astfel, decizia celor două companii a fost ca în ţări precum Romania, Germania şi Ungaria să vandă în totalitate activele uneia dintre companii şi să le păstreze pe ale celeilalte. În cazul Romaniei, vor fi vandute operaţiunile producătorului francez de ciment Lafarge, care deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare, la Targu Jiu. De cealaltă parte, Holcim Romania deţine două fabrici de ciment, în Campulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vanzări anuale de 44 de miliarde de dolari. Holcim a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora CRH va face o ofertă de cumpărare a portofoliului de active, unul dintre purtătorii de cuvant ai companiei elveţiene precizand că negocierile cu potenţialii cumpărători au început în luna august, aşa cum era stabilit. Pe langă CRH, patru asocieri de companii analizează, de asemenea, posibilitatea de a cumpăra întregul portofoliu de active, evaluat la 5 pană la 7 miliarde de euro, notează Reuters. Unul dintre aceste patru consorţii este format din Blackstone, Cinven şi fondul de pensii din Canada CPP, iar Advent şi BC Partners vor licita împreună, potrivit surselor citate de Reuters. De asemenea, CVC, proprietarul Formulei 1, va participa la licitaţie alături de alţi trei parteneri, iar cel de-al patrulea consorţiu este format din compania de consultanţă Bain, fondul de investiţii Onex şi încă o firmă.

Grup Servicii Petroliere are în plan investiţii de 1,2 miliarde dolari

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, are în plan investiţii totale de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpărarea de vase şi platforme de foraj, cu fonduri asigurate inclusiv de bănci din China. Compania a achiziţionat în acest an trei nave destinate asistării platformelor de foraj marin. Navele au fost construite în China, fiecare dintre ele costand 35 milioane de dolari. Navele vor lucra pentru Lukoil, care a adus în Portul Constanţa o platformă de foraj în vederea unor operaţiuni de explorarea în Marea Neagră. Achiziţia celor trei nave a fost asigurată cu fonduri de la două bănci din China, a declarat vineri Gabriel Comănescu, la inaugurarea celor trei nave în Portul Constanţa. El a adăugat că pană la finele acestui an sau la începutul anului viitor va mai cumpăra o navă. Achiziţia celor patru nave face parte dintr-un plan de investiţii care vizează cumpărarea a opt unităţi. Patru dintre acestea vor fi cumpărate anul viitor, fiecare vas presupunand o investiţie de 70 milioane de dolari. Potrivit lui Comănescu, GSP va deschide în acest an o subsidiară în Turcia, unde vor fi duse navele care urmează să fie înlocuite de cele noi. Totodată, GSP vrea să investească 600 milioane de dolari într-o platformă nouă de foraj marin, capabilă să foreze în apă adancă, precum şi o platformă evaluată la 200 milioane de dolari. Comănescu a adăugat că GSP negociază o asociere cu Exxon şi Chevron în Africa de Vest. În octombrie 2013 Comănescu a anunţat că GSP intenţionează să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei, să cumpere noi platforme de foraj şi nave destinate operaţiunilor de foraj marin. Compania a cumpărat în 2005 de la Petrom şase platforme de foraj marin, pentru aproximativ100 de milioane de dolari.

Siveco are un nou director. Fostul manager este arestat!

Consiliul de administraţie al Siveco Romania l-a numit pe Florian Gabriel Ilia în funcţia de director generali, înlocuind-o pe Irina Socol, arestată la 9 septembrie în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. "Siveco Romania anunţă că Florian Gabriel Ilia ocupă, cu efect imediat, poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al companiei. Numirea a fost făcută de către acţionari şi Consiliul de Administraţie Siveco Romania, în urma deciziei Irinei Socol de retragere din funcţiile executive. Compania anunţă totodată şi cooptarea în Consiliul de Administraţie a Doinei Binig, vicepreşedinte Strategie în cadrul companiei", se arată într-un comunicat al Siveco Romania. Anterior, Ilia, acţionar al Siveco, a ocupat funcţia de vicepreşedinte în cadrul companiei. "Nu doresc ca actuala situaţie să afecteze activitatea companiei. Pană la clarificarea situaţiei, am decis să mă retrag din poziţia de director general, urmand ca Siveco să fie condusă pe mai departe de către echipa de profesionişti care a adus recunoaştere internaţională firmei şi industriei IT din ţara noastră", a declarat Irina Socol în comunicat. Ilia (47 ani) este absolvent al Facultăţii de Matematică şi Informatică din Universitatea din Bucureşti. El s-a alăturat echipei Siveco Romania în 1994 şi este specialist în sisteme IT.  Binig (45 ani) este absolventă a Facultăţii de Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti. Ea lucrează în domeniul IT din 1993 şi a intrat în echipa Siveco Romania în 2007, coordonand activităţile de dezvoltare şi optimizare a strategiei companiei. Curtea de Aple Bucureşti a hotărat, joi, menţinerea deciziei Tribunalului Bucureşti de arestare a Irinei Socol în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Ford întrerupe producţia la principala sa fabrică din Europa

Ford va reduce producţia celui mai bine vandut model al său în Europa, Fiesta, după ce a decis să întrerupă, pentru cateva zile din octombrie şi noiembrie, lucrul la fabrica din Koln, pe fondul cererii mici de pe principalele pieţe europene de desfacere, relatează Reuters. Constructorul de maşini din Statele Unite va opri producţia timp de 11 zile în total, în lunile octombrie şi noiembrie, la cea mai mare fabrică a sa din Europa. Ford a anunţat că această decizie vine pe fondul cererii scăzute din a doua jumătate a acestui an. Vanzările de autoturisme noi au crescut în Europa cu 1,8% în luna august, la 701.118 unităţi. Cu toate acestea, trei dintre cele mai importante pieţe pentru Ford, Germania, Franţa şi Italia, s-au contractat. Ford a precizat că va încerca să obţină subvenţii de la guvernul german pentru angajaţii care vor fi afectaţi de întreruperea producţiei. În prezent, fabrica Ford din Koln are 17.300 de angajaţi. Această măsură de reducere a producţiei a fost adoptată de mai multe companii care s-au confruntat cu dificultăţi din cauza recesiunii. Acţiunea a permis menţinerea numărului de angajaţi şi în perioada în care producţia a fost oprită, întrucat guvernele au compensat o parte din pierderile salariale suferite de muncitori.

GlaxoSmithKline, amendă de 500 de milioane dolari pentru mită

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) va plăti o amendă de 491,5 milioane de dolari, după ce o instanţă judecătorească din China a găsit vinovată subsidiara GSK pentru mituirea unor medici şi asociaţii medicale, cu scopul creşterii vanzărilor, informează MarketWatch. Aceasta este cea mai mare amendă acordată vreodată unei companii în China, potrivit presei chineze. GSK a explicat, într-o declaraţie de presă, că a colaborat cu autorităţile din China şi că a luat măsurile necesare pentru a îndrepta situaţia de la filiala locală. "Activităţile ilegale ale subsidiarei GSK din China reprezintă, în mod clar, o încălcare a procedurilor după care se conduce grupul şi sunt total contrare valorilor şi standardelor pe care le aşteptăm de la angajaţii GSK", se arată în declaraţia companiei farmaceutice. De asemenea, Mark Reilly, fostul şef al GSK China, precum şi alţi membri din conducerea subsidiarei au fost condamnaţi la închisoare între doi şi patru ani, potrivit agenţiei de presă de stat din China, Xinhua.

Agenţiile de turism se simt nedreptăţite de ministrul de resort

Agenţiile de turism se simt nedreptăţite de declaraţia ministrului pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, care a spus că schema de ajutor de stat este finaliza şi nu sprijină agenţiile de turism, ci investiţiile în structuri de cazare şi agrement, considerand-o nedreaptă, discriminatorie şi inoportună. Jianu a declarat marţi că Romania este o "ţară autentică" ce poate reprezenta viitorul "inovării" în Europa şi care a lansat o "iniţiativă unicată" la nivel global, şi anume clusterul de turism dedicat tinerilor, într-un răspuns adresat patronatelor, care o regretă pe Maria Grapini "Conform declaraţiilor apărute în presă a (sic!) unor reprezentanţi ai organizaţiilor din turism doresc să le spun că turismul nu este apanajul unei persoane sau alta (sic!), cu atat mai mult cu cat unii dintre aceştia provin din politică, ceea ce nu reprezintă în mod necesar o abordare echilibrată şi dezinteresată. Cred de asemenea ca am încercat să avem o abordare cat mai constructivă în ceea ce priveşte turismul romanesc (...)", a declarat Jianu într-un comunicat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.