Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Taxa de stalp ne va umfla factura la energie

Ziarul de Vrancea
23 iun 2014 899 vizualizări
ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu taxa pe stalp

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va recunoaşte din 1 iulie în facturile la electricitate costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica aferente taxei pe construcţiile speciale, a declarat luni Marian Cernat, director în ANRE. Potrivit lui Cernat, vor fi luate în calcul costurile suportate de cei doi producători de energie cu prima tranşă din taxa pe stalp. "Ajustarea nu are legatură cu dubla facturare, ci cu taxa pe stalp. Încă nu se ştie impactul în factura finală", a afirmat Cernat într-o conferinţă pe teme energetice. Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită pană la 26 mai, iar a doua are ca termen data de 25 septembrie. Potrivit estimărilor administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale, în timp ce costurile pentru Nuclearelectrica sun evaluate la aproximativ 100 de milioane de lei. Guvernul estimează că încasările din taxa pe stalp vor totaliza 1,5 miliarde de lei. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.

Dobanzile la euro, menţinute la nivel scăzut încă doi ani şi jumătate

Anunţul a fost făcut de către Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine probabil dobanzile la un nivel scăzut cel puţin pană la sfarşitul anului 2016, a indicat preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un interviu pentru publicaţia olandeză De Telegraaf, preluată de Bloomberg. "Am prelungit accesul băncilor la lichiditate nelimitată pană la sfarşitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru susţinerea creditării către companii va continua patru ani. Asta arată că dobanzile vor rămane scăzute o perioadă prelungită. Dar ulterior, vor creşte odată cu întărirea recuperării economice", a răspuns Draghi la întrebarea cat timp vor rămane scăzute dobanzile. La un an după ce zona euro a ieşit din cea mai lungă recesiune din istoria sa, BCE se luptă în continuare cu inflaţia lentă şi încearcă să stimuleze consumul. Draghi a introdus măsuri fără precedent în luna iunie, printre care o rată negativă a dobanzii la depozitele constituite la BCE de bănci, şi a anunţat că relaxarea cantitativă, care ar presupune achiziţii semnificative de obligaţiuni, rămane o opţiune dacă se ajunge la deflaţie. "Recuperarea este încă slabă şi distribuită neuniform în zona euro. Ar putea avea loc accidente în economia globală care să schimbe rapid situaţia", a spus el. Investitorii caută în prezent indicii privind momentul în care Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei vor creşte costurile de finanţare, însă în zona euro recuperarea economică este abia în faza de început, a spus Draghi. Un program amplu de achiziţie de obligaţiuni ar fi răspunsul dacă perspectivele pentru inflaţie se înrăutăţesc", a declarat şeful BCE. "Relaxarea cantitativă poate include nu doar obligaţiuni guvernamentale, ci şi datorii ale companiilor. Vom discuta asta cand va veni momentul", a afirmat el. BCE are planuri să pună la dispoziţia băncilor împrumuturi pe termen lung de 400 de miliarde de euro, dar fondurile sunt condiţionate de creditarea companiilor şi populaţiei. Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, a declarat, duminică, într-un interviu pentru publicaţia austriacă Kronen Zeitung, că după ce creşterea economică va depăşi 2%, dobanzile se vor schimba, dar că este puţin probabil, ca acest lucru să se întample înainte de 2016. BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobanda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborat rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

UE a devenit cel mai mare exportator de alimente din lume

Uniunea Europeană (UE) a devenit anul trecut cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume, cu o valoare totală de 120 de miliarde de euro, susţinute de livrările de materii prime pentru industria alimentară către ţările cu economii emergente. În timp ce importurile au scăzut cu 0,4%, avansul exporturilor cu 5,8% a contribuit semnificativ la creşterea surplusului comercial al UE pe acest segment economic la 18,6 miliarde de euro, a anunţat Comisia Europeană, citată de AFP. "Creşterea exporturilor în 2013 este datorată în mare parte cerealelor, mai ales orz şi grau, cu un avans puternic al livrărilor către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", a notat executivul comunitar. Creşterea exporturilor a fost însă mai lentă decat în anii anteriori, din cauza dificultăţilor economice în ţările cu economii dezvoltate. Cele mai mari creşteri ale livrărilor au fost consemnate către China, cu 19,7% şi Arabia Saudită, cu 20,4%. În pofida unui avans mai redus, de numai 1,9%, Statele Unite răman cel mai mare partener comercial, cu o cotă de 13% din totalul exporturilor UE de produse agroalimentare. Alimentele reprezintă 7% din totalul livrărilor la extern ale UE, pe poziţia a patra, după maşini şi utilaje, produse chimice şi produse farmaceutice.

Angajaţii ASF vor fi obligaţi să declare cadourile mai mari de 100 de lei

Consiliul ASF a aprobat Codul de Etică şi Integritate al personalului, care defineşte confliectele de interese, realţiile de rudenie din cadrul instituţiei şi regimul cadourilor, angajaţii fiind obligaţi să declare orice servicii, favoruri, invitaţii sau avantaje care depăşesc valoare de 100 lei. Conform Codului de Etică şi Integritate, aprobat săptămana trecută, conflictul de interese reprezintă situaţia în care salariaţii ASF şi membrii Consiliului, în exercitarea mandatului sau a atribuţiilor de serviciu, au îndeplinit un act sau au participat la luarea unei decizii prin care au obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru ei, pentru soţii/soţiile lor, pentru o rudă sau pentru un afin pană la gradul II inclusiv, se arată într-un comunicat al instituţiei. "În acest sens, salariaţii ASF şi membrii Consiliului: vor evita situaţiile care implică un conflict sau apariţia unui conflict între interesul personal al acestora (inclusiv al membrilor de familie pană la gradul al II-lea inclusiv) și cel al ASF, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu; vor recunoaște şi vor evita acele situaţii în care interesul personal, financiar sau relaţiile acestora le pot influenţa sau par a le influenţa decizia privind problemele care afectează ASF; vor desfăşura activitatea într-un mod prin care să evite chiar şi simpla aparenţă a unui astfel de conflict; în cazul apariţiei unui conflict de interese vor aduce la cunoștinţa şefului ierarhic direct sau Serviciului de Conformitate și vor lua în considerare punctele de vedere ale acestora. Dacă este cazul, salariatul ASF sau membrul Consiliului aflat în această situaţie poate refuza în mod justificat realizarea sarcinii care generează conflictul sau care poate duce la apariţia lui", se arată în comunicatul ASF. În ceea ce priveşte relaţiile de rudenie, Codul stabileşte că salariaţii ASF şi membrii Consiliului nu vor putea deţine o funcţie în care unul dintre aceştia are posibilitatea să controleze (direct sau indirect), să verifice, să proceseze, să aprobe sau să analizeze în vreun fel documente (indiferent de suportul sau formatul în care acestea se găsesc) care decurg din activitatea soţului/soţiei, altei rude sau unui afin de gradul al II-lea inclusiv.

Romania caştigă teren în ochii investitorilor în energia verde

Romania a urcat o poziţie, pe locul 31, într-un top trimestrial al ţărilor atractive pentru investiţii în energie regenerabilă întocmit de firma de consultanţă EY, care notează că schimbările legislative continue din Romania reprezintă un impediment pentru investitori. În ediţia din februarie a topului privind atractivitatea pentru investiţii în energie regenerabilă, Romania a avansat, de asemenea, cu o poziţie, de pe locul 33 pe 32, se arată într-un raport al firmei de consultanţă. "Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru Romania un impediment în calea «relaxării» activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Noul proiect legislativ apărut săptămanile trecute şi care va intra în vigoare începand cu 1 august 2014, dacă vă primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor îndelungi discuţii şi aduce o gură de aer aşteptată de marii consumatori de electricitate. Între timp, proiectele operaţionale de energie regenerabilă, «investite» cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care încă primesc atenţie din partea investitorilor privaţi şi a băncilor", spun specialiştii EY Romania. Raportul EY clasifică 40 de ţări în funcţie de atractivitatea pentru investiţiile în energie regenerabilă. În regiune, Polonia şi Turcia se situează înaintea Romaniei, ocupand poziţiile 27 şi, respectiv, 20, în timp ce Grecia, pe locul 33, şi Ucraina, pe 38, sunt prezente de asemenea în raport. Primele patru poziţii au rămas neschimbate faţă de ediţia din februarie, fiind ocupate de Statele Unite, China, Germania şi Japonia. Pe cinci a urcat Canda, care făcut schimb cu Marea Britanie, în prezent pe locul al şaselea. "Cu toate că SUA îşi menţin ferm poziţia de lider al clasamentului în actuala ediţie a raportului, China este în expectativă pe locul al doilea şi continuă să-şi întărească poziţia", se arată în raport. China ar putea depăşi SUA pe segmentele energiei eoliene şi solare pană la sfarşitul acestui deceniu. Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi.

Reactoarele 3 şi 4, finanţate de Banca Industrială a Chinei

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, că această instituţie bancară a decis să susţină financiar proiectul de investiţii pentru realizarea reatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. "Preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar şi decizia conducerii băncii de a susţine finaciar proiectele de investiţii convenite de cele două guverne, respectiv proiectul de investiţii pentru realizarea reatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavdă şi proiectele de investiţii în celelalte capacităţi de producţie de energie care sunt în negocieri foarte avansate", a spus Dragnea. El a arătat că discuţiile se poartă referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele două reactoare, avand în vedere că întreg sistemul din Romania este construit pe această tehnologie. Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcțiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Directorii din ministerul pentru IMM-uri, angajaţi la privat

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Florin Jianu, vrea ca directorii din departamentul pe care îl conduce să-şi petreacă o zi pe lună în cadrul unei firme mici şi mijlocii pentru a identifica problemele cu care se confruntă acestea. "Vreau să implementez un program drag mie - antreprenor pentru o zi - prin care vom lua şefii direcţiilor din cadrul Ministerului nostru şi îi vom trimite să-şi petreacă o zi pe lună într-o firmă mică şi mijlocie. Vom propune ziua de 25 a fiecărei luni pentru această acţiune. Iniţiativa are ca scop să-i aducem pe directorii noştri mai aproape de realitate. Sperăm că odată întorşi în minister, acţiunile şi deciziile acestora vor fi mai aproape de nevoile întreprinzătorilor", a declarat luni Jianu, la o conferinţă de lansare a unui program de susţine de înfiinţare a firmelor mici şi mijlocii. Programul, denumit Romania Hub, presupune asistenţă, pregătire antreprenorială, mentorat şi consultări public-private şi este dedicat întreprinzătorilor, celor care vor să-şi deschidă o afacere, dar şi studenţilor şi elevilor.

SoftVision va angaja 120 de specialişti IT

Dezvoltatorul de aplicaţii software SoftVision va deschide în a doua jumătate a acestui an alte două sedii în Romania şi va angaja 120 de specialişti IT, depăşind astfel pragul de 1.000 de angajaţi, a anunţat compania. "Evoluţia numărului de angajaţi va păstra un trend ascendent şi în a doua jumătate a anului 2014 datorită diversităţii tehnologice din cadrul companiei şi extinderii portofoliului de clienţi cu nume sonore", a declarat George Stan, directorul general al SoftVision. În ultimele şase luni compania a mai deschis două sedii în Romania, în Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi unul în SUA, la New York, şi a încheiat noi parteneriate cu firme din sănătate, agricultură, transport, e-commerce, securitate şi turism. Astfel, numărul angajaţilor SoftVision în Romania a crescut în primul semestru cu 12%, atingand pragul de 1.000 de angajaţi. Dezvoltatorul va deschide, pană la sfarşitul anului, alte două noi sedii în Romania şi va menţine rata angajărilor din prima jumătate a anului. Compania mai deţine sedii în Baia-Mare, Iaşi şi Bucureşti. SoftVision a fost înfiinţată în anul 1998 la Cluj-Napoca şi este deţinută, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Laurenţiu Russo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.