Economic

ASF îşi va deschide porţile cu adevărat pentru profesionişti?

Ziarul de Vrancea
30 iun 2014 941 vizualizări
ASF îşi propune să aplice procese de recrutare şi selecţie bazate exclusiv pe merit pentru a ocupa posturile din cadrul autorităţii cu persoanele cele mai calificate pentru poziţia respectivă”, se arată într-un document al instituţiei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aplica de astăzi, 1 iulie, o nouă politică de recrutare a angajaţilor, selecţia desfăşurandu-se prin concurs, simultan extern şi intern, bazată "exclusiv pe merit" şi va viza evitarea conflictului de interese, cu respectarea normelor de etică. "ASF îşi propune să aplice procese de recrutare şi selecţie bazate exclusiv pe merit pentru a ocupa posturile din cadrul autorităţii cu persoanele cele mai calificate pentru poziţia respectivă. Pentru atingerea ţintelor de performanţă stabilite în strategia de dezvoltare a ASF se impune un proces de recrutare deschis către piaţa forţei de muncă, dar şi menit să încurajeze dezvoltarea în cariera profesională a propriilor angajaţi", se arată documentul privind noua politică de recrutare, aprobată de Consiliul instituţiei la finele săptămanii trecute. Actul reglementează metodele de recrutare şi selecţie pentru ocuparea posturilor vacante, principiile pe care se bazează recrutarea şi selecţia viitorilor angajaţi, criteriile generale de eligibilitate, precum şi condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul ASF. "Noua procedură de recrutare şi selecţie stabileşte criterii şi metodologii care ne vor ajuta să avem în cadrul organizaţiei, în proporţie majoritară, profesionişti desăvarşiţi", a declarat într-un comunicat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. Recrutarea se va face prin concurs, care va cuprinde test profesional, evaluarea compatibilităţii cu postul prin testare psihometrică şi interviu, precum şi interviu socio-profesional, la care participă cel puţin trei candidaţi interni şi externi pentru fiecare post disponibil. Pentru posturile de consilieri ai membrilor Consiliului ASF, selecţia se va efectua direct, prin identificarea unor specialişti cu performanţe profesionale deosebite sau prin mobilitate internă, prin transferul salariatului pe un post vacant similar în cadrul aceleiaşi structuri organizatorice sau al alteia. Prin noua politică se doreşte evitarea conflictului de interese, respectiv participarea la concurs pentru ocuparea posturilor vacante sau de promovare trebuie să se facă cu respectarea prevederilor normelor ASF de etică şi integritate. Pentru posturile de conducere, candidaţii trebuie să aibă studii de master/doctorat/postuniversitare în domeniul de specialitate sau experienţă managerială pe posturi cu studii superioare de minimum 3 ani pentru ocuparea postului de şef serviciu/funcţii asimilate şi de minim 5 ani pentru funcţii de director/ funcţii asimilate. Totodată, acesta necesită experienţă şi competenţe în domeniul de activitate aferent postului pentru care concurează, absolvirea unor cursuri de management şi/sau leadership, cunoaşterea limbii engleze şi a domeniului IT la un nivel necesar pentru a-şi îndeplini atribuţiile, dar şi o bună reputaţie profesională.

Carburanţii s-ar putea scumpi drastic

preţul petrolului poate urca la 150 de dolari pe baril, din cauza conflictului din Irak

Preţul petrolului Brent ar putea urca pentru scurt timp la 150 de dolari pe baril, în cazul în care conflictul din Irak se extinde şi afectează campurile petrolifere şi instalaţiile din sudul ţării, estimează analiştii grupului financiar francez Societe Generale. O astfel de perturbare a pieţei, "puţin probabilă" însă, ar declanşa un răspuns coordonat de introducere pe piaţă de petrol din rezervele strategice ale statelor membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Arabia Saudită ar exporta, de asemenea, mai mult petrol, pentru a reduce impactul asupra economiei globale, notează banca franceză, citată de CNBC. "În acest caz extrem, nivelul ridicat al preţului nu ar fi de durată, probabil mai puţin de un trimestru", a spus Michael Wittner, şeful diviziei de cercetare pentru piaţa petrolieră la Societe Generale. Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu 0,6%, la 112,6 dolari pe baril. Cotaţia petrolului a tins un nivel record, de peste 147 de dolari pe baril în iulie 2008. Scenariul cel mai probabil în Irak este un conflict prelungit cu o importantă componentă religioasă, care să dureze unul sau doi ani şi care să cauzeze peturbări "moderate şi intermitente" ale producţiei, de pană la 500.000 de barili pe zi, afirmă Wittner, care în trecut a lucrat şi pentru CIA. Extremiştii islamişti care au preluat controlul unor teritorii importante în nord nu au în prezent capacitatea militară de a avansa în sudul ţării, unde se află aproape trei sferturi din resursele de petrol ale Irakului. Această situaţie explică recenta scădere uşoară a petrolului Brent de la maximul a nouă luni şi jumătate, scrie CNBC. Cotaţia Brent, folosită pentru peste jumătate din petrolul tranzacţionat la nivel global, îşi va continua declinul şi în această săptămană, estimează traderi consultaţi de CNBC.

OMV Petrom introduce un nou sistem în staţiile de carburanţi

OMV Petrom (SNP) a început implementarea unui nou model de business în cadrul reţelei de benzinării, prin care urmăreşte diversificarea gamei de produse şi servicii disponibile pentru clienţi precum restaurante, farmacii, service-uri auto sau ghişee de unde pot fi achiziţionate poliţe de asigurare. "Este o premieră în Romania, însă acest model este validat internaţional. Avem în vedere deschiderea, în cadrul benzinăriilor, de restaurante, farmacii, service-uri auto sau ghişee de unde pot fi achiziţionate poliţe de asigurare. Acestea vor funcţiona în spaţii închiriate către parteneri OMV Petrom. Credem că există o tendinţă de creştere a ponderii serviciilor auxiliare în benzinării. Aceasta răspunde nevoilor clientului modern, foarte activ, de a avea acces dintr-un singur loc la o gama extinsă de servicii şi produse", a declarat într-un comunicat Adrian Nicolaescu, senior head of retail din OMV Petrom. Noul model de business a debutat, săptămana trecută, prin deschiderea unui restaurant fast-food al companiei americane Subway într-o benzinărie a OMV Petrom din oraşul Sibiu. Subway are cea mai mare reţea de restaurante din lume, cu 42.000 de unităţi, dintre care 20 în Romania. Compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, administrează în Romania o reţea de 545 staţii de distribuţie a carburanţilor, din care 392 operate sub brandul Petrom şi 153 sub brandul OMV.

Costurile ofertei Electrica: 67 milioane lei

Intermediarii ofertei Electrica au caştigat în urma operaţiunii comisioane de 53,8 milioane lei şi un onorariu fix de 868.000 euro (3,8 milioane lei), în timp ce instituţiile pieţei de capital au perceput comisioane de 9,74 milioane lei, astfel rezultand un cost total de 67 milioane lei. Intermediarilor le-a revenit un comision de 2,77% din veniturile brute înregistrate în urma ofertei şi un onorariu fix de 700.000 euro fără TVA (868.000 euro cu TVA), potrivit unui anunţ publicat luni pe Bursă. Electrica a atras 1,943 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, astfel rezultand un comision de 53,8 milioane lei (12,2 milioane euro) pentru intermediari. Totodată, compania a plătit 9,74 milioane lei în contul tarifelor percepute de instituţiile pieţei de capital. Oferta publică iniţială a Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital. Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa din Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în sau în jurul datei de 4 iulie, 2014.

Taxa de cogenerare va fi redusă cu 46%

Taxa pentru energia electrică şi termică produse în cogenerare va fi redusă, începand de marţi, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). "Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA", potrivit ordinului şefului ANRE, Niculae Havrileţ. Taxa este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010. Valoarea contribuţiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar în acest an a fost redusă cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Această scădere s-a reflectat în facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei. Tot din 1 iulie, exporturile de energie electrică din Romania vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vanzarea de energie către alte state. De această taxă beneficiază 37 de companii. ANRE a propus Guvernului în octombrie anul trecut să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucat a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare.


Profit record pentru cele mai mari bănci din lume

Cele mai mari 1.000 de bănci din lume au obţinut anul trecut profit record de 920 de miliarde de dolari, circa o treime din aceste caştiguri fiind înregistrate de instituţii de credit din China, situaţie care evidenţiază ascensiunea băncilor chineze după criza financiară, potrivit Reuters. Băncile din China au raportat profit înainte de taxe de 292 miliarde de dolari, aproape o treime din totalul la nivel global, potrivit unui studiu al publicaţiei The Banker. Profiturile de anul trecut au crescut cu 23% faţă de anul anterior. Industrial and Commercial Bank of China a obţinut cel mai mare profit, de 55 de miliarde de dolari. Alte trei bănci chineze, China Construction Bank, Agriculture Bank of China şi Bank of China au completat următoarele trei poziţii. Băncile din SUA au înregistrat profituri agregate de 183 miliarde de dolari, reprezentand 20% din total. Wells Fargo a consemnat cel mai mare caştig dintre instituţiile de credit americane, cu 32 miliarde de dolari.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a urcat la 1.750 miliarde dolari

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor anunţate la nivel mondial a urcat în primul semestru cu 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1.750 de miliarde de dolari, maximul începand din 2007, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Avansul puternic semnalează o schimbare a modului de gandire în Statele Unite, Europa şi Asia. Companiile renunţă la aversiunea faţă de risc şi extinderea organică a operaţiunilor, la care au recurs în contextul crizei financiare, odată cu revenirea la ideea că este mai uşor să cumperi creşterea afacerii decat să o obţii pe cale organică. Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a crescut puternic pe toate cele trei continente în perioada ianuarie-iunie, întrucat companiile, multe cu rezerve financiare semnificative, au căutat un să încheie tranzacţii. În Statele Unite, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a situat la 748,5 miliarde de dolari, cu aproape 75% în urcare comparativ cu anul anterior. În Asia-Pacific, totalul a avansat cu 85%, la 327,8 miliarde de dolari. În Europa, fuziunile şi achiziţiile anunţate au crescut de peste două ori, la 509 miliarde de dolari.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Traficul auto pe Transfăgărăşan a fost redeschis

CNADNR a anunţat că în perioada 1 iulie - 31 octombrie 2014 va fi redeschisă circulaţia pe drumul naţional DN 7C - Transfăgărăşan, între localitatea Bascov, judeţul Argeş, şi intersecţia cu DN1 Braşov - Sibiu. Compania de Drumuri solicită conducătorilor auto să respecte semnalizarea rutieră, în condiţiile în care pe acest traseu sunt restricţii şi zone periculoase. Pe sectorul de drum cuprins între km 104 şi km 130 (Balea Cascadă), circulaţia este interzisă în intervalul orar 21:00 - 07:00. Transfăgărăşanul este deschis traficului doar patru luni pe an, din cauza altitudinii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.